20/12/18

Η επόμενη της πρόσκρουσης στα βράχια ημέρα...



Πριν από λίγες μέρες στο κατάστημα κινητής τηλεφωνίας συνάντησα τον νεαρό που μέχρι πριν λίγους μήνες είχε τον φούρνο της γειτονιάς.
"Που χάθηκες του είπα, "με τι ασχολείσαι τώρα;"...
"Αφήστε, κ. Κώστα, τα παράτησα γιατί δεν έβγαινα" μου είπε, "προσλήφθηκα στον δήμο... "Τάδε" και σώθηκα. Οκτάωρο το πολύ με διαλείμματα και περιθώρια να κάνω και τις δουλειές μου και ο μισθός σίγουρος και καλύτερος..."
Γνωρίζω επίσης δυο - τρεις ανθρώπους στην ηλικία μου που έχουν πάρει σύνταξη και συνεχίζουν να απασχολούνται στις δουλειές που είχαν χωρίς να φαίνονται επίσημα...
Τα βράχια περιμένουν...
Αποτελεί ψευδαίσθηση και κοινώς παλαβομάρα να πιστεύει κάποιος πως η χώρα θα αποφύγει να προσκρούσει στα βράχια όταν η μέση σύνταξη είναι στα 894 Ευρώ*, ο μέσος μισθός στο Δημόσιο στα 1.075 Ευρώ* και ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα στα 777* Ευρώ τον μήνα.
Όπως μπορεί να καταλάβει όποιος έχει πέντε δράμια μυαλό, εκτός δηλ. των αριστερών οικονομολόγων, για να υπάρχουν συντάξεις και μισθοί δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να υπάρχουν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι θα κερδίζουν περισσότερα.
Αν δεν κερδίσουν περισσότερα στον ιδιωτικό τομέα όπου χρειάζεται να εργάζονται περισσότερο, όλοι θα θέλουν να γίνουν είτε συνταξιούχοι είτε δημόσιοι υπάλληλοι. Δυστυχώς 8 χρόνια μετά τη χρεοκοπία του 2010 και τρία μνημόνια συνεχίζουμε να βρισκόμαστε μετέωροι σ’ αυτό το στάδιο.

Για τη συνέχεια Capital

2 σχόλια:

  1. Διαβάζοντας το άρθρο , καταλήγεις σε κάποια συμπεράσματα :
    1. ο καλός εργοδότης (το δημόσιο δηλαδή) , θα πρέπει να υποβαθμίσει τις αμοιβές , τις παροχές και της εγγυήσεις που παρέχει στους εργαζομένους του , για να ανταγωνιστεί κάποιον κακό εργοδότη ο οποίος δεν προσφέρει τα δέοντα στους δικούς του εργαζόμενους !
    2. ο συνταξιούχος που έχει καταβάλει εισφορές , εκτιμά ο καλός δημοσιογράφος, κακώς του επιστρέφονται
    3. ο κακός εργοδότης δεν πρέπει να ανακαλύψει κέρδη και ευκαιρίες στην ελεύθερη αγορά , αλλά θα πρέπει να καρπώνεται μέρος των δεδουλευμένων των εργαζόμενων του.Αν και για πολλοστή φορά θα πούμε ότι το μισθολογικό κόστος στην τελική τιμή του προϊόντος συμβάλει ελάχιστα (17η παράμετρος σε αξία) .

    Αυτό φίλε μου Κώστα Στούπα , λέγεται καπιταλισμός με τα λεφτά του άλλου.
    Χρόνια πολλά και εύχομαι ο Αη Βασίλης να σου φέρει φώτιση για να γράφεις καλύτερα το 2019.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αποκλείεται "Έλληνα φορλογούμενε" να γράφει καλύτερα ο Μπέρια ή Στούπας ή όπως λέγεται. Διότι δεν ξέρει ούτε υποψιαζεται το ερώτημα "για΄τι τρέχουν στο Δημόσιο οι άνθρωποι και όχι στον ιδιωτικό τομέα"; τΗΝ απάντηση "είναι τεμπέληδες" την έχουν δώσει από καιρό οι Βόρειοευρωπαίοι, πρώην αποικιοκράτες κατά το πλείστον, που μπόρεσαν να συσωρεύσυν πλούτο απο τις αποικίες και να αποκτήσουν ισχυρό ιδιωτικό τομέα όταν εμεις είμασταν ακόμα δούλοι των Οθωμανών. Αν είχε ποτέ ακούσει περί Ντίκενς και πολύ περισσότερο αντον είχε διαβάσει θα ήξερε ότι ο Ιδιωτικος τομέας πχ στην Αγγλία (ο Ντίκενς ήταν Άγγλος) ήταν υπόδειγμα απανθρωπιάς. Την επαναλαμβάνει σαν σκυλάκι του Παυλώφ και ο Μπέρια-Στουπας.
    Ο ισχνός ιδωτικός τομέας δεν μπορούσε να απορροφήσει το εργατικό δυναμικό που έπαιρνε το δρόμο της Μετανάστευσηςή του...Δημοσίου. Τώρα με τα Μνημόνια θα έχουμε τα ίδια για΄τι χτυπήθηκε η μεσαία τάξη, οπότε μηδεν στις επενδύσεις και θε΄σεις εργασίας. Ασφαλής τρόπος για να θριαμβολογέι ο καθε ΜΠέρια και να υποκύπτει ο κοσμάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.