27/1/18

Αξιολόγηση των 6 ημερών πολέμου από τον στρατιωτικό διοικητή του ΡΚΚ Μουράτ Καραγιλάν

-Κύριε Καραγιλάν, 6 μέρες τώρα το τουρκικό κράτος έχει αρχίσει και κάνει επιθέσεις για εισβολή στο Άφριν. Εσείς αυτές τις επιθέσεις εισβολής των 6 ημερών και την αντίσταση του λαού του Άφριν, πως τις κρίνετε ;

H αρχή που έγινε είναι σημαντική. Και είναι μια κατάσταση που θα ισχύει για αυτό τον πόλεμο. Επί 6 μέρες βλέποντας τώρα τις επιθέσεις του τουρκικού κράτους και την αντίσταση που προβάλλουν οι QSD, YPG και ο λαός του Άφριν, εμφανίζεται μπροστά μας καθαρά μια καθαρή φωτογραφία αυτού του πολέμου. Υπάρχει μια μεγαλειώδης αντίσταση. Kαι πρόκειται για μια αντίσταση απέναντι στην πλέον προηγμένη τεχνολογία. Είναι μια κατάσταση για την οποία ο λαός μας στο Άφριν και οι δυνάμεις αμύνης θα αισθάνονται υπερήφανοι για τον εαυτό τους. Είναι κάτι για το οποίο αισθάνεται υπερηφάνεια όλος ο τουρκικός λαός. Επί 6 μέρες ο Τούρκος εισβολέας παρά την χερσαία και εναέρια τεχνολογία του, δεν απέσπασε κάποιο αποτέλεσμα. Πρόκειται για μια πολύ πολύτιμη αντίσταση. Είναι κάτι το μεγαλειώδες και μάλιστα όχι μόνο για το Άφριν και για τον κουρδικό λαό αλλά για όλους τους λαούς και για τις δημοκρατικές δυνάμεις. Αυτό θα έχει πολύ σοβαρά αποτελέσματα.……………..

Αυτός ο εξαήμερος αγώνας της αντίστασης που δίνουν οι αντιστασιακές δυνάμεις, συνέστησε ξεκάθαρα μια βάση για νίκη στο Άφριν. Όπως ανέφερα και στην αρχή, τα πρώτα βήματα είναι πολύ σημαντικά. Στο πρώτο βήμα η αντίσταση στο Άφριν κέρδισε. Η τουρκική εισβολή κατακερματίσθηκε. Τα σχέδια τους χάθηκαν. Για αυτό τον λόγο κάνουν συνεδριάσεις και επανεξετάζουν την κατάσταση. Άρχισαν και διπλωματικές προσπάθειες. Διότι έχασαν. Να θυμηθούμε. Ο Ερντογάν δήλωσε πως σε μια εβδομάδα όλα ¨θα ρυθμιστούν¨. Την πρώτη μέρα δήλωναν πως ¨Τα αεροπλάνα μας χτυπάνε και αυτοί φεύγουν¨. Επιδίωκαν με πρόκληση θορύβου και παραφουσκώνοντας καταστάσεις να προκαλέσουν σοκ στον λαό μας, να τον φοβίσουν και να φτάσουν στο αποτέλεσμα τους. Αλλά με μάρτυρα όλον τον κόσμο, ο λαός μας προσέγγισε ψύχραιμα την κατάσταση, με αυτοπεποίθηση και ματαίωσε τις απειλές τους.

……………

Εμείς γνωρίζουμε την ισχύ του τουρκικού κράτους. Τα είχα δηλώσει και σε άλλη εκπομπή. Δεν έχουν δυνάμεις για τέτοια νίκη. Χρησιμοποιούν πολύ την τεχνολογία και υπερηφανεύονται για τον εαυτό τους. Αλλά στην ουσία δεν είναι τόσο ισχυροί. Και δεν υποτιμώ τον εχθρό μας. Αυτό δεν θα ήταν κάτι το σωστό. Αλλά ο στρατός τους δεν είναι στρατός που μπαίνει οπουδήποτε και κατακτά .

Υπάρχει βέβαια και ο αυτοαποκαλούμενος Ελεύθερος Συριακό Στρατός. Πρόκειται για πουλημένες δυνάμεις. Πουλήθηκαν. Ούτε έχουν ιδιαίτερη ισχύ. Άλλωστε αν δεν ήταν πουλημένοι γιατί να επιτεθούν μαζί με μια δύναμη εισβολέα στα συριακά εδάφη; Για αυτό και δεν έχουν δύναμη να πολεμήσουν. Αλλά φυσικά είναι εχθροί. Δεν πρέπει να υποτιμάμε τους εχθρούς μας. Αλλά σε αυτές τις 6 μέρες τα σχόλια που είχαμε κάνει επαληθεύτηκαν. Ο τουρκικός στρατός παρά την τεχνολογία που διαθέτει, στο χερσαίο πεδίο μάχης δεν μπόρεσε να κάνει κάτι. Διότι στον αντάρτικο πόλεμο αυτός ο στρατός ηττήθηκε. Και ηττούνται και στον αντάρτικο πόλεμο που διεξάγεται επί 35 έτη… Παράλληλα όμως διεξάγουν μια μεγάλη προπαγάνδα και ενδεχομένως κάποιοι επηρεάζονται από αυτήν. Αν νομίζουν πως επειδή είναι ο 2ος στρατός του ΝΑΤΟ μπορούν να τα πετύχουν όλα, κάνουν λάθος.

