27/1/18

Περί γηπεδικής νοοτροπίας ορισμένων που στρέφονται κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Η κύρια πύλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που παραμένει κλειστή από το 1821. Εδώ κρέμασαν τον Γρηγόριο τον Ε΄ οι βάρβαροι Τούρκοι. Από τότε παραμένει κλειστή, παρά τις πιέσεις που δέχονται οι Πατριάρχες να την ανοίξουν, από τους Τούρκους, που την ονομάζουν "πύλη του μίσους".
Κύριε Καλεντερίδη είναι αξιέπαινη η νηφαλιότητα και σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα της επιστολής της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη, προς τον πρόεδρο της Τουρκίας. Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι συνέλληνες που αντιμετωπίζουν τα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με γηπεδική νοοτροπία... Γι' αυτούς και για όσους δυσκολεύονται να κατανοήσουν την κίνηση της επιστολής να σημειώσουμε τα εξής:
- Πριν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, την ευλογία του στην επιχείρηση της Τουρκίας, έδωσε ο Ορθόδοξος ηγέτης κ. Πούτιν, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσαν να εισβάλουν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας και ιδιαίτερα να δράσει η τουρκική πολεμική αεροπορία. Προφανώς είχε το σχέδιο του ο κ. Πούτιν και προέταξε την εξυπηρέτηση της στρατηγικής του.
- Από τη στιγμή που η ηγεσία της Αρμενικής εκκλησίας έκανε πρώτη την κίνηση να εκφράσει την συμπαράσταση της στον κ. Ερντογάν, ήταν πολύ δύσκολο ο ηγέτης της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας να μην προβεί σε ανάλογη κίνηση. Διότι όσοι ξέρουν γνωρίζουν, ότι Ελληνορθόδοξη και Αρμενική κοινότητα στην Τουρκία τοποθετούνται από την ηγεσία του κράτους στο ίδιο πλαίσιο.
- Η επιστολή του κ. Βαρθολομαίου συνέπεσε σε μια συγκυρία (λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου) όπου δυτικοί αρθρογράφοι εφαπτόμενοι με την Ρωσική Εκκλησία, προσπάθησαν εκ νέου να εμπλέξουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν όπως επίσης παράλληλα διοχετεύτηκαν και σενάρια δολοφονίας του από την ΜΙΤ. Υπ' αυτές τις περίεργες συνθήκες η επιστολή ήταν μια πολιτικά οφέλιμη κίνηση για τον Πατριάρχη.
- Υπάρχουν και άλλοι παράμετροι. Όπως ότι αυτή την εποχή όχι μόνο ο Παναγιότατος αλλά μεγάλη μερίδα της κοινωνίας στη Τουρκία ζει σε μια κατάσταση ιδιότυπης ομηρίας. Πόσο μάλλον αν είσαι Χριστιανός και Έλληνας ή Ρωμηός, είσαι εκτεθειμένος άμεσα κι εσύ και το ποίμνιο σου σε πιθανά λιντσαρίσματα και άλλους κινδύνους που αφορούν την ασφάλεια σου.
- Επίσης όπως έγραψε η Olga Dmitrievna, η επιστολή είναι έξυπνα διατυπωμένη, Φαναριώτικα...
- Τέλος, σε όσους κρίνουν εκ του ασφαλούς, θα συνιστούσα να πάνε να ζήσουν στη Πόλη και από εκεί να γράψουν ό,τι νομίζουν. Όχι όμως σαν τους παλικαράδες που άνοιξαν την σημαία και έψαλλαν τον εθνικό ύμνο στα Θεοφάνεια και μετά επέστρεψαν στην ασφάλεια της Ελλάδας. Εκεί λοιπόν να πάνε να ζήσουν...
Γρηγόρης Κεσίσογλου

11 σχόλια:

