29/12/08

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα το λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας

Ανάμεσα στα θύματα των βομβαρδισμών του Ισραήλ η πλειοψηφία είναι άμαχοι, ενώ υπάρχουν και πολλά μωρά.

Στο κενό οι εκκλήσεις
Οι επιδρομές συνεχίζονται για τρίτη ημέρα

Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυνε μάταια ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν. Οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται για τρίτη ημέρα τη Δευτέρα με βομβαρδισμούς κυβερνητικών κτιρίων-σύμβολα εξουσίας της Χαμάς και του Ισλαμικού Πανεπιστημίου.
Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 325, ανάμεσά τους 57 άμαχοι, ενώ οι φόβοι για...ενδεχόμενη χερσαία επίθεση εντείνονται, καθώς το Ισραήλ άναψε το πράσινο φως για την επιστράτευση χιλιάδων εφέδρων και κήρυξε «κλειστή στρατιωτική ζώνη» περιοχές γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι ξένοι ανταποκριτές έχουν αποκλειστεί από τη Γάζα.
«Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα μέχρι να επιτευχθεί μια αλλαγή στην ισορροπία των δυνάμεων ανάμεσά του και στην Χαμάς. Θα εξαντλήσουμε το χρόνο προκειμένου να επανέλθει η αλλαγή στην εξίωση» διαμηνύει η ισραηλινή κυβέρνηση με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στο ίδιο πνεύμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χάιμ Ραμόν, δήλωσε ότι στόχος της επιχείρησης είναι να πέσει το καθεστώς της Χαμάς. Μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο διευκρίνισε ακόμη ότι το Ισραήλ είναι «υπέρ οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης που θα αναλάβει στη θέση της Χαμάς» και ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός όταν αναλάβει κάποιος άλλος την κυβέρνηση της Γάζας.
Τουλάχιστον 250 Παλαιστίνιοι χρειάζονται επειγόντως ιατρική περίθαλψη και πρέπει να μεταφερθούν στην Αίγυπτο ή το Ισραήλ. Η Χαμάς, η οποία διοικεί τη Γάζα από τον Ιούνιο του 2007, έχει απορρίψει ωστόσο την πρόταση του Καΐρου να μεταφερθούν οι σοβαρά τραυματισμένοι στην Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα που θα ανοίξει μόνο γι' αυτό το λόγο.
Τουλάχιστον 325 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από το Σάββατο, ανάμεσά τους τουλάχιστον 50 άμαχοι. Στους 1.400 υπολογίζονται οι τραυματίες, εκ των οποίων 800 και πλέον έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία ενώ πολλοί από αυτούς δεν έχουν βρει κενά κρεβάτια.
Στόχος επίθεσης έγινε η κατοικία του Μαχέρ Ζακούτ, ανώτατου στελέχους του ενόπλου τμήματος της Χαμάς με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα μέλη της οικογένειας του και να τραυματιστούν άλλα 20 άτομα. Ο ίδιος δεν βρίσκονταν την ώρα της επίθεσης στην κατοικία του, δήλωσε η Χαμάς.
Το Ισραήλ έχει επιβάλει τον σχεδόν πλήρη αποκλεισμό της Γάζας σε απάντηση στις επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους από τη Λωρίδα της Γάζας, επιτρέποντας μόνο σποραδικά την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Την Κυριακή 30 φορτηγά με τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό πέρασαν στη Γάζα.