Δηλαδή προσπαθούν να δείξουν τους εαυτούς τους διαφορετικούς από ότι είναι ;

Ακριβώς έτσι. Βγαίνουν και δηλώνουν πως «Ένας Τούρκος αξίζει όσο όλος ο κόσμος». Μα είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Έχουν άδικο και λένε ψέματα. Και καθώς στηρίζονται σε ψέματα και έχουν άδικο, δεν θα μπορέσουν να αποσπάσουν αποτέλεσμα. Τα ΜΜΕ τους, κάνουν προπαγάνδα περί μεγάλης επιτυχίας. Μα που πέτυχαν; Ακόμη και τα πτώματα τους είναι στα χέρια του YPG. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του YPG υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί του τουρκικού κράτους και των συμμοριών. Αλλά βέβαια αυτό οι Τούρκοι το κρύβουν. Το αρνούνται. Πλέον συνήθισαν πια σε αυτά τα ψέματα.

Εδώ θέλω να τονίσω κάτι. Ο τουρκικός τύπος συνεχώς κάνει προπαγάνδα περί συνεχούς προέλασης του στρατού. Και μάλιστα γράφουν πως αυτή η προέλαση συνεχίζεται. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι έτσι. Υπάρχει ο λόφος Κεστέλε και το Μπουρσέλε. Επί 6 μέρες προσπαθούν να τα καταλάβουν αλλά δεν μπορούν. Πρόκειται για ψέματα της προπαγάνδας. Απέναντι σε αυτά ο κουρδικός τύπος λέει πως δεν προχώρησαν ούτε ένα μέτρο και εντέλει αυτή είναι και η αλήθεια. Μέχρι τώρα δεν διασφάλισαν κάποια αξιοσημείωτη πρόοδο. Πρέπει να ξέρουμε όμως το εξής. Στον πόλεμο το σημαντικό δεν είναι να πηγαίνεις μπροστά ή πίσω. Μάλιστα κατά την γνώμη μου οι QSD, YPG πρέπει να τους τραβήξουν προς τα μέσα και να τους συνθλίψουν. Ήδη άλλωστε αυτό κάνουν σε μερικά μέρη. Για παράδειγμα στο χωριό Χαμάμε τους τράβηξαν προς τα μέσα και μετά τους χτύπησαν και τους έβγαλαν από εκεί. Αυτό δείχνει την μαεστρία τακτικής του YPG.

…………….

O λαός μας στο Άφριν και αλλού πρέπει να ξέρει πως ακόμη και αν προχωρήσουν και ακόμη και αν καταλάβουν κάποια χωριά και πόλεις αυτό δεν θα είναι επιτυχία τους. Ακόμη και αν φτάσουν στα σύνορα της πόλης του Άφριν αυτό δεν θα είναι επιτυχία τους. ¨Όπως δείχνει αυτό το εξαήμερο, η ήττα τους είναι αναπόφευκτη, θα χάσουν. Στο Κομπάνι ήταν 290 χωριά, τι πήραν αλήθεια από εκεί; Εκείνο τον καιρό μεταξύ των συμμοριών υπήρχαν και Τούρκοι στρατιωτικοί μέσα στις συμμορίες της ISIS. Αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά. Μάλιστα μια εποχή είχαν πάρει όλα τα χωριά και το 90% της πόλης. Αλλά στο τέλος η νίκη τίνος υπήρξε ; Φυσικά και υπήρξε νίκη του Κομπάνι. Για αυτό χρειάζεται ψυχραιμία. Μπορεί να φτάσουν κάποιες δυνάμεις. Ας έρθουν. Η νίκη όμως θα είναι του Άφριν, αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτοί οι μαχητές με την μαεστρία τους την τακτική, εγγυούνται αυτήν την επιτυχία. Οι Τούρκοι από όπου μπούνε δεν θα μπορέσουν να βγούνε. Στο τέλος αυτοί θα χάσουν. Για αυτό δεν πρέπει να υπάρχει φόβος από τέτοιες προελάσεις. Ενδεχομένως για λόγους τακτικής να τους ανοιχθεί ο δρόμος. Αυτό είναι μια τακτική που χρειάζεται για να τους δοθεί ένα μεγαλύτερο χτύπημα. Από αυτή την σκοπιά αντί της υπεράσπισης μιας γραμμής αμύνης, πρέπει να ληφθεί υπόψη μια στρατηγική νίκης. Εξ όσων παρατηρώ αυτό προβλέπει και η διοίκηση του όρους Κουρμάντζ. Κατά την γνώμη μου πρέπει να το αναπτύξουν έτι περαιτέρω. Είναι ανάγκη να μην εστιαζόμαστε τόσο στην συνοριακή υπεράσπιση υπό κάθε είδους συνθήκες αλλά στην νίκη. Και έτσι πρέπει να το προσεγγίζει και ο λαός μας. Δεν πρέπει να εγκαταλείπει τα μέρη του. Η ψυχραιμία του λαού μας είναι που δημιουργεί την νίκη.

…………

https://anfturkce.net/rojava-surIye/karayilan-tuerk-devleti-efrin-de-yenildi-102198

1 σχόλιο:

  1. Πραγματικά η ιστορία της πολιορκίας του Κομπάνι πρέπει να αποτελεί εφιάλτη για τους τούρκους, η τακτική των Κούρδων μαχητών να τους παρασύρουν σε έναν πόλεμο φθοράς είναι πανέξυπνη, σίγουρα οι Τούρκοι έμπλεξαν στο Αφρίν και δεν το έχουν πάρει χαμπάρι ακόμα κι έχουν μπλέξει για τα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.