25/10/17

Τσαβούσογλου σε Κοτζιά: 995 πραξικοπηματίες στην Ελλάδα - Μην τους δώσετε άσυλο

Τους χαρακτήρισε «προδότες» και έστειλε μήνυμα στην Αθήνα 
«Δεν θέλουμε η γείτονάς μας Ελλάδα, με την οποία βελτιώνουμε τους δεσμούς μας, να γίνει ασφαλές καταφύγιο για τους γκιουλενιστές» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών - Πρόσκληση στον Ερντογάν για επίσκεψη στην Αθήνα
Να χειραγωγήσει την ελληνική δικαιοσύνη και να επηρεάσει τις αποφάσεις της για το μέλλον των Τούρκων που διώκονται ως αντικαθεστωτικοί, επιχείρησε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώπιον του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Κοτζιά
«Η Τουρκία δεν επιθυμεί η Ελλάδα να γίνει ασφαλές καταφύγιο για τους γκιουλενιστές» που συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης και του προέδρου
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Νίκο Κοτζιά.


Η προκλητική δήλωση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έγινε παρουσία του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος απάντησε ότι οι αιτήσεις ασύλου εξετάζονται από την δικαστική εξουσία, η οποία αποφασίζει ελεύθερα, ανεξάρτητα αν οι αποφάσεις τους δεν αρέσουν σε ορισμένους. Ο Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται σε διπλωματικό ταξίδι στην Τουρκία, μετά από πρόσκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Δεν θέλουμε η γείτονάς μας Ελλάδα, με την οποία βελτιώνουμε τους δεσμούς μας, να γίνει ασφαλές καταφύγιο για τους γκιουλενιστές. Πιστεύουμε ότι οι αιτήσεις (σ.σ. ασύλου) θα εξεταστούν διεξοδικά και αυτοί οι προδότες δεν θα λάβουν έγκριση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιχειρώντας σαφώς να καθοδηγήσει την ελληνική δικαιοσύνη προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση.Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε στις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι αποφάσεις για το άσυλο λαμβάνονται από την ελληνική δικαιοσύνη και πρέπει να γίνονται σεβαστές, ακόμα και όταν δεν είναι ευχάριστες».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε 995 αιτήσεις ασύλου Τούρκων που κατηγορούνται για εμπλοκή στο πραξικόπημα και συνδέονται το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, προς την Ελλάδα. Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι όλοι τους πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία, προκειμένου να εξακριβωθεί ποιοι από αυτούς έχουν σχέση με το δίκτυο Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα θεωρεί εγκέφαλο του πραξικοπήματος.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να ανέχεται προδότες, παρά τις δικαστικές αποφάσεις που απορρίπτουν την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών. Δεν έχουμε χάσει εντελώς τις ελπίδες μας. Δυστυχώς, το ελληνικό δικαστήριο δεν εξέδωσε τους οκτώ αξιωματικούς, γεγονός που μας απογοήτευσε» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Συνάντηση με τον Ερντογάν απουσία της ελληνικής σημαίας


Ο Νίκος Κοτζιάς έγινε δεκτός και από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο «σουλτάνος», εφαρμόζοντας το δικό του «πρωτόκολλο», είχε στη συνάντηση μόνο την τουρκική σημαία και όχι την ελληνική -όπως κάνει σε κάθε περίπτωση, στις συναντήσεις του με ξένους διπλωμάτες. Χθες, μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος δεν δέχτηκε καν τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, ο οποίος συναντήθηκε μόνο με τον κ. Τσαβούσογλου.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Νίκος Κοτζιάς γνωστοποίησε την πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Τούρκο πρόεδρο, να επισκεφθεί την Αθήνα, στο πλαίσιο πάντα της προσπάθειας ισχυροποίησης των δεσμών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.Η ομιλία του Κοτζιά μετά τη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου

Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, πριν τον διάλογο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου: 
«Να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εξωτερικών και φίλο, Mevlüt Çavuşoğlu, για την πρόσκληση να βρεθώ για άλλη μία φορά στην Άγκυρα, μια πόλη που συνεχώς ομορφαίνει και η ίδια και οι άνθρωποί της.

