14/5/19

Ν. Σακκάς: Ο δρόμος για τη σκλαβιά


To 1974, με το τέλος της χούντας οι Έλληνες ήταν ακομη παραγωγικός λαός. Η πρωτοφανής κι εκρηκτική ανάπτυξη του ’60, είχε επιβάλει ως υπόρρητη αλλά κυρίαρχη ιδεολογία, αυτή της εργασίας και της δημιουργίας ως μόνου μέσου προόδου. Οι έννοιες ‘καθήκον’, ‘άριστεία’, ‘προσπάθεια’ έδιναν τον τόνο μες στον ιστό της κοινωνίας.
Μετά, και για 45 χρόνια, με κύρια ευθύνη του Α. Παπανδρέου και ελάχιστη αντίσταση από όλους τους άλλους, περάσαμε και ακόμα πορευόμαστε σταθερά με βάση τον δικαιωματισμό- κρατισμό και τον λαϊκό αγώνα.
Ο δικαιωματισμός- κρατισμός μας λέει ότι είμαστε μόνιμα σε διαρκή λιτότητα, ότι έχουμε γενικώς ατελείωτα δικαιώματα και ότι κάποιοι μας τα χρωστάνε και μας τα κλέβουν. Οι κάποιοι αυτοί παίρνουν κατά καιρούς διάφορες μορφές. Ο ιμπεριαλισμός, οι ξένοι, η πλουτοκρατία, η κακή Ευρώπη.
Ο κρατισμός χρειάζεται μεγάλο κράτος που θα αμυνθεί στις επιθέσεις των κακών. Έτσι είναι το αφήγημα. Χρειάζεται και ρωμαλέο λαό που θα διαξάγει τον μεγάλο αυτό αγώνα. Συμπτωματικά βέβαια οι ιεροκήρυκες του κρατισμού έχουν καλά γαντζωθεί και σιτίζονται πλουσιοπάροχα από αυτό το κράτος, μαζί με τους ιδιώτες προμηθευτές του. Η ΔΕΗ έχει χρηματιστηριακή αξία 300 εκ- επτά φορές λιγότερο από το παιγνιδάδικο Τζάμπο- και επιδοτείται για τις συντάξεις της με 750 εκ. το χρόνο. Κι έτσι όταν μπορείς να πουλάς τη ΔΕΗ δυόμιση φορές το χρόνο στο κράτος κάθε ιδέα για ιδιωτικοποίηση είναι φυσικό να σε εξοργίζει…

Για τη συνέχεια Patris




9 σχόλια:

  1. Mάλιστα...και γιά πες ρε φιλαράκο: Αυτό το υπερπαραγωγικό κράτος με την τρομερή άμυνα και τα εργατικά μερμύγκια-ανθρώπους,γιατί ξεπούλησε την Κύπρο το '74;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμη και τώρα από την εργασία και προκοπή που έκαναν οι παππούδες σου και ο πατέρα σου έχεις και τρως! Όσον αφορά την Κύπρο το 74', για τον ίδιο λόγο που η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί τις εντολές από την άλλη όχθη του Ατλαντικού από κοινού με την Γερμανία.

      Διαγραφή
    2. Δηλ. αδερφέ τι υποννοείς;
      Οτι είμαι τεμπελόσκυλο;
      Ρε γιά δέτε κάτι λογικές...

      Διαγραφή
    3. Δεν το υποννοεί προσωπικά για εσένα , μια οικονομία και μια κοινωνια λειτουργει σαν συνολο για παραδειγμα όσο και να εργαστεις π.χ. σε μια οικοδομη δεν μπορεις να φερεις το νερο που θα πιεις , αυτο θα στο παρεχει καποιος άλλος με την εργασία του σε άλλο τομεα, οποτε αν ακολουθησουμε αυτη τη λογική , ο dx λέει οτι το επιπεδο ζωης που εχεις αυτη τη στιγμη βασιζεται πάνω σε εργασία που εχει γινει κατα το παρελθον.

      Αυτο που υποννοει είναι το επιπεδο παραγωγικότητας ήταν υψηλότερο παλαιότερα και αποτελεσμα αυτου ειναι να εχει η χωρα καποιο επιπεδο διαβίωσης σχετικά υψηλό ενω ίσως η παραγωγικότητα της συγχρονης οικονομιας να μην ανταποκρινεται σε αυτα τα δεδομενα, θα μπορουσαμε να το πουμε σαν εκφραση "τρως απο τα ετοιμα".

      ΥΓ. Δεν αναφερονται συγκεκριμένα στην περίοδο Ιωαννίδη , ούτε Καραμανλή αλλά για αναπτυξη τη δεκαετία του 60.

