6/5/19

Η Οδύσσεια των ελληνικών τροφίμων στη Γερμανία


Περί τα 6.000 ελληνικά εστιατόρια λειτουργούν στη Γερμανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις των  προξενικών μας αρχών, τα οποία υπολογίζεται ότι απορροφούν πάνω από το 60% των επεξεργασμένων τροφίμων που εξάγει η χώρα μας στη γερμανική αγορά.
Τα ελληνικά εστιατόρια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή λόγω και του μεγάλου αριθμού Γερμανών τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας.
Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι σε όλη τη Γερμανία υπάρχουν περί τους 20 Έλληνες εισαγωγείς ειδών διατροφής, με κύκλο εργασιών από 5 έως 30 εκατ. ευρώ ο καθένας, οι οποίοι διαθέτουν και χώρους λιανικής πώλησης, και εισάγουν κάθε είδους ελληνικά προϊόντα με τα οποία εφοδιάζουν κυρίως κατά 70 με 80 % των πωλήσεων τους πέραν των ελληνικών εστιατορίων και σε άλλα καταστήματα HORECA, mini markets και μπακάλικα.

Λίγα προϊόντα «περπατάνε»...

Λίγα μόνο αγροτικά προϊόντα παρουσιάζουν σήμερα αξιόλογη παρουσία στη γερμανική αγορά. Αναφέρονται ενδεικτικά τα σπαράγγια (με μερίδιο 19% επί του συνόλου των γερμανικών εισαγωγών), οι ελιές, τα αγγούρια, οι πιπεριές και τα νωπά σταφύλια (37 εκατ. εξαγωγές και μερίδιο 4,7% των γερμανικών εισαγωγών) τα ακτινίδια (με μερίδιο 4,2%) τα ροδάκινα, τα κεράσια και τα βερίκοκα (με μερίδιο 2,8%), τα εσπεριδοειδή (με μερίδιο 1,9% έναντι 72% της Ισπανίας),τα  καρπούζια και τα πεπόνια (1,4% των γερμανικών εισαγωγών, όταν η Ισπανία έχει μερίδιο 53%).

Για τη συνέχεια Economistas

2 σχόλια:

  1. Πρόβλημά τους...
    Εχετε φάει ποτέ ισπανικά ροδάκινα ή πεπόνια;
    Απλά,δεν τρώγονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχετε φαει ποτε Ολλανδικες τοματες ?? Φατε χαρουπια καλυτερα.Κι ομως σκιζουν στην Γερμανια....Το κλου ειναι οτι οι γεωπωνοι εχουν φουλαρει την αγορα για να κερδιζουν απ τις εισαγωγες υβριδιων ...απ την ....Ολλανδια.Εξ ου και οι ανοστες που γεμισαν την αγορα μας..και η καταστροφη των δικων μας ντοπιων νοστιμων....Η ανευθυνοτητα του ευκολου ...ατομικου συμφεροντος...σε βαρος της χωρας...οπως σε ολα βεβαια...ιδια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.