28/5/19

Το Γκολάν, το κυριότερο διακύβευμα του πολέμου στο Λεβάντε

Μια άλλη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Συρίας έλαβε χώρα σήμερα (χτες) στο Γκολάν.
Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, μια συριακή συστοιχία αεράμυνας έγινε στόχος ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών στο Tell Shair κοντά στην πόλη Quneitra στο συριακό μέρος του Γκολάν, αφού η τελευταία είχε ανοίξει πυρ  κατά ενός ισραηλινού μαχητικού αεροπλάνο που πετούσε πάνω από τα στρατηγικά Όρη του Γκολάν.

Από συριακές στρατιωτικές πηγές της Συρίας αναφέρθηκε ότι η Ισραηλινή επιδρομή προκάλεσε το θάνατο ενός Σύρου στρατιωτικού και τραυμάτισε πέντε άλλους. Ένα όχημα του Συριακού Στρατού υπέστη ζημιά από την έκρηξη ενός ισραηλινού πυραύλου.

Για τη Δαμασκό, πέρασε η εποχή που τα ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα πετούσαν ατιμώρητα επάνω από το Γκολάν και κάθε παραβίαση του συριακού εναέριου χώρου από αυτό το στρατηγικό οροπέδιο ενεργοποιεί συστηματικά τις υφιστάμενες ή πρόσφατα αναπτυγμένες συστοιχίες αεράμυνας.

Παραμένει ασαφές εάν η συστοιχία αεράμυνας που πλήγηκε από τους ισραηλινούς πυραύλους είναι ένα κινητό όχημα ZSU-23-4 (αυτοκινούμενο όχημα φέροντα βλήματα των 23 mm με τέσσερις κάννες), ένα από τα αδιαφιλονίκητα αστέρια του πολέμου στη Συρία ή ένα σύστημα πυραύλων SAM.

Είναι επίσης πολύ απίθανο ή ακόμη και αδύνατο ένα σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρα να έχει αναπτυχθεί τόσο κοντά στη γαλάζια γραμμή και εντός εμβέλειας των ισραηλινών πυραύλων του πυροβολικού.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι κάθε φορά που ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του σημείωνουν μια σημαντική πρόοδο στο έδαφος, όπως είναι η κατάληψη της Kafernabuda στο βορρά, οι Ισραηλινοί πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές αντιπερισπασμού για την παροχή τακτικής στήριξης στους αντάρτες που είτε αποδεκατίστηκαν είτε μεταφέρθηκαν από τα Υψίπεδα του Γκολάν προς την επαρχία της Ιντλίμπ.

Τα στρατηγικά όρη του Γκολάν παραμένουν ένα από τα βασικά διακυβεύματα του συνεχιζόμενου πολέμου στο Λεβάντε.

Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά


2 σχόλια:

  1. Αυτοί εκεί στην ..."Strategika 51" δεν αντελήφθησαν οτι Ζ 23 - 4 είναι αυτοκινούμενο των 23 mm με τέσσερις κάννες ; Απο πότε βλήματα των 23 mm "φεύγουν" απο σωλήνες εκτοξεύσεως ;
    Ερασιτέχνες, απατεώνες η απλώς καφενείο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το λάθος είναι του μεταφραστή -και το ξέρεις-, το άλλαξα, και συνεπώς οι χαρακτηρισμοί σου είναι άτοποι, για να μη πω κακόβουλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.