      Διαγραφή
    4. @Μαριος Η θέση σου είναι εκτός πραγματικότητας. Προχθεσινή είδηση:
      "ρόφιμα και ποτά, ορυκτά και μέταλλα κατέχουν εξέχουσα θέση στη λίστα των ελληνικών εξαγωγών και είναι τα πιο ανταγωνιστικά προϊόντα μας. Αυτό προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η ΕΥ (Ernst & Young) για το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ)." Συγκεκριμένα οι τρεις πρώτες κατηγορίες είναι:
      1) Ψάρια
      2)Φρούτα
      3) Λάδι.
      Αυτά είναι τα προϊόντα τα οποία εμπορεύονταν οι χώρες στο διεθνές εμπόριο την εποχή του Χαλκού και του Χαμουραμπί.
      Όταν εσύ εξάγεις προϊόντα τεχνολογίας από την εποχή του χαλκού και ο άλλος εξάγει ρομποτικούς βραχίονες, cloud computing, βιοτεχνολογικά φάρμακα, μην περιμένεις έσοδα όσο σκληρά και να δουλεύεις. Εάν το προϊόν που πουλάς περιγράφεται σε ένα manual 30 σελίδων, ή σε ένα βίντεο 1 ώρας στο Youtube και ο άλλος πουλάει ένα προϊόν που η επιστήμη του και η περιγραφή του απαιτούν 30 χιλιάδες σελίδες, μην περιμένεις μισθούς πάνω από αυτούς της Αιγύπτου. Η Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια αποφάσσισε ότι δεν την ενδιαφέρει η παραγωγή τεχνολογίας και η μόνη τεχνολογία που παράγει είναι αυτή της αγοράς ψήφων.

      Διαγραφή
    5. Οι παππούδες δούλευαν για να βρουν οι επόμενες γεννιές. Εσύ δουλεύεις για την πάρτι σου. Μέχρι το 1980 βαριά 1990 η Ελληνική κοινωνία ήταν αποταμιευτική. Και τότε έπεσαν λεφτά μέσο του σχεδίου Μάρσαλ και ανοικοδομήθηκε η Ελλάδα και φτιάχτηκαν παραγωγικές μονάδες που δούλευαν οι Έλληνες. Επίσης παρέδωσαν την χώρα σχεδόν χωρίς χρέος. Για το σημερινό κατάντημα η ευθύνη είναι αποκλειστικά δικιά μας, με την σπατάλη και την κακοδιαχείριση των οικονομικών μας. Ως ένα βαθμό ο Πάγκαλος είχε δίκιο λέγοντας μαζί τα φάγαμε. Μας δωροδοκούσαν "Προσλήψεις στο δημόσιο, μικρά ή μεγάλα κατασκευαστικά έργα υπερτιμολογημένα, προμήθειες, όχι μόνο σε υπουργεία, αλλά και σε μικρές κοινότητες, κτλ" για να κάνουμε τα στραβά μάτια για κάνουν τις "ωραίες" δουλειές τους. Α' και που είσαι 40 χρονών είμαι, δεν είναι θέμα αντιπαλότητα των γενεών.

      Διαγραφή
  2. Ο δρόμος γιά την ανεξαρτησία ξεκινάει από την ανεξάρτητη σκέψη.
    Οταν αυτή λείπει,είτε εργάζεσαι νυχθημερόν,είτε όχι, λίγη σημασία έχει...
    Πάντα δούλος θα είσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το οτι οι Ελληνες ειναι 5οι στο κοσμο σε καταθεσεις σε τραπεζες εξωτερικου(οπως εχει γραφει), δεν μας λεει τιποτε; Σε πτωχευμενη χωρα πλεον τις 10ετιας;
    Η απαντηση για τα χαλια μας ειναι μηπως ειναι ο φιλοτομαρισμος και η ατιμωρησια πλην της περιπτωσεως του ΓΟΥΔΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο φιλοτομαρισμος ειναι πρωτος.Τομαρι κροκοδειλου...φιλικο.Το μισος για την τεχνολογια ειναι μετα.Να την.παραγεις.Οχι να την εχεις ετοιμη.Στο δευτερο υπαρχει λατρεια.Ο λογος ?? Ο ιδιος ..που το 90% διαλλεγει τα θεωρητικα ..επαγγελματα...κι επιστημες.Ακοπος πλουτισμος του κροκοδειλου...μπλα -μπλα ειναι καλυτερα απ το...κατσε φτιαξε.Ασε που μπλα μπλα γινεται με κλιματισμο....και ρεει το μελι σε συνθηκες γυαλας...ουτε μικροβια..ουτε τιποτε.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.