Στο κενό οι εκκλήσεις - Κύμα διαδηλώσεων
Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, την ώρα που διαδηλώσεις καταδίκης του Ισραήλ λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Στις αραβικές χώρες οι διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους φωνάζοντας «θάνατος» στο Ισραήλ και την Αμερική και καίγοντας την ισραηλινή σημαία.
Η κυβέρνηση της Κίνας δηλώνει «κατάπληκτη και σοβαρά ανήσυχη για τις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, οι οποίες έχουν προκαλέσει μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών», ενώ η Ιαπωνία δηλώνει «πολύ ανήσυχη» και «καλεί αμφότερα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως τη χρήση στρατιωτικών μέσων, προκειμένου ν' αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της βίας».
Στην ανακοίνωσή του, ο ΓΓ του ΟΗΕ εκφράζει τη θλίψη του που η βία συνεχίζεται και ζητά «να υπάρξει άμεσος τερματισμός σε όλες τις πράξεις βίας».
Τονίζεται, επίσης, πως στις συνομιλίες που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ κι άλλους ηγέτες στην περιοχή, ζήτησε να πρυτανεύσει η ηρεμία.
Επίσης, σημειώνει πως συνομίλησε με μέλη του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή.
Εντωμεταξύ, ευθύνες στη Χαμάς ρίχνει ο Λευκός Οίκος ενώ και ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει ότι «παρακολουθέι την κατάσταση» αλλά τον πρώτο λόγο έχει ο Τζορτζ Μπους μέχρι τη λήξη της θητείας του.
Κατάπαυση του πυρός ζήτησε και η Βρετανία, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υπογράμμισε διά του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης θεωρεί τη Χαμάς τον μόνο υπεύθυνο για την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα.
Η ισραηλινή επιχείρηση, η σφοδρότητα της οποίας είναι πρωτοφανής από το 1967, οπότε το Ισραήλ κατέλαβε τα παλαιστινιακά εδάφη, έχει στόχο -σύμφωνα με το εβραϊκό κράτος- να βάλει τέλος στις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του νότιου τμήματος της χώρας από τη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς.
Οι επιδρομές, που ξεκίνησαν το Σάββατο, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μέλη της Χαμάς. Στους 1.400 ανέρχονται οι τραυματίες.
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «διαπράττει ένα ολοκαύτωμα μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου, ο οποίος δεν σήκωσε ούτε το δακτυλάκι του» και προειδοποιεί ότι η «παλαιστινιακή αντίσταση επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει σ' αυτή την επίθεση με επιχειρήσεις μαρτυρίου», δηλαδή με επιθέσεις αυτοκτονίας.

Φόβοι χερσαίας επίθεσης
Την ίδια ώρα, αυτό που όλοι φοβούνται και απεύχονται είναι το ενδεχόμενο χερσαίας επίθεσης από την πλευρά του Ισραήλ. Οι φόβοι εντείνονται, καθώς ήδη το Ισραήλ κινητοποίησε 6.500 εφέδρους. Σύμφωνα, δε, με τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, ο στρατός «θα διευρύνει και θα εμβαθύνει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα όσο είναι απαραίτητο. Αυτό δεν θα είναι ούτε μικρής διάρκειας ούτε εύκολο».
Το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει άρματα μάχης και στρατεύματα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τη Δευτέρα κήρυξε τις περιοχές γύρω από τη Γάζα «κλειστή στρατιωτική ζώνη» επικαλούμενο τον κίνδυνο αντιποίνων με επιθέσεις με ρουκέτες.
Ο αποκλεισμός εμποδίζει πολίτες, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, να βρίσκονται σε ζώνη δύο έως τεσσάρων χλμ. γύρω από τη Γάζα. Η πρόσβαση των ξένων ανταποκριτών στη Λωρίδα της Γάζας έχει απαγορευθεί από την περασμένη Τετάρτη, γεγονός που πυροδοτεί κύμα αντιδράσεων.

