13/5/19

Η στρατηγική κλιμακoύμενης έντασης της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου

Του Σάββα Καλεντερίδη
Η Τουρκία, νοιώθοντας ότι την ξεπερνούν οι εξελίξεις και ότι θα μείνει εντελώς εκτός του «Μεγάλου Παιχνιδιού» που είναι σε εξέλιξη στην Αν. Μεσόγειο και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει κάνει τη δική της στρατηγική, που έχει ως τελικό στόχο την αποδοχή και ένταξή της στο μοίρασμα της ενεργειακής πίτας.
Όταν ξεκίνησε ο χορός των εξελίξεων, το Σεπτέμβριο του 2011, με τον πλου της πλατφόρμας «Όμηρος», προς το Τεμάχιο 12, στο κοίτασμα «Αφροδίτη», η Τουρκία προσπάθησε να μπλοκάρει τις εξελίξεις. Όμως έπεσε πάνω στην αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της αμερικανικής Noble Energy και επί πλέον δεν είχαν απαραίτητα «όπλα» για να εκβιάσουν καταστάσεις.
Τα «όπλα» με τον καιρό τα απέκτησαν, τα οποία είναι δυο ερευνητικά σκάφη και δυο πλωτών γεωτρύπανων, τα οποία τα έχουν ρίξει στο παιχνίδι εδώ και καιρό.
Το τελευταίο διάστημα και ενώ οι ΗΠΑ και Γαλλία, που έχουν τη μερίδα του λέοντος στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν φαίνεται να εκβιάζονται, η Τουρκία έχει υιοθετήσει τη στρατηγική της ελεγχόμενης έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η στρατηγική αυτή έχει τρία επίπεδα.
Το πρώτο είναι η παρουσία επί μήνες στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, δυτικά της Πάφου, των πλωτών γεωτρύπανων και η πραγματοποίηση γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αν δεν πετύχουν το στόχο τους, που είναι η πρόσκληση στο «τραπέζι» της μοιρασιάς, θα κλιμακώσουν στο επόμενο επίπεδο, που είναι η πραγματοποίηση γεώτρησης σε αδειοδοτημένο τεμάχιο, πιθανόν το 6.
Αν και πάλι δεν πετύχουν το στόχο τους, το επόμενο επίπεδο κλιμάκωσης είναι η προσάρτηση των κατεχομένων, για να καταστεί με τον τρόπο αυτό η υφαλοκρηπίδα του ψευδοκράτους ντε φάκτο τουρκική, πάντα με βάση τους τουρκικούς σχεδιασμούς.
Αυτή είναι η στρατηγική κλιμακούμενης έντασης της Τουρκίας και καλό είναι σε Λευκωσία και Αθήνα να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Real News 

8 σχόλια:

  1. Οι Τούρκοι ειναι μανούλες ! Επέλεξαν την προεκλογική περίοδο στην ΕΕ για την επιχείρηση εισβολής στην Κύπρο.Αν Ο Τσιπρας είχε μυαλό θα έβγαινε και θα έλεγε εξουσιοδοτώ με την εντολη του ελληνικού λαού τους επιτελείς του Ελληνικού Στρατού να απαντήσουν οπότε και οπως γνωρίζουν στις προκλήσεις της Τουρκίας κατα το βυθίσατε το Χορα του Ανδρεα.Τοτε είχαμε Καραμανλή και Ανδρεα τωρα έχουμε Μητσοτακη και Τσιπρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΑΡΟΛΙΓΟΝ ΠΟΛΕΜΟΣ Νο1 : για θυμίσου τι έγινε μετά τις...ταρζανιές του Αντρέα με το ΧΟΡΑ..επειδή δε θυμάσαι, στο θυμίζω εγώ : "κάτσαμε στο τραπέζι" και - ώ του θαύματος - εγεννήθη το Σύμφωνο Γιλμάζ - Παπούλια !!!!
      ΠΑΡΟΛΙΓΟΝ ΠΟΛΕΜΟΣ Νο2 : τι ακολούθησε την πολεμική κλιμάκωση του 1996 ;;; καράμπα!!! άλλο ένα Σύμφωνο του ολετήρα και διαδόχου του "Τριμέγιστου" (άλλοι τον αναφέρουν ως "Τριμ@λ@κ@")που αναγνώρισε...ΖΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!!!
      ΠΑΡΟΛΙΓΟΝ ΠΟΛΕΜΟΣ Νο3 : τι νομίζεις περιμένουν οι Αμερικανοί και έχουν "πήξει" την περιοχή με στρατεύματα;;;;; μα το Δία!!!! μήπως να προλάβουν την ολική καταστροφή μας μετά από μια σύρραξη με την Τουρκία επ' αφορμή το φυσικό αέριο της περιοχής ;;; μήπως μας κάνουν - υποτίθεται - αβάντα και μόλις τα βρούν ή με τον Ερτογάν ή με τους επόμενους, "μας πετάξουν στα σκυλιά" και μας καθίσουν ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΤΗ ΘΡΑΚΗ, ΤΗΝ ΑΟΖ, ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ κλπ;;;
      ΌΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ..."ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΡΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΦΑΤΣΑ"

