29/5/19

’Πάρθεν η Ρωμανία»: Ο ποντιακός θρήνος για την Άλωση της Πόλης και του ελληνισμού γενικότερα

  • (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Είναι ο θρήνος των Ποντίων τόσο για την Άλωση της Πόλης το 1453 όσο και για την κατάλυση της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας οκτώ χρόνια αργότερα. Το «’Πάρθεν η Ρωμανία» σε ρυθμό διπάτ’ περιγράφει γενικότερα την άλωση του ελληνισμού από τους Οθωμανούς Τούρκους. «Για τον ποντιακό λαό τα δύο τούτα θλιβερά γεγονότα αποτελούν μια εθνική συμφορά», γράφει ο Στάθης Ευσταθιάδης στο έργο του Τα τραγούδια του ποντιακού λαού.

Αναλύοντας τους στίχους ο λαογράφος σημειώνει ότι τα μοιρολόγια ξεκινούν μόλις ένα παιδί διαβάζει το θεϊκό μήνυμα που κομίζεται στην πόρτα της Αγια-Σοφιάς από ένα πουλί.
Ωστόσο, ο ποντιακός αυτός θρήνος έχει μέσα του την ελπίδα και την αυτοπαρηγοριά για την ανάσταση του γένους. «Η Ρωμανία αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο» λέει ο εμβληματικός στίχος.
  • Δείτε ΕΔΩ τους στίχους του θρηνητικού ποντιακού τραγουδιού μαζί με την απόδοσή τους στα νέα ελληνικά (η εναλλαγή γίνεται με το κουμπί ON/OFF πάνω δεξιά).

http://www.pontos-news.gr/article/194940/o-pontiakos-thrinos-gia-tin-alosi-tis-polis-kai-toy-ellinismoy-genikotera

1 σχόλιο:

  1. Εάν είχε υποστηριχτεί το αντάρτικο στον Πόντο το 1918-22 με μια Ελληνική Μεραρχία (υπό την ηγεσία Πλαστήρα) και όχι μόνο από Έλληνες Αξιωματικούς συνδέσμους/συμβούλους, μαζί με τους Κιρκάσιους και Αρμένιους, ίσως η Μικρασιατική εκστρατεία να είχε άλλη τροπή. Και που ξέρουμε, μπορεί οι Πόντιοι να απελευθέρωναν την Κωνσταντινούπολη για δεύτερη φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.