  1. γι αυτο τιμαμε τους ηρωες και υμνουμε τους αγιους γιατι θυσιασθηκαν για τα πιστευω τους γιατι δεν κανανε διπλωματια και δεν ειχανε φοβο απεναντι στους βαρβαρους...μπροστα σε κανεναν φοβο και πιεση δεν πουλας την ορθοδοξια τον ιδιο τον θεο την πιστη σου την ιδια σου την πατριδα αν θελεις να ονομάζεσαι ηγετης και ηρωας...ο Χριστος ο ιδιος μας λεει η κρυοι να εισαστε η ζεστοι αν εισθε χλιαροι θα σας ξερασω...εαν θελει να ειναι διπλωματης ο πατριαρχης να αφησει τα ρασα και αν φοβαται τους τουρκους ας ελθει στην ελλαδα.απο το 91 που εγινε πατριαρχης τον στηριζουν ολοι οι παγκοσμιοι δυναστες και αιρετικοι γιατι αραγε? ο ιδιος ειναι που δηλωσε «Δυστυχώς οι δυο λαοί διέκοψαν την υπέροχη συμβίωση των 400 χρόνων, όταν ξεσηκώθηκαν κάτι ξεβράκωτοι το 1821 και δημιούργησαν τις γνωστές προστριβές». (Η φιλοτουρκική δήλωση του Πατριάρχη, έγινε μια μόλις βδομάδα πριν την ενθρόνισή του σε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στις 2 Νοεμβρίου ...να λυπαστε τα γεροντακια τους αγιοταφιτες που μονοι τους αναμεσα σε χιλιαδες μουσουλμανους και εβραιους χωρις καμμια στήριξη κρατανε ψηλα την ελληνικη σημαια και ποτε δεν ξεστομισανε κατι κακο για την πατριδα τους καθε μερα τους πετροβολανε τους βριζουν τους δερνουν πολλους τους σκοτωσανε(βλ.Αγιος φιλουμενος) αλλα δεν φοβουνται λενε παντα την αληθεια εναντια σε εβραιους και μουσουλμανους...αυτος ο ιδιος πατριαρχης ειναι που αφορισε τον νικολαο σωτηροπουλο εναν ανθρωπο που αφιερωσε την ζωη του στον χριστο και στην αληθεια του ευαγγελιου εναν ανθρωπο που αυτη την στιγμη σιγουρα απολαμβανει τα αγαθα του ΘΕΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ θα ξεκινήσω το σχόλιο μου με την τελευταία φράση του άρθρου-επιστολής, την οποία δεν την αποδέχομαι ως Έλληνας, τι πάει να πεί δηλαδή "εκεί να πάνε να ζήσουν"; Για πιο λόγο ένας Έλληνας να πάει να ζήσει στην Τουρκία; Στην Τουρκία δεν έχω πάει ποτέ ούτε ως τουρίστας για να δω τα μνημεία αν και θα το ήθελα και ούτε πρόκειται να πάω.
    Πόσοι Έλληνες έχουν πια απομείνει στην Κωνσταντινούπολη; Και για πιο λόγο να συνεχίζει ακόμα και αυτό το Οικουμενικό Πατριαρχείο να βρίσκεται εγκατεστημένο στην Κωνσταντινούπολη, κάτω από την τουρκική κυριαρχία, ζυγό θα έλεγα καλύτερα, δεχόμενο τις χίλιες μύριες πιέσεις και μηχανορραφίες εις βάρος του από την τουρκική πολιτική, πάντοτε εχθρικά διακείμενη απέναντι του και δεν μετακομίζει κάπου αλλού στη δύση, στην οποία άλλωστε βρίσκονται και οι Μητροπόλεις από τις οποίες συντηρείται και στην οποία θα μπορούσε κυριολεκτικά να ανθίσει! Γιατί αυτό ακριβώς είναι από θεολογική σκοπιά, Οικουμενικό Πατριαρχείο.
    Και μην ακούσω κανένα "ωραίο¨ τώρα πως θα πάρουμε ποτέ πίσω την Κωνσταντινούπολη κλπ, υποτίθεται πως μιλάμε με γνώμονα την λογική, ούτε και παραγνωρίζω πως ναι φυλάει εκεί Θερμοπύλες το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αξίζει αυτό το πράγμα πλέον, μάλλον ζημιά του κάνει, όλο αυτό είναι απλός προβληματισμός και τίποτα περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όχι κύριοι η επιστολή Βαρθολομαίου είναι καθαρά προδοτική για μας τους Έλληνες και τους νεκρούς ήρωες μας. Τώρα οπως λέει παραπάνω ο αρθρογράφος αν αποτελεί χαλαρωτική τακτική, τότε ας ψάξουν κάποιο να δουν ποιος ήταν ο πραγματικός ρόλος των Φαναριωτων στο έθνος. Εκεί θα καταλάβουν ότι πράγματι η συμπεριφορά του Βαρθολομαίου είναι φαναριωτικη, δηλαδή προδοτική, δοσίλογοι και ραγιαδικη. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως η φαναριωτικη οικογένεια των Υψηλαντηδων. Κάποιες αλήθειες δυστυχώς πονάνε, αλλά αν δεν διευκρινιστούν Θα πέφτουμε ως έθνος συνεχώς στις ίδιες παγίδες και θα ξεπουλιωμαστε από τις ίδιες κλίκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κρ. Κεσισογλου, μπορειτε να μου λυσετε μια απορια;;
    Εαν θελετε.

