27/5/19

Αυτος είναι ο πρώτος Τουρκοκύπριος στην Ευρωβουλή


Αναμφισβήτητα ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ αποτέλεσε το πλέον πολυσυζητημένο πρόσωπο της προεκλογικής εκστρατείας αφού αποτέλεσε σημείο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Ωστόσο ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είναι πλέον ο πρώτος Τουρκοκύπριος ο οποίος λαμβάνει το εισητήριο για την Ευρωβουλή ως υποψήφιος με ελληνοκυπριακό κόμμα.

Με καταμετρημένο το 100% ο ακαδημαϊκός Νιαζί Κιζίλγιουρεκ κατέλαβε τη δεύτερη έδρα του ΑΚΕΛ αφού κατετάγη δεύτερος σε ψήφους.

Ποιός είναι ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ

Ο Τουρκοκύπριος Νιαζί Κιζιλγιουρέκ γεννήθηκε το 1959 στο μεικτό χωριό Ποταμιά. Η οικογένειά του προσφυγοποιήθηκε στη διάρκεια των δικοινοτικών συγκρούσεων του 1963-64 και μετακινήθηκε στο τουρκοκυπριακό γκέτο της Λουρουτζίνας, στην ηλικία των 5 ετών.

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, όπου έλαβε πτυχίο στην Κοινωνιολογία, Πολιτική και Οικονομικά το 1983. Το διδακτορικό του αφορούσε το Κυπριακό Πρόβλημα/

Το 1995 εργοδοτήθηκε στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου ως λέκτορας με διάφορους εθνικιστές της εποχής, αλλά και ΜΜΕ να αντιδρούν, ενώ δεν δίστασαν να κάνουν και εκστρατεία ούτως ώστε να τον διώξουν από το Πανεπιστήμιο.

Ο ίδιος αντιστάθηκε στον πόλεμο που δεχόταν τότε, και με τη βοήθεια συναδέλφων του παρέμεινε στη θέση του. Το κλίμα έγινε λιγότερο εχθρικό με την έλευση των χρόνων, ενώ το 2013 έγινε Πρόεδρος της Σχολής των Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου.

Η ακαδημαϊκή του ενασχόληση εστιάζεται στην Νεότερη Ιστορία της Τουρκίας, το Κυπριακό Πρόβλημα και τον Εθνικισμό. Μαζί με τον Πανίκο Χρυσοστόμου, παρήγαγε το ντοκιμαντέρ «ο Τοίχος μας», με το οποίο κέρδισε το βραβείο ειρήνης «Αμπντί.

Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι η νεότερη Ιστορία της Τουρκίας, το κυπριακό πρόβλημα και ο εθνικισμός.

Έχει γράψει περίπου 20 βιβλία ενώ αρθρογραφεί στην τουρκοκυπριακή αριστερή εφημερίδα Yeni Düzen και στην δεξιά ελληνοκυπριακή Σημερινή.

Ανάμεσα στα έργα του περιλαμβάνονται: «Κύπρος, το αδιέξοδο των Εθνικισμών» (ελληνικά), «Η Κύπρος στη μέγγενη του Εθνικισμού» (τουρκικά) και «Η ιστορία ενός αγέννητου κράτους: Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία» (τουρκικά).

Μιλά 5 γλώσσες, Ελληνικά, Τουρκικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Αγγλικά.

Πηγή: philenews

6 σχόλια:

  1. Ενώ μιλάει 4 από τις 20+ επίσημες γλώσσες της ΕΕ μπορεί να τον δούμε να μιλάει τουρκικά και ν' αγωνίζεται για αναγνώριση της τουρκικής ως επίσημης γλώσσας της ΕΕ με 《όπλο》 το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι η Τουρκική επίσημη γλώσσα της Κυπριακής Δημοκρατίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αλλά ταυτόχρονα ΔΕΝ είναι επίσημη της ΕΕ. Γι' αυτό είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θ' αγωνιστεί ο Κιζίλγιουρεκ και σαφώς θα έχει την υποστήριξη της Τουρκίας σ' αυτό. Το ενδιαφέρον είναι ότι ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να μπει η Τουρκία στην ΕΕ και θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα ανταποκριθούν οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές στα επιχειρήματα του.

      Διαγραφή
    2. Από τη στιγμή που η Τουρκική είναι επίσημη γλώσσα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έπρεπε αυτομάτως να είναι κι επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άσχετα με το αν η Τουρκία είναι ή δεν είναι ή θα γίνη ή δεν θα γίνη μέλος της. Δεν μπορεί εμείς να απαιτούμε η Τουρκία να εφαρμόζει το δίκαιο, αλλά εμείς να είμαστε επιλεκτικοί.

      Διαγραφή
  3. Ο Νιαζι ισως είναι ο Δούρειος Ιππος της Τουρκιας στην Κυπριακη Δημοκρατια και τωρα στην Ευρωβουλή. Συντωμα θα δηλωσει Ανεξάρτητος και το ΑΚΕΛ θα γυρευει το Λαθος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ αυτό φοβάμαι. Όταν ρωτούν τον Κιζίλγιουρεκ αν θα τοποθετηθεί κατά των τουρκικών κινήσεων όταν αυτές πλήττουν την ΚΔ αυτός μασά τα λόγια του ή απαντά με υπεκφυγές. Για να δούμε... δυστυχώς πήρε περίπου 20 χιλιάδες ψήφους από Έλληνες του ΑΚΕΛ και περίπου 4 χιλιάδες από Τούρκους πολίτες της ΚΔ που διαμένουν στα κατεχόμενα.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.