      Διαγραφή
  2. Αφού είναι πιο σίγουρο έτσι όπως διαβάζω το άρθρο σας , γιατί δεν το πάει κατ ευθεία εκεί ; Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις εγώ το βλέπω χλωμό !! Μήπως αυτό θα είναι πιο δύσκολο, διότι αν θα προσαρτηθεί το παιχνίδι πλέον στην ανατολική Μεσόγειο παίρνει άλλη μορφή και κατά συνέπεια νέα, άγνωστη ένταση !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχουμε κι εμείς ένα χαρτί να παίξουμε στη Θράκη αν θέλουνε φασαρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το παράδοξο στην ιστορία,είναι ότι ο Ερδογάν με την συμμαχία του με την Ρωσία,εκθέτει την Ρωσία τόσο απένατι σε εμάς όσο και απέναντι στην Ευρώπη.
    Μήπως αυτό είναι το ζητούμενο του ρόλου ενός Ερδογάν, επί της ουσίας πράκτορα της αμερικανικής πολιτικής,όσο και εάν θέλει να μας πείσει γιά το αντίθετο;
    Διότι γιά να καταλάβουμε το πρόβλημα της Ευρώπης ίσως θα πρέπει να καταλάβουμε την αμερικανική πολιτική που θέλει μιά Ευρώπη διαιρεμένη και ειδικά την Δυτική Ευρώπη κατά της Ρωσίας, ούτως ώστε αυτή να μην αποτελεί πρόβλημα γιά την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
    Παράλογο βέβαια γιά εμάς,αλλά όχι για αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ίδιοι οι αμερικανοί και οι αγγλοι μου έχουν καλλιεργήσει την καχυποψία.
      Δεν τους εμπιστεύομαι.
      Και γιά αυτό πιστεύω, ότι μόνο μόνοι μας θα πρέπει να κινηθούμε,εν αναάγκη πότε κοροϊδεύοντας και πότε κλέβοντας...
      Εχοντάς σε γνώση μας ότι κανείς δεν είναι φίλος.
      Τα υπόλοιπα είναι τρίχες.

      Διαγραφή
  5. Επανάληψη του '74. Οι ίδιοι πρωταγωνιστές με διαφοροποιήσεις. Απλώς τότε η Τουρκία είχε καί Ρωσία και Αμερική μαζί της (για να μη διαλυθεί το μαγαζί από δική μας αντίδραση), ενώ τώρα έχει μόνο τη Ρωσία και την Τουρκία απέναντι. Και καλά θα κάνουμε να σπρώξουμε (με πολύ πολύ τάκτ) τα πράγματα όσο πιό πολύ γίνεται, ώστε να κοπεί μιάς δια παντός ο ομφάλιος λώρος της Τουρκίας με τη Δύση. Είναι από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε 100-150 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν ειναι να γινει κατι ,ας γινει.Η ακινησια ελεγε ο Δημοκριτος ειναι ο ιδιος ο θανατος.Ο καναπες σε τι διαφερει απ τον θανατο ? Ολοι εχουν σχεδια μεγαλοι η μικροι.Δεν καταλαβαινω που παμε εμεις χωρις ουτε ενα.Ολα στο ποδι.Αστο αυτο...ασε το αλλο...ασε το παραλλο...Δηλ. που βγαζει το ...ασε ?? Η πολιτεια ακινητη στα παντα.Ακινητη και στην θεα του πολεμου.Ακινητη στα πολιτικα...οικονομικα.Ακινητη στην σηψη της.Ακινητη σε καθε ενεργητικη δραση στα παντα.Δεχεται απαθης τα παντα.Απο βιασμο ...εως φονο.Απο δημογραφικη αλοιωση εως...πανικο απ τα Σκοπια ! Απ τους Τουρκους νταηδες εως τους νταηδες 300....μεσα. Δεν υπαρχει περιγραφη ταπεινωσεων αλλη στην ιστορια.Κι ελαχιστοι αντιδρουν καπου.Τι ακριβως νομιζετε οτι θα γινει με την Τουρκια ??Τι θα κανει ενας λαος που περιφερεται ολη μερα σαν ναχει παρει χαπια ? Αστο αυτο...αστο το αλλο.Ενας δεν σταθηκε ποτε να σκεφτει οτι...."δεν θα σε αφησουν οι αλλοι εσενα ησυχο ποτε " !!!! Ειτε εσυ το αφηνεις ...ειτε οχι.Θα σου αλλαξουν τα φωτα ολα ....ολοι !! Κοντολογις θα σε παρει αυτο που αποφευγεις ....ο Διαβολος.Δεν στεκει αλλο αυτο το....."Αστο"....Μετραμε μερες αν θελετε.Σε ολα.Ειναι πολυτελεια οι συζητηση για τους τροπους πως θα γινει το ενα....η....το αλλο.Πριν γινει οτιδηποτε που εχει ενεργεια...κι οχι αδρανεια.Πονταρουμε στην τυχη ?? Αν ναι...τοτε μπορει ναμαστε ατυχοι...Και τοτε τι θα γινει ?? Αυτο το πολιτικο συστημα θα αντιδρασει επαρκως στην Τουρκια ?? Το πιστευει κανεις αυτο ?? Εχει ...επαρκεια ?? Αν εχει ...γιατι τοσα χρονια δεν την ειδαμε καπου ?? Το κρατουσε...εκπληξη ??? Οχι δεν ειχε...ουτε εχει...και ουτε θα αποκτησει τωρα.Αντε να δουμε το τιμημα ολο...και στο θεμα της Τουρκιας.Αν δεν αντιδρασουμε εμεις ολοι σαν ενας....τι νομιζετε θα γινει ? Για πητε....αν δεν φοβαστε την σκληρη απαντηση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.