2/1/18

Ο Παπαδιαμάντης, «Οι χαλασοχώρηδες» και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
          Στον χρόνο που πέρασε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εξουθένωσε τον Έλληνα ηθικά, πνευματικά, κοινωνικά, εθνικά, οικονομικά. Οι προβλέψεις για το 2018 είναι δυσοίωνες. Με τη σημερινή κυβέρνηση ο Έλληνας θα εξακολουθήσει να υποφέρει. Στον ορίζοντα δεν φαίνεται άνοιγμα κάποιας χαραμάδας, για να αντικρύσει ίχνη ελπίδας.
           Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα μείνει στην Ιστορία, πως δεν αξιοποίησε τις επί οκτώ χρόνια μεγάλες θυσίες του λαού. Αντίθετα,  μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω. Η κρίση στην κοινωνία μας θυμίζει εκείνη της εποχής του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη, ο οποίος απεβίωσε στις 2 προς 3 Ιανουαρίου του 1911.
          Ο κυρ Αλέξανδρος, γράφοντας χωρίς δεσμεύσεις και περιορισμούς,  σχολίασε με καυστικό τρόπο την πολιτική κατάσταση της εποχής του στο διήγημά του «Οι χαλασοχώρηδες».
Αυτό δημοσιεύθηκε  το 1892 στην εφημερίδα «Ακρόπολις». Περιγράφει «τινάς των νεαρών πολιτευομένων εν Ελλάδι, δι’ ους φαίνεται ότι πληρούται η, δια του Ησαΐου, εις βάρος του Ισραήλ κατάρα του Θεού: “Και οι νεανίσκοι άρξουσιν ημών”». Αυτοί, όπως γράφει, «πετώντες από γενικότητος εις γενικότητα, περιέδρεψαν συλλογήν τινα ηθικών αξιωμάτων, την οποίαν νομίζουσιν αλάνθαστον πανάκειαν προς θεραπείαν πάσης πολιτικής και κοινωνικής νόσου. Όπου γενικότης, εκεί και επιπολαιότης. Δια να είναι τις εμβριθής, πρέπει να εγκύπτη εις βαθείαν των πραγμάτων μελέτην». 
          Για τη νοοτροπία πολιτικών και πολιτών ο Παπαδιαμάντης στους «Χαλασοχώρηδες» σημειώνει,  δια στόματος  Παπαδημούλη (προφανώς τυχαία η συνωνυμία με τον σημερινό πολιτικό του ΣΥΡΙΖΑ):
«Συναλλαγή του Κόμματος με τους ψηφοφόρους δεν είναι μόνο η εξαγορά ψήφων. Συναλλαγή είναι η εν πρυτανείω σίτησις, αι εκ του δημοσίου ταμείου παροχαί, τα ρουσφέτια. Συναλλαγή είναι η εις παρανόμους δίκας προστασία. Συναλλαγή είναι και η προς παραγραφή οφειλομένων φόρων συνδρομή και η παράνομος εξαίρεσις κληρωτών...».
          Στην ιστορία θα μείνει επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργάτες του γιατί, παλαιότερα ως αντιπολίτευση, και τώρα ως κυβέρνηση καλλιεργούν, ως ιδεολογία, τη νοοτροπία της ραστώνης. Είναι μια αντίληψη «αντίδρασης στο κατεστημένο», με το οποίο πάντως, ως κυβέρνηση, ταυτίζονται. Είναι η νοοτροπία του «μαστρο-Παυλάκη», που περιέγραψε  ο Παπαδιαμάντης στο διήγημα του « Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη»: « Αν εις αυτόν ανετίθετο να συντάξη τον κανονισμόν της εβδομάδος, θα ώριζε την Κυριακήν δια σχόλην, την Δευτέραν δια χουζούρι, την Τρίτην δια σουλάτσο, την Τετάρτην, Πέμπτην και Παρασκευήν δι΄ εργασίαν και το Σάββατον δια ξεκούρασμα»...

          Χαραμάδα ελπίδας δεν αφήνει η παρούσα κυβέρνηση. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι από εμάς πρέπει να λείψει η αγωνιστικότητα προς επανάκτηση της ελπίδας. Σ’ αυτό μας βοηθάει η σκέψη του Παπαδιαμάντη. Όπως είχε πει σε φοιτητές του Βόλου ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αυτός ο τίμιος και παθιασμένος Έλληνας ό, τι έγραψε αποτελεί για μας κριτήριο σταθερό προς βίωση του πατρογονικού μας θησαυρού και της αυτοσυνειδησίας μας. Ως Έλληνες δεν είμαστε  αυτό που μας κατάντησαν. Αξίζουμε μια καλύτερη πορεία.-        

1 σχόλιο:

  1. "...αφότου ηλευθερώθημεν αφότου δηλαδή μετηλλάξαμεν τυράννους, τους οποίους δια των εκλογών φανταζόμεθα οτι αντικαθιστώμεν τάχα συχνότερα, απλώς επιβεβαιώνεται η λαική παροιμία: Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα αλλοιώς"
    Α. Παπαδιαμάντης στους "Χαλασοχώρηδες"
    Η επίκληση του μέγιστου Παπαδιαμάντη δεν μπορεί να στηρίξει κάτι τόσο ρηχό και φθηνό όπως
    "Για να αποκτήση κανείς γρόσια άλλος τρόπος δεν υπάρχει: Πρέπει ναχη μεγάλη τύχη,να εύρη στραβόν κόσμο και να είναι αυτός με ένα μάτι, δεν του χρειάζονται δύο. Πρέπει να φάει σπίτια, να καταπιή χωράφια, να βουλίαξει καράβια, με τριανταέξ τα έκατο θαλασσοδάνεια, το διάφορο κεφάλι..."
    Α. Παπαδιαμάντης στα "Βενετικά".
    "Η πλουτοκρατία .... γεννά την άδικία, αύτη τρέφει την κακουργίαν, αύτη φθείρει σώματα και ψυχάς. Αύτη παράγει την κοινωνικήν σηπεδόνα. Αύτη καταστρέφει κοινωνίας νεοπαγείς..."
    Α. Παπαδιαμάντης στους "Χαλασοχώρηδες".
    Η επίκληση του Παπαδιαμάντη δεν μπορεί να στηρίξει κάτι τόσο ρηχό και φθηνό και ως προς την ανάπτυξη και ως προς τα επιχειρήματα όπως το άρθρο σας,μόνο να φανερώσει την γύμνια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.