Νέες επιδρομές σε σύμβολα-εξουσίας
Οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίστηκαν, αυτή τη φορά εναντίον του Ισλαμικού Πανεπιστημίου και του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς.
Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το υπουργείο Εσωτερικών το πρωί της Δευτέρας, στην πρώτη επίθεση κατά κυβερνητικού κτηρίου από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης. Νωρίτερα, ισραηλινό αεροσκάφος είχε βομβαρδίσει το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο.
Όπως δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραήλ, στρατηγός Νταν Χάρελ, «κανένα κτίριο της Χαμάς δεν πρόκειται να μείνει όρθιο στο τέλος της επιχείρησης» για να προσθέσει ότι «θέσαμε τον πήχη πολύ ψηλά και θα συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».
Στόχος του βομβαρδισμού ήταν το κτίριο των εργαστηρίων του πανεπιστημίου καθώς, σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, ο χώρος χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή ρουκετών, εκρηκτικών και ηλεκτρονικού υλικού για τους ενόπλους της Χαμάς, καθώς και ως κέντρο συνάντησης των μαχητών και ως κρύπτη όπλων.

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Την Κυριακή, ο Εχούντ Μπαράκ έδωσε άδεια σε περισσότερα από 100 φορτηγά με προμήθειες να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Η βοήθεια περιλαμβάνει τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό, δέκα νοσοκομειακά αυτοκίνητα και καύσιμα, και την αποστέλλουν η Τουρκία, η Ιορδανία κι ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Σέρι δήλωσε πως το Ισραήλ έχει επιτρέψει σε 21 φορτηγά με ιατρικό υλικό να εισέλθουν στη Γάζα.
Παράλληλα, η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam προειδοποίησε χθες για τις ολέθριες συνέπειες που ενδέχεται να έχει μία στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία στερείται και των πλέον βασικών υποδομών στην τροφοδοσία με πόσιμο νερό, ηλεκτρισμό, τρόφιμα και σε συνθήκες υγιεινής.
Newsroom ΔΟΛ

3 σχόλια:

  1. Ο στόχος τού Ισραήλ: Η εξουδετέρωση μιάς εστίας φανατικών πού δέν αποδέχονται την ύπαρξή του καί κάθε τόσο τορπιλίζουν τό κλίμα τών προσπαθειών εξέυρεσης μιάς λύσης ειρηνικής συμβίωσης.

    Πιστεύω στόχος καθ΄'ολα θεμιτός.

    Τά μέσα: Δυσανάλογα υπέρογκη στρατιωτική ισχύς πού αδιαφορεί ή καί επιδιώκει την εξόντωση δικαίων καί αδίκων.

    Τακτική ανήθικη καί αθέμιτη.

    Καλά κάνει όλος ό κόσμος καί αντιδρά γιά τό δεύτερο.
    Ασχημα κάνει γιατί δέν αντιδρά όταν εκδηλώνεται η δράση τής Χαμάς.

    Η διαμαρτυρία, όταν είναι μονόφθαλμη χάνει την αξιοπιστία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τραυματίστηκε ελαφρά ο διαχειριστής του Indymedia

    Τραυματίστηκε ελαφρά στη γλουτιαία χώρα (πιό απλά: κωλομέρια) ο διαχειριστης του athens.indymedia, καθηγητής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μπροστά από την Ισραηλινή Πρεσβεία.


    Ο κ.καθηγητής, γλίστρησε από τον δερμάτινο natuzzi καναπέ του, στην έπαυλή του στο Ψυχικό, όταν αναπήδησε από ενθουσιασμό βλέποντας στην τηλεόρασή του τον παράτολμο Παλαιστίνιο, που κατέβασε την Ισραηλινή σημαία και ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ φίλοι Έλληνες. Αυτός συνελήφθη!!! Να τα ξαναπούμε για το ρόλο της αστυνομίας; Πόσες φορές πρέπει να σας πούμε ότι αν κάψεις την ελληνική σημαία, γίνεσαι ..υπουργός και φυσικά ΔΕΝ ΣΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ κανείς!!!