    Γραψατε,
    "...έδωσε ο Ορθόδοξος ηγέτης κ. Πούτιν.... "

    Ποτε ελαβε τιμες Χριστιανου ιεραρχη ο Προεδρος της Ρωσσιας;;

    Εαν δεν κανω λαθος, ο Vladimir V. Putin, ειναι κοσμικος Προεδρος της Ρωσσικης Ομοσπονδιας, αρα, ενας εκλεγμενος ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ηγετης του Ρωσσικου ΚΟΣΜΙΚΟΥ Εθνους και οχι ενας κληρικος ηγετης.

    Οσο για τον Οικουμενικο Πατριαρχη της Κωνσταντινουπολης νομιζω - βαση την αρχαια παραδοση της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ της γνωμης και προσωπικης πεποιθησης - καθε Ελληνας πιστος εχει το ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να σχηματιζει την δικη του αποψη και γνωμη για τον νυν Ουκουμενικο Πατριαρχη.

    Μηπως κανω λαθος κε. Κεσισογλου;;

    υ γ
    κανεις δεν ειναι υπερανω το Ελληνικο Γενος. Κανεις!!
    Πλην Τον Κυριο Ιησου Χριστο και Θεο μας !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επίσης γράφει ο αρθρογράφος "Αν είσαι Έλληνας ή Ρωμιος". Γιατί δεν είναι το ιδιο; Αν κάποιο νιώθουν Ρωμιοί και όχι Έλληνες να μας το πουν να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε. Έτσι εξηγείται που ενόχλησε τον κύριο αρθρογράφο ο Ελληνικός εθνικός ύμνος τα Θεοφάνεια στην Πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ότι είναι δύσκολη η θέση του Βαρθολομαίου το ξέρουμε μπορούν διπλωματικά να κρατήσει ουδετερότητα. Όχι όμως και να προσευχηθεί να νικήσουν οι Τούρκοι. Αυτό πάει πολύ κύριοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στήν παρούσα εθνική συγκυρία ας κλείσωμε το θέμα. Δεν βοηθά η αντιπαράθεση με τον Παναγιώτατο και ας εχωμε ράμματα για την γούνα του - διαχρονικά με το Πατριαρχείο - και τους "φαναριώτες" εάν υποταθείοτι απομένουν τοιούτοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. We should ask him straight, in his opinion what is the connection between Hellenism and Christianity (when he was first elected he said none).
    Then read the interview of former Pope John Paul to BBC during his visit to Constantinople.
    Only then one can understand the Patriarch's position and the interests he is serving.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως ειπε και ο σοφος Πλατων "Μιλανε ολοι,μιλαν κι'οι κ&λοι"..

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς υπάρχει και αυτό το θέμα και πρέπει να βγάλουμε τον σκασμό ή το το λύσουμε διαφορετικά.!!!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.