25/10/17

Γιατί η δίκη του «ταμία» του Ερντογάν στις ΗΠΑ τρομάζει τον Τούρκο πρόεδρο

Έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να τον αποφυλακίσει  
Πρόκειται για τον Reza Zarrab, Τουρκο-Ιρανό έμπορο χρυσού - Ο Ερντογάν φοβάται ότι θα αποκαλύψει τη συμφωνία του με το Ιράν για παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο και τη νομιμοποίηση μέσω Τουρκίας εσόδων από παράνομο εμπόριο πετρελαίου και χρυσού
Φόβος και τρόμος έχει καταστεί για τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, ο Reza Zarrab, ο Τουρκο-Ιρανός έμπορος χρυσού, ο οποίος συνελήφθη το 2016 στη Νέα Υόρκη, με την κατηγορία ότι διακίνησε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για λογαριασμό της κυβέρνησης του Ιράν και ιρανικών εταιρειών, που ως γνωστό ανήκουν στο ιρανικό κράτος, χρησιμοποιώντας ψεύτικους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο φυλακισμένος, στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιχειρηματίας, θεωρείται στενός φίλος της οικογένειας του Ταγίπ Ερντογάν, και σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες τον εν λόγω κύριο, είναι και ο «ταμίας» της προεδρικής φαμίλιας.
Η σύλληψή του από τις αμερικανικές αρχές, εξόργισε τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος την θεώρησε εκβιαστική ενέργεια εκ μέρους του Μπάρακ Ομπάμα και του τότε Αμερικανού αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν. Η οργή περισσότερο οφείλεται στο φόβο του ότι θα αποκαλυφθούν οι δικές του διασυνδέσεις με τον Zarrab, μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, που κέρδισε εκατομμύρια στη διάρκεια της διακυβέρνησης της Τουρκίας από τους ισλαμιστές. 
O Reza Zarrab το 2013, όταν είχε συλληφθεί στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια έρευνας για δωροδοκία και απάτη 

Ο κ. Ερντογάν προσπάθησε απεγνωσμένα να σώσει τον «ταμία» του αλλά δεν τα κατάφερε. Μίλησε τότε επανειλημμένα στον κ. Ομπάμα και στον κ. Μπάιντεν, αλλά εισέπραξε αρνητική απάντηση. Στη συνέχεια έκανε την προσπάθεια καλώντας τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να του παραδώσει τον Zarrab και τον Ιμάμη Γκιουλέν και ο ίδιος να απελευθερώσει τους Αμερικανούς υπηκόους, οι οποίοι βρίσκονται στις αμερικανικές φυλακές. Ποικίλουν οι πληροφορίες για την απάντηση του κ. Τραμπ, αλλά το συμπέρασμα είναι ότι για τέτοια θέματα αποφασίζει η αμερικανική Δικαιοσύνη. Όπερ σημαίνει ότι ούτε τον Ιμάμη θα έχει την ευχαρίστηση να καταδικάσει, ούτε να σώσει τον «ταμία» του. Αυτό τον έχει εξοργίσει διπλά…
Η δίκη θα ξεκινήσει στις 27 Νοεμβρίου και αυτό που τρομάζει τον κ. Ερντογάν είναι η πληροφορία ότι ο φυλακισμένος Τουρκο-Ιρανός επιχειρηματίας σκέφτεται σοβαρότατα να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές για να σώσει το τομάρι του δίνοντας στους Αμερικανούς πολύτιμες πληροφορίες για τη συμφωνία του Τούρκου προέδρου με τους ηγέτες της Τεχεράνης για να παραβιάζουν το αμερικανικό εμπάργκο και να νομιμοποιούν μέσω της Τουρκίας έσοδα από παράνομο εμπόριο πετρελαίου και χρυσού.
Εάν δεν συνεργαστεί ο Zarrab και δεν κατονομάσει και καταδώσει τους συνεργάτες του, που βρίσκονται στα υψηλά κλιμάκια της τουρκικής κυβέρνησης, θα καταδικαστεί σε πολυετή φυλάκιση. Εάν συνεργαστεί, θα σωθεί με πολύ λίγα χρόνια στη φυλακή και αν ποτέ επιστρέψει στην Τουρκία σίγουρα θα αντιμετωπίσει την οργή του προέδρου Ερτογάν.
Η αίσθηση που υπάρχει, παρά το γεγονός ότι πλέον εκβιάζεται διότι έχει συγγενείς στην Τουρκία, είναι ότι θα συνεργαστεί με τους Αμερικανούς.
Τίθεται το εξής ερώτημα: Θα «δώσει» μόνο τους μεγαλόσχημους εκτός του Ερντογάν, ή θα τα αποκαλύψει όλα; Το ερώτημα θα απαντηθεί όταν ξεκινήσει η δίκη… Εάν μιλήσει και για την ανάμειξη του Τούρκου προέδρου, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και τρομακτικές. Διότι η αμερικανική Δικαιοσύνη δεν χωρατεύει και οι εισαγγελείς που απορρίπτουν παρεμβάσεις ακόμα και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, θα τον εντάξουν στο κατηγορητήριο, το οποίο είναι βαρύ και συνιστά ηχηρή παραβίαση των αμερικανικών νόμων και ειδικά αυτού που αναφέρεται στην παραβίαση των κυρώσεων εναντίον εχθρικών, προς την Αμερική, χωρών, στη συγκεκριμένη περίπτωση του μισητού, για τους Αμερικανούς, Ιράν.
Ο Zarrab, έχει δικηγόρο τον Ρούντι Τζουλιάνι, ένα εκ των πλέον ισχυρών νομικών στην Αμερική και πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα New York Times, ο κ. Τζουλιάνι συναντήθηκε με τον Ερντογάν και ανέλαβε την πρωτοβουλία να επιτύχει την ανταλλαγή φυλακισμένων. Η Τουρκία να δώσει τους Αμερικανούς, και ο κ. Τραμπ τον Zarrab και τον Γκιουλέν. Ο Τζουλιάνι επιχείρησε να συζητήσει το θέμα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, αλλά φαίνεται ότι στο Λευκό Οίκο του έδειξαν την πόρτα της εξόδου, διότι αυτό που επιχειρούσε να κάνει ήταν μία καραμπινάτη παρανομία και θα έδενε ακόμα περισσότερο τον κ. Τραμπ στη δίνη νέων σκανδάλων.
Η αναμονή για τον κ. Ερντογάν, μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, είναι βασανιστική. Πολλές από τις τελευταίες αντιδράσεις του οφείλονται στον φόβο που προκαλεί η πιθανότητα ο Zarrab να ανοίξει το στόμα του και να τα πει όλα στους Αμερικανούς εισαγγελείς. Σίγουρα, θα δούμε και τον χειρότερο Ερντογάν μέχρι τότε…
Πρώτο Θέμα

1 σχόλιο:

  1. Καλά οι Αμερικάνοι απο τον Ιρανό περιμένει να μάθει νέα; Οι Ρώσοι και οι Νορβηγοί αποδειξαν όλο αυτά πριν χρόνια; Μήπως τα κάνουν αυτά οι Αμερικάνοι μόνο για τα " μαύρα μάτια" και να φαίνονται παλικάρια στον όχλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.