    Πόσες φορές πρέπει να το δείτε για να ρωτήσετε τον ροχαλίζοντα Καραμανλή: Γιατί ρε φίλε, δεν συλαμβάνεται ποτέ, άνθρωπος που βεβηλώνει την ελληνική σημαία;


    Ο κ.καθηγητής λοιπόν, γλίστρησε από τον καναπέ του και πέφτοντας του έπεσε το svarovski ποτήρι, που κρατούσε για να απολαμβάνει στη ζέστη του τζακιού του, τη Dom Perignion της ημέρας. Έπεσε πάνω στα γιαλιά και έκοψε τον αφράτο, κάτασπρο πισινούλη του.


    Μετά εκνευρισμένος, έπιασε το VAIO του και άρχισε τις εκκλήσεις: "Κατεβείτε ρε κωλόπαιδα, στην Κατεχάκη. Οι μπάτσοι είναι τριπλάσιοι από τους διαδηλωτές".


    Με ζωγραφισμένη την αγωνία στο πρόσωπό του, άνοιξε το επίχρυσο ΝΟΚΙΑ Ν-95 του και άρχισε να τηλεφωνεί προσωπικά στους υποτακτικούς του νεολαίους.


    Όμως φεύ! όλοι ήταν απασχολημένοι. Άλλοι έπαιζαν στο playstation, άλλοι έκαναν σκι στην Αυστρία, με τη μαμά, άλλες έκαναν solarium και spa στα σαλόνια ομορφιάς της Εκάλης. Η ώρα περνούσε γρήγορα στο χρυσό Rolex του, αλλά τα "κωλόπαιδα" έφτιαχναν το emo style μαλλί τους και ήταν απρόθυμα να κατέβουν στο κρύο, αφού το μενού δεν είχε σπασίματα.



    Οι λίγοι διαθέσιμοι άλλαζαν πάνες, καθώς ένιωθαν ότι αυτοί τη φορά, θα είχαν απέναντί τους, ένα πράγμα που υπήρχε σε όλες τις χώρες του κόσμου εκτός από την Ελλάδα και θα το έβλεπαν για πρώτη φορά: αστυνομία.


    Αυτή τη φορά, ο Καραμανλής, για να αποφύγει τις φάπες του πανίσχυρου εβραϊκού συστήματος, ξύπνησε και έδωσε εντολές, να κουνήσουν τον κώλο τους, άσχετα από το τι θα πουν τα "κανάλια", αυτοί οι περίεργοι τύποι με τις ασπίδες, που μονίμως τα ξύνουν (ξέρετε ποιά) όταν βλέπουν ελληνικά καταστήματα να καίγονται, ενώ γίνονται ρόμποκοπ αποφασιστικοί τιμωροί του εγκλήματος, όταν κινδυνεύει η Ισραηλινή ή η Αμερικανική πρεσβεία.


    Και μαζί με τον Καραμανλή ξύπνησαν και οι Έλληνες και άρχισαν να του πετάνε λεμόνια, αντί για τα συνήθη ψηφοδέλτια, μπας και δώσει τις ίδιες εντολές, όταν οι "κουκουλοφόροι" σπάνε τα μαγαζιά του, καίνε τις περιουσίες του, "απαλλοτριώνουν" τη δημόσια περιουσία, "ακυρώνουν" το Ι.Χ. του, συστήνουν συμμορίες για να λειτουργούν ως τρομοκρατικά μπουλούκια που δέρνουν γεροντάκια, γυναίκες τροχονόμους, παπάδες κ.λ.π.

    http://taxalia.blogspot.com/2008/12/indymedia_29.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απο την στιγμή που δύο λαοί διεκδικούν τον ίδιο τόπο λογικό είναι να μην κάνει κανένας πίσω...

    ...πόσο μάλλον που έχουν και οι δύο βαθιές ρίζες εκεί κάτω σε κείνα τα (εξίσου με τα δικά μας) "ματωμένα χώματα"...

    ...τα πράγματα όμως αυτή τη φορά έχω την αίσθηση πως είναι πολύ πολύ πιο "μπερδεμένα" από άλλες φορές στο