Ευχαριστώ για την πρόσκληση που μας δίνει τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε σκέψεις, γιατί όσο η διπλωματία προηγείται, τόσο μπορεί κανείς να θέτει μια θετική ατζέντα στις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη.

Επίσης, πρέπει να σας πω ότι χαίρομαι που θα συναντήσω σήμερα τον Πρόεδρο Erdoğan, ένα σπουδαίο ηγέτη της γείτονος χώρας.

Οι σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας επιδιώκουμε και θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο στενές, πιο φιλικές, πιο ανθρώπινες. Οι λαοί μας και οι χώρες μας έχουν να κερδίσουν πάρα πολλά από την ανάπτυξη της συνεργασίας μας, και από το να παρεμποδίζουμε τρίτους να ανακατεύονται σε αυτή τη σχέση.

Ζούμε σε ένα κόσμο δύσκολο, σε ένα κόσμο που αλλάζει γρήγορα, σε ένα κόσμο που πολλοί νιώθουν ανασφαλείς. Δηλαδή, ότι ζούνε σε αστάθεια και συχνά δεν έχουν στο μυαλό τους κάποια προοπτική για το πώς θα είναι στο μέλλον.

Σε αυτό τον κόσμο που αλλάζει γρήγορα, είναι σημαντικό να είναι σταθερά αναπτυσσόμενες οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, δύο σπουδαίες χώρες με μεγάλη ιστορία και ακόμη μεγαλύτερο κοινό μέλλον.

Οι χώρες μας βρίσκονται σε μία περιοχή γεμάτη από κρίσεις: από τα βόρειά μας στην Ουκρανία, από τα νοτιοδυτικά μας στη Λιβύη, νοτιοανατολικά μας στη Συρία και στο Ιράκ. Είμαστε δύο χώρες που θέλουμε την ειρήνη στην περιοχή, που θέλουμε τη σταθερότητα και για αυτό οφείλουμε να συνεργαζόμαστε και να ανταλλάσουμε γνώμες και ιδέες σε αυτό το θέμα.

Είναι σπουδαίο να είμαστε μία άγκυρα σταθερότητας σε ένα κόσμο που αλλάζει και έχει αστάθειες, αλλά να υπάρχει αυτή η σταθερή σχέση φιλίας με ειλικρίνεια. Έχουμε και διαφορές έχουμε και διαφωνίες, αλλά έχουμε και μία θετική ατζέντα μπροστά μας για να προχωρήσουμε.

Εμείς υποστηρίζουμε, με πάθος θα έλεγα, επειδή έχουμε περάσει και προσωπικές δοκιμασίες, τη δημοκρατία και τους θεσμούς της δημοκρατίας στην Τουρκία και ταχθήκαμε εξαρχής ενάντια στο πραξικόπημα και σε κάθε είδους πραξικόπημα.

Εμείς, επίσης, είμαστε η χώρα που έχει ταχθεί με τη μεγαλύτερη ειλικρίνεια, πεποίθηση και συνέπεια, υποστηρικτής του ευρωπαϊκού δρόμου -εννοώ του δρόμου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση- της Τουρκίας.

Πιστεύουμε βαθύτατα ότι η χώρα μας θα είναι η πλέον κερδισμένη χώρα από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση με μία Τουρκία που θα είναι μέλος αυτής της Ένωσης. Το πιστεύουμε, το θέλουμε, και δεν μας αρέσει όταν καταγράφουμε διγλωσσία, διπλά στάνταρτς και υποκρισία. Αυτά δεν έχουν καμία θέση στην διεθνή πολιτική και στις διακρατικές σχέσεις.

Έχει μεγάλη σημασία, σε αυτήν την περίοδο της αστάθειας, να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο κράτη. Οι συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών είναι πάρα πολύ σημαντικές από αυτή τη σκοπιά, διότι τα Υπουργεία Εξωτερικών ακόμα παίζουν τον ρόλο του συντονιστή των συνεργασιών και των επαφών μεταξύ άλλων υπουργείων.

