5/12/08

Το (ενεργειακό) όνειρο του Παντουρκισμού

Οι εμπειρογνώμωνες επί στρατηγικών θεμάτων της Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι η Άγκυρα εργάζεται για την πραγματοποίηση του μεγάλου παντουρικού οράματος, μέρος του οποίου είναι ο "Διατουρκικός Διάδρομος Ενέργειας"
Το μεγάλο παντουρικό όραμα της Άγκυρας, που αποσκοπεί στην ένωση του λεγόμενου "τουρκικού κόσμου", αυτό που ο Τουργκούτ Οζάλ είχε ονομάσει "Τουρκική Αυτοκρατορία που θα εκτείνεται από τις ακτές της Αδριατικής μέχρι το Σινικό Τείχος", έχει και τις ενεργειακές του πτυχές.
Σε προχθεσινή μας δημοσίευση είχαμε αναφερθεί στην επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ στο Τουρκμενιστάν και στην τριμερή διάσκεψη των προέδρων της Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-Τουρκμενιστάν. Με αφορμή τη συγκεκριμένη συνάντηση, η ρωσική εφημερίδα Vremya Novostey απευθύνθηκε σε Ρώσους εμπειρογνώμονες και ειδικούς επί στρατηγικών θεμάτων, οι οποίοι, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της εφημερίδας, ανέφεραν ότι η Άγκυρα αποσκοπεί να...εξομαλύνει τις σχέσεις Αζερμπαϊτζάν-Τουρκμενιστάν, για να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του σχεδίου κατασκευής του λεγόμενου Διατουρκικού Ενεργιακού Άξονα, ο οποίος θα μεταφέρει τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν-Καζακστάν δια της Τουρκίας στις διεθνείς αγορές.
Για να ξεπεραστεί, μάλιστα, γεωγραφικά το Αρμενικό Πρόβλημα και να ενταχτεί και η Αρμενία ως ένα μικρό υποσύνολο στο όλο σχέδιο, η Άγκυρα σκοπεύει να βρει τρόπους για την επίλυση του προβλήματος που έχουν δημιουργήσει για την Τουρκία οι "ισχυρισμοί για την Αρμενική Γενοκτονία" καθώς και για την επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο-Κραμπάγ που αποτελεί εμπόδιο στις σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.
Συγκεκριμένα οι Ρώσοι ειδήμονες αναφέρουν ότι:
"Η Τουρκία επιδιώκει να καταστεί η βασική γέφυρα για τη μεταφορά των ενεργειακών πρώτων υλών. Θέλει να γίνει η πηγή στη διακίνηση του φυσικού αερίου. Γι' αυτό προσπαθεί να επωφεληθεί από το αποδοτικό δόγμα της τουρκικής συναδέλφωσης. Την ίδια στιγμή προσπαθεί να γίνει γέφυρα για τη μεταφορά φυσικού αερίου και προς τη Μέση Ανατολή".
Οι Ρώσοι ειδήμονες, αναφερόμενοι και στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας σημειώνουν τα εξής:
"Παρότι η αναζήτηση πολιτικών ερεισμάτων στην Κεντρική Ασία από πλευράς της Άγκυρας, δεν θέτει σε κίνδυνο μια στρατηγική σχέση που θα αναπτυχθεί μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας, η αύξηση της πολιτικής επιρροής της Τουρκίας, με την προσέγγιση του Αζερμπαϊτζάν-Τουρκμενιστάν, ενέχει κάποιους κινδύνους και απειλές για τη Ρωσία".

4 σχόλια:

  1. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει κάτι, τόσο μεγαλύτερο κρότο κάνει η..."πτώση" του...

    Ήθελα νάξερα, η Τουρκία ξέρει που "μπλέκει"?

    Μα ποιά νομίζει ότι είναι?

    Η...Ρωσία που δεν θα τολμήσει κανείς να πλήξει ενεργειακούς αγωγούς στο έδαφός της?

    Θα πρέπει να σκεφτεί πως ακόμη και στην Μεγάλη Ρωσία υπήρξαν Τσετσένοι τρομοκράτες που χτύπησαν - στρατηγικούς και μη - ρωσικούς στόχους...

    Θα...γλιτώσει η Τουρκία?

    Απο την στιγμή που το έδαφός της θα γεμίσει με εκατοντάδες χιλιόμετρα αγωγών και απο την άλλη βάζει φωτιά σε ένα σωρό μέτωπα (Κουρδικό, Ελληνικό, Βουλγαρικό, μειονοτικά, Συρία, Νερά-Μεσοποταμία, Κίνα μέσω της Τουρκομανικής Μεγάλης Ιδέας, κλπ)πως περιμένει άραγε ότι θα την βγάλει "καθαρή"?

    Δηλαδή, θέλει ιδιαίτερο στρατηγικό νου για να σκεφτούν οι Αλαζόνες Σουλτάνοι πως σε λίγο θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν καταστροφές ενεργειακών αγωγών και υποδομών (και συνακόλουθα και "αστικών") κάθε μέρα?

    Εαν η "ενεργειακή λεωφόρος" περάσει απο την Τουρκία, η Ευρώπη πρέπει να είναι βέβαιη οτι ποτέ δεν πρόκειται να έχει "σταθερότητα στην ενεργειακή της τροφοδοσία"...

    Το ίδιο και η Ελλάδα φυσικά...

    Γι' αυτό και επιβάλλεται να "αυτονομηθούμε ενεργειακά"...

    Δεν νοείται να είναι αυτόνομη η Αλβανία και να μην είμαστε εμείς..

    Είναι νωπή ακόμη η εκπομπή Ανιχνεύσεις όπου καταγγέλθηκε - εμμέσως πλην σαφώς - η εγκληματική Ελληνική χρόνια ολιγωρία επί του φλέγοντος Ενεργειακού Ζητήματος της χώρας...

    Δεν νοείται να εξαρτώμαστε απο ξένες ενεργειακές πηγές κατά πλέον απο 70%...

    Δηλαδή τι θα κάνουμε στον πόλεμο για να καλύψουμε τα απίστευτα ενεργειακά μας κενά?

    Θα...αποστάζουμε λιγνίτη όπως οι Γερμανοί στον Β' παγκόσμιο πόλεμο ή ρίζες πεύκων όπως αντίστοιχα έπρατταν οι Ιάπωνες?

    Δηλαδή, για πόσο ακόμη θα είμαστε θεατές σε κατά συρροή Εθνικά εγκλήματα εν διαρκή εξελίξη?

    Τι άλλο θέλουμε για να μας ταρακουνήσει επιτέλους και να εστιάσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην Ενεργειακή αυτονόμηση της χώρας με ότι αυτό σημαίνει? (πετρελαϊκά κοιτάσματα, πυρηνική ενέργεια, ΑΠΕ, συνθετικά καύσιμα, κλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρονια Πολλα Σαββα.

    ΔΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σάββα, Χρόνια Πολλά και Καλή δύναμη.
    Βασίλης Αυγερινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. YENI SAFAK
    -- OBAMA TO BE BRIEFED ON TURKEY
    The Brookings Institution and the Council on Foreign Relations (CFR) have prepared a report on the Middle East to be submitted to the President-elect Barack Obama who will be sworn in as the new president of the United States on January 20. The report underlines importance of Turkey in the region. Brookings and CFR experts recommend Obama to develop Turkey's mediating role to find a solution to the Israeli-Palestinian dispute.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.