12/10/17

Το Ιρακινό Κουρδιστάν ζητά διαπραγματεύσεις για τα μέτρα της Βαγδάτης

  • Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί σε εκλογικό κέντρο (φωτ.: EPA / Gailan Haji)
Υπό την πίεση των ασφυκτικών μέτρων που έλαβε η Βαγδάτη για την απομόνωση των Κούρδων, στο πλαίσιο των «αντιποίνων» για το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου, η περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν προτείνει τη διεξαγωγή συνομιλιών σχετικά με το καθεστώς των κουρδικών αεροδρομίων, των συνοριακών φυλακίων και των τραπεζών, στα οποία έχουν τεθεί περιορισμοί.

Η κυβέρνηση του Ιράκ, που χαρακτήρισε παράνομο το δημοψήφισμα, έχει απαγορεύσει τις απευθείας διεθνείς πτήσεις από και προς το Ιρακινό Κουρδιστάν.
Επίσης ζήτησε από τις περιφερειακές αρχές να της παραδώσουν τον έλεγχο των συνοριακών φυλακίων και σταμάτησε να πουλά δολάρια στις τέσσερις κουρδικές τράπεζες.
«Προκειμένου να αποφύγουμε αυτή τη συλλογική τιμωρία, ενημερώνουμε ξανά τον (σ.σ. Ιρακινό πρωθυπουργό) Χάιντερ αλ Αμπάντι ότι είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε μορφή διαλόγου και διαπραγματεύσεων βάσει του ιρακινού Συντάγματος», ανέφερε η περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν σε ανακοίνωσή της.
Πρόκειται για μια αλλαγή στη στάση των κουρδικών Αρχών, οι οποίες χθες κατηγόρησαν τις ιρακινές δυνάμεις και τις παραστρατιωτικές ομάδες ότι «προετοιμάζουν μεγάλη επίθεση» στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κιρκούκ, και κοντά στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ. Εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού διέψευσε την καταγγελία και επισήμανε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα κάνουν επιχείρηση για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους τη συριακή μεθόριο.

2 σχόλια:

  1. Πως λέγεται ο Τσιπρας στα καταλανικά ; Πουτσδεμον και στα κουρδικά ; Μπαρζανι.Κωλοτούμπες του αιώνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαν να ξεφουσκωνει...το δημοψηφισμα...
    Θα δουμε τι ειδους ανεξαρτησια ..ψηφισαν.... Θελει αρετη και τολμη η ελευθερια...Ταχουν αυτοι εδω...??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.