15/5/19

Κλιμάκωση για ευρω-μέτρα κατά Τουρκίας - Ήλθε η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στα έργα

Η μετουσίωση των φραστικών δηλώσεων στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ε.Ε. για την ΑΟΖ, σε ουσιαστικό κόστος κατά της Τουρκίας, καθίσταται πλέον μονόδρομος για τη Λευκωσία, η οποία με κάθε ευκαιρία και σε όλα τα επίπεδα εγείρει ζήτημα λήψης μέτρων.
Μετά την προεδρική παρέμβαση στο Σιμπίου και την ενημέρωση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, χθες πήρε τη σκυτάλη ο Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος ενημέρωσε τους ΥΠΑΜ της Κοινότητας για την κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, «ο κ. Αγγελίδης, αφού ευχαρίστησε τη Φεντερίκα Μογκερίνι για τη ξεκάθαρη δημόσια τοποθέτησή της, καθώς και τους εταίρους που εξέδωσαν υποστηρικτικές δηλώσεις, τόνισε ότι η κατάσταση απαιτεί ανάληψη συλλογικών και συγκεκριμένων μέτρων από μέρους της Ε.Ε, όπως προνοούν και οι Συνθήκες της Ένωσης».
Παράλληλα, ο ΥΠΑΜ υπενθύμισε τους εταίρους του ότι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κύπρου επηρεάζονται άμεσα από τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο υπουργός Άμυνας είχε κατ’ ιδίαν συνομιλία με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας «και τρόπους αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».  Ο κ. Αγγελίδης συναντήθηκε επίσης με τις υπουργούς Άμυνας της Ιταλίας και της Γερμανίας, τις οποίες επίσης ενημέρωσε για την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ χθες μετέβη στη Γαλλία, για συνάντηση με την ΥΠΑΜ της χώρας και «κύριο θέμα συζήτησης τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης των ΥΠΑΜ, συζητήθηκε μεταξύ άλλων η πρόοδος εφαρμογής της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO).  Οι υπουργοί είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που άπτονται της συνεργασίας Ε.Ε-ΝΑΤΟ, στην παρουσία της Αναπληρώτριας Γ.Γ. της Συμμαχίας Rose Gottemoeller. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, επηρεάζουν αρνητικά τις ευρωνατοϊκές σχέσεις. Όπως αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωση του ΥΠΑΜ, ο κ. Αγγελίδης «αναφέρθηκε στη συνεργασία ΕΕ–ΝΑΤΟ σε θέματα υβριδικού πολέμου, καυτηριάζοντας την προκλητική στάση της Τουρκίας» έναντι της Κύπρου. Εξέφρασε, επίσης, την υποστήριξη της Κύπρου στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), η οποία, όπως τόνισε, στοχεύει στην ενδυνάμωση της ασφάλειας και των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε.
Οι υπουργοί Άμυνας παρακάθησαν, επίσης, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, κατά την οποία παρουσιάστηκε από την Επικεφαλής Φεντερίκα Μογκερίνι η αναφορά εφαρμογής της μακροπρόθεσμης επισκόπησης του Οργανισμού. 
Συμφωνήθηκε, επίσης, η επανεξέταση της αναθεώρησης της απόφασης του Συμβουλίου που αφορά στον καθορισμό του καταστατικού, της έδρας και των κανόνων λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας εντός του 2020.  Επιπρόσθετα, σε ειδική τελετή πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, οι υπουργοί Άμυνας υπέγραψαν τη Διευθέτηση Προγράμματος Κατηγορίας «Α» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας αναφορικά με τη βελτίωση των Διασυνοριακών Στρατιωτικών Μετακινήσεων εντός και εκτός Ε.Ε.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.