29/5/19

«Παράθυρο» για αναβολή στην παραλαβή των S-400 αφήνει ο Ακάρ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο καθυστέρησης στην παράδοση των S-400 αφήνει, για πρώτη φορά, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, στον απόηχο των νέων αμερικανικών πιέσεων. 


«Μπορεί η παραλαβή τους να μην γίνει τον Ιούνιο, αλλά τους προσεχείς μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακάρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Haberturk. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την παραλαβή των S-400 τον Ιούνιο και ενδεχομένως, νωρίτερα.

 Η αγορά των ρωσικών όπλων προκάλεσε πολιτική κρίση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, με τους αμερικανούς να έχουν θέσει προθεσμία έως τα μέσα Ιουνίου ώστε να εγκαταλείψει η Τουρκία το σχέδιό της για την αγορά των S-400.

 Την ίδια ώρα η τουρκική οικονομία δείχνει να «βυθίζεται» με τους επενδυτές να αναζητούν «σημάδια» ότι η Άγκυρα ενδέχεται να καθυστερήσει την παράδοση των S-400 και τελικώς να την ακυρώσει. Οι ανησυχίες αυτές συνέβαλαν στην κατακόρυφη πρώτη της τουρκικής λίρας φέτος.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

2 σχόλια:

  1. Εάν προχωρήσουν στην παραλαβή των s-400 και οι Αμερικανοί προβούν σε αντίποινα, κινδυνεύει η Τουρκία να αχρηστευτούν και άλλα οπλικά συστήματα Αμερικανικής προελεύσεως και όχι μόνο να την διώξουν από το πρόγραμμα F-35. Ακόμη και ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα που έχουν Αμερικανικά υποσυστήματα κινδυνεύουν. Το είδαμε και στην περίπτωση της Αιγύπτου, που προσπάθησε να προμηθευτεί Γαλλικούς πυραύλους, αλλά δεν μπόρεσε γιατί σκόνταψε στην άρνηση των Αμερικανών να συναινέσουν στην πώληση. Ο συγκεκριμένος πύραυλος είχε κινητήρα Αμερικανικής εταιρείας. Εδώ έχουμε να κάνουμε κατά την γνώμη μου σε ανατολίτικο παζάρι και στο ποιος θα υποχωρήσει πρώτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ. Η Τουρκία εκμεταλλεύεται το γεγονός πως όλοι τη θέλουν σύμμαχο και κανείς εχθρό. Και προσπαθεί να δει μέχρι πού μπορεί να τραβήξει, ώστε να πάρει ανταλλάγματα, χωρίς να πονέσει πολύ. Υπάρχει το θέμα του "save face" αγγλιστί. Διάσωσης των προσχημάτων, ας πούμε ελληνιστί. Εδώ που είναι τα πράγματα, κανείς δε μπορεί να κάνει πίσω, χωρίς να μπορεί να πει πως κέρδισε κάτι. Οι ΗΠΑ αν ήθελαν, θα μπορούσαν ήδη να έχουν κινηθεί πολύ πιο επιθετικά, αλλά δεν το κάνουν. Είναι σαν την ΕΕ, που κρατάει παγωμένη την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά δεν τη διακόπτει οριστικά και πάντως την αποκαλεί στρατηγικό εταίρο. Είναι η γνωστή τουρκική τακτική του ταραξία, που μετά ζητάει αντάλλαγμα για να γυρίσει στην κανονικότητα.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.