Συζητήσαμε, σήμερα, για την ανάγκη να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στο θέμα της μετανάστευσης, να οργανώσουμε συνάντηση των Υπουργών Πολιτισμού. Αλλά, νομίζω δύο είναι τα πιο σημαντικά, το ένα το Φλεβάρη: να κάνουμε την πέμπτη συνάντηση, κυβέρνηση προς κυβέρνηση, στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, σε μία ιστορική πόλη, τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει σφραγιστεί από τους πολιτισμούς πολλών λαών.

Και επίσης θα σας το πω από τώρα, αν και δεν είναι ίσως κομψό: θα απευθύνουμε σήμερα και επίσημη πρόσκληση στον Πρόεδρο Erdoğan, που είναι καλοδεχούμενος. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, τον περιμένει με μεγάλη χαρά και φιλία.

Γενικά, με τον Mevlüt αναπτύσσουμε μία θετική ατζέντα και συμβάλλουμε στη συνεργασία στον τουρισμό. Έχουμε την τύχη να είμαστε εκπρόσωποι δύο κρατών με πολύ όμορφες ακτές και περιοχές. Είμαστε μπροστά στην οικονομική συνεργασία και στα κοινά πρότζεκτς των μεταφορών και τη συνεργασία στο πεδίο της παιδείας, της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα της ανώτατης.

Πιστεύουμε, επίσης, ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τις συναντήσεις μας σε όλα τα επίπεδα του Υπουργείου Εξωτερικών, ιδιαίτερα με τις πολύ πετυχημένες συναντήσεις των Γενικών μας Γραμματέων, των αντίστοιχων Πολιτικών Διευθυντών, γιατί δεν υπάρχει ακριβώς η ίδια αντιστοιχία.

Παρακαλέσαμε τους Γενικούς μας Γραμματείς να συμβάλλουν στην προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, στον συντονισμό ανάμεσα σε διαφορετικές Διευθύνσεις, προκειμένου να ανταλλάσουμε σκέψεις για μεγάλα προβλήματα που συγκινούν ή παρακινούν ή ενοχλούν τα δύο κράτη εδώ, στη περιοχή μας, και να μιλάμε πάντα, όπως μιλάμε, με μεγάλη κατανόηση ο ένας για τον άλλο.

Κουβεντιάσαμε, επίσης, για ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη διαβίωση της μουσουλμανικής μειονότητας και της εκπαίδευσής της και της ελληνικής παρουσίας από την Ίμβρο μέχρι την Κωνσταντινούπολη, για να λυθούν και ορισμένα προβλήματα νομικού ή γραφειοκρατικού χαρακτήρα που υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια. Με χαρά μου, συμφωνήσαμε με τον συνάδελφό μου, Mevlüt, να ψάξουμε και να προωθήσουμε λύσεις για ζητήματα που δεν χρειάζεται να εκκρεμούν.

Θα ήθελα, για άλλη μία φορά, να ευχαριστήσω τον Mevlüt για τη φιλοξενία του. Είναι αυτή η όμορφη φιλοξενία της τουρκικής ψυχής και να του υποσχεθώ ότι θα ανταποδώσω με τον ίδιο τρόπο τη φιλοξενία αυτή.

Την τελευταία φορά που είχε έρθει, ήταν στο όμορφο νησί της Κρήτης. Τώρα συμφωνήσαμε να πάμε σε ένα εξίσου όμορφο νησί, αλλά θα του το αποκαλύψουμε στην πορεία. Νομίζω ότι το να έρθουν σε επικοινωνία τα Υπουργεία Εξωτερικών σε διαφορετικές περιοχές στην κάθε χώρα, αποτελεί ένα στοιχείο και πολιτισμού και μια εικόνα που βοηθά στην ανάπτυξη του τουρισμού, εκατέρωθεν.

Mevlüt, σ’ ευχαριστώ άλλη μια φορά για τη φιλοξενία, για τη δημιουργική, παραγωγική συζήτηση που είχαμε και που θα συνεχίσουμε με τον Πρόεδρο Erdoğan».
Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.