2/10/17

Με αφορμή την Καταλονία: Προσοχή στην εποχή των αποσχίσεων!

Παντελής Σαββίδης
Οι Καταλανοί, όπως αναμενόταν μετά τα εγκληματικά λάθη του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στο χειρισμό της υπόθεσης του δημοψηφίσματος, ψήφισαν 90% υπέρ της ανεξαρτησίας τους από την Ισπανία. Το αποτέλεσμα θα ήταν αμφιλεγόμενο, και πιθανώς το «Όχι» στην ανεξαρτησία να υπερίσχυε, αν ο Ραχόι χειριζόταν διαφορετικά την υπόθεση. Ήταν πολλοί οι Καταλανοί που ήθελαν να διαπραγματευτούν με την κεντρική κυβέρνηση τους όρους της συνύπαρξης, όχι όμως να αποσχιστούν.
Ο Ραχόι έφερε τα πράγματα σε σημείο μη επιστροφής, θυμίζοντας στους Ισπανούς, και σε όλον τον κόσμο, πως ο «φρανκισμός» ζει και βασιλεύει.
Βρισκόμαστε στην εποχή των αποσχίσεων. Οι κοινωνίες απαντούν στην παγκοσμιοποίηση με την αναζήτηση κοινών στοιχείων με τους πολύ κοντινούς τους συνανθρώπους. Σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία ο πολίτης ούτως ή άλλως είναι χαμένος –και αποδομημένος– στην παγκόσμια ανθρώπινη κοινότητα. Αναζητά τη φαντασιακή αναπαραγωγή του στις μικρές ομοειδείς ομάδες: ο πολύ κοντινός που έχει τα απολύτως ίδια χαρακτηριστικά με εμάς. Φαίνεται πως αυτό δεν έγινε αντιληπτό. Θα γίνει, όμως, καθώς ανάλογα κινήματα θα αρχίσουν να αναπτύσσονται σε πολλές περιοχές.
Υπήρχαν 55 ενεργά αποσχιστικά κινήματα ανά τον κόσμο από το 2011, και κατά μέσο όρο 52 κινήσεις ετησίως από το 1945. Τα περισσότερα δεν κατάφεραν να πετύχουν το στόχο τους για ανεξαρτησία, και έρχονται μερικές φορές σε συμφωνία με την κεντρική κυβέρνηση ή, απλά, ξεθωριάζουν. Περίπου το ένα τρίτο από τα κινήματα αυτά οδήγησε σε βία. Η αποσχιστοποίηση είναι η κύρια αιτία της βίας στον κόσμο σήμερα.
Η βασική αρχή των αποσχιστικών κινημάτων, στην έναρξή τους, είναι να επιφέρουν μια αλλαγή στην καθημερινότητα.
Να κάνουν κάτι που θα αναγκάσει την κεντρική κυβέρνηση, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο, να τα προσέξει. Αν δεν καταφύγουν στα όπλα, διενεργούν δημοψηφίσματα. Το τραγικό λάθος του Ισπανού πρωθυπουργού είναι ότι κλιμάκωσε βίαια μια ειρηνική επιλογή. Πέραν του ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος μπορεί με κατάλληλο πολιτικό χειρισμό να μην πετύχαινε το στόχο του, η καταλανική κυβέρνηση, αν κέρδιζε, θα ζητούσε διαπραγματεύσεις. Τώρα, και υψηλό ποσοστό πήρε το «Ναι», και τα πράγματα οδηγήθηκαν σε σημείο μη επιστροφής.
Οι ηγέτες των αποσχιστών της Καταλονίας πιστεύουν ότι κάποια στιγμή η διεθνής κοινότητα, και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αναγκαστεί να ασκήσει πίεση στην ισπανική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί.
Ίσως η βίαιη κλιμάκωση να ήταν μια επιλογή των αποσχιστών, μια παγίδα στην οποία έπεσε ο Ραχόι.
Τα αποσχιστικά κινήματα συνειδητοποιούν με εκπληκτικό τρόπο το στρατηγικό πεδίο δράσης. Είναι καλά συνδεδεμένα στο διαδίκτυο και μαθαίνουν το ένα από το άλλο.
Οι Καταλανοί έστειλαν παρατηρητές στη Σκωτία το 2014 για να μάθουν πώς να διεξαγάγουν εκστρατεία δημοψηφίσματος. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG) στο Ηνωμένο Βασίλειο συναντήθηκε πολλές φορές με τους...

8 σχόλια:

  1. Δημιουργείται κράτος χωρίς στρατό; Όχι. Τα υπόλοιπα είναι περιττά.
    οι ισπανοί θα σαπίσουν στο ξύλο τους καταλανούς, θα στραγγαλίσουν την οικονομία τους, θα πετάξουν στη φυλακή την ηγεσία τους και θα τους αφαιρεθούν τα αυτονομιστικά προνόμια. Και κανείς μα κανείς ευρωπαίος δε θα διαμαρτυρηθεί, διότι σε αντίθεση με όσα λέτε, κανείς δε θέλει καταλανικά προηγούμενα στηn αυλή του.
    Βαράτε λοιπόν αβέρτα τους στασιαστές και αντισυνταγματικούς. Για έλα δω γιαγιά, μετά το votarem θα ψάχνεις voltaren.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι λυκοι ξεμοναχιαζουν τις αθωες αντιλοπες και ετσι καταφερνουν να τις λιανιζουν αφοβα με την ησυχια τους.
    Ενα συμπαγες και οργανωμενο εθνος παρα πολυ δυσκολα μπορεις να το κατακερματισης και να το 'φας'.εκτος να το κανεις Γιουγκοσλαβια.
    Δυστυχως η παγοσμιοποιηση εχει πολλες σκοτεινες πλευρες εκτος απο τα οικονομικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1)Η Ελλάδα ήταν έως το 1990, 98% με 99% ομοιογεννής.
    Η μόνη μειονότητα που υπήρχε ήταν η μουσουλμανική της Θράκης.
    Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και των κομμουνιστικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης, οι Ελληνικές κυβερνήσεις ανόητα άνοιξαν τα σύνορα, επέτρεψαν την εγκατάσταση τεραστίου αριθμού αλλόθρησκων αλλοδαπών και σε πάρα πολλούς χορήγησαν άδειες παραμονής και ελληνικές ταυτότητες.
    Λόγω της υπογεννητικότητας των Ελλήνων, των εκατομμυρίων εκτρώσεων, της δημογραφικής μας αλλοίωσης λόγω του εποικισμού της χώρας μας, των διαβρωτικών ώς πρός την ενότητα του Ελληνικού Έθνους πολιτικών, πιθανότατα θα βρεθούμε και εμείς υπό την απειλή αποσχίσεων.
    2)Από τον Ηρόδοτο Ἱστορίαι [8.144.3] :
    " αὖτις δὲ τὸ Ἑλληνικόν, ἐὸν ὅμαιμόν τε καὶ ὁμόγλωσσον, καὶ θεῶν ἱδρύματά τε κοινὰ καὶ θυσίαι ἤθεά τε ὁμότροπα, τῶν προδότας γενέσθαι Ἀθηναίους οὐκ ἂν εὖ ἔχοι".
    " ο ελληνισμός, ένας κόσμος που στις φλέβες του κυλά το ίδιο αίμα και που μιλά την ίδια γλώσσα κι έχει κοινά τα λατρευτικά κέντρα των θεών και θυσίες και συνήθειες ίδιες κι απαράλλαχτες — η προδοσία όλων αυτών θα ήταν αίσχος για τους Αθηναίους."
    Οι περισσότεροι πολιτικοί μας τις τελευταίες δεκαετίες, με τα έργα τους, τα λάθη τους ή την αδράνεια τους, δυστυχώς επρόδωσαν ή και προδίδουν το Έθνος μας.
    Κατέστρεψαν την οικονομία μας, αδυνάτησαν την άμυνα της χώρας μας, δημογραφικά την αλλοίωσαν, πολεμούν με λύσσα την Ορθόδοξη Εκκλησία, διαστρέφουν την Ιστορία μας, διαφθείρουν τα ήθη και προσπαθούν να ευνουχίσουν την νεολαία και το γένος μας.
    3) Το εγγύς μέλλον για την Ελλάδα είναι τρομακτικά επικίνδυνο.
    Εάν δεν συνέλθουμε από μόνοι μας και να ξαναφτιάξουμε την καταρρέουσα χώρα μας, κανείς ξένος "σωτήρας", Μεγάλη Δύναμη, δεν πρόκειται να μας σώσει.
    Να θυμηθούμε, από τον "Ύμνο εις την Ελευθερίαν", του Διονύσιου Σολωμού:

    "Με τα ρούχα αιματωμένα ξέρω ότι έβγαινες κρυφά
    να γυρεύεις εις τα ξένα άλλα χέρια δυνατά.

    Μοναχή το δρόμο επήρες, εξανάλθες μοναχή·
    δεν είν' εύκολες οι θύρες εάν η χρεία τες κουρταλεί.

    'Αλλος σου έκλαψε εις τα στήθια, αλλ' ανάσαση καμμιά·
    άλλος σου έταξε βοήθεια και σε γέλασε φρικτά.

    ΄Αλλοι, οϊμέ, στη συμφορά σου οπού εχαίροντο πολύ,
    «σύρε νά 'βρεις τα παιδιά σου, σύρε», έλεγαν οι σκληροί.

    Ταπεινότατη σου γέρνει η τρισάθλια κεφαλή,
    σαν πτωχού που θυροδέρνει κι είναι βάρος του η ζωή.

    Ναι, αλλά τώρα αντιπαλεύει κάθε τέκνο σου με ορμή,
    πού ακατάπαυστα γυρεύει ή τη νίκη ή τη θανή.

    Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά,
    και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλειο του Fotis.Με τις ανίκανες και διεφθαρμένες πολιτικές ηγεσίες που κυβερνούν το τόπο από το 1974 και μετά,υπάρχει ο κίνδυνος να αντιμετωπίσει και η πατρίδα μας το ίδιο πρόβλημα με τους μουσουλμάνους της Δ.Θράκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ θα έλεγα προσοχή στους προδότες που βιάζονται να νομιμοποιήσουν εισβολές και στους προδότες που δεν φυλάνε κανενός είδους σύνορο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το μόνο πρόβλημα στην χώρα μας είναι η πιθανότητα να το κάνουν οι μουσουλμανοι της Θράκης που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στα επόμενα 10 με 15 χρόνια είναι πασιφανές.
    Και όλο αυτό το δημιούργησαν οι πρώην η νύν και λογικά οι μετέπειτα κυβέρνησής με την στενομυαλά τους. Οι μουσουλμάνοι της Θράκης έχουν πλέων σε μεγάλο ποσοστό εκτουρκιστη οπότε πάμε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΥΓ συμφωνώ με τα αναγραφόμενα του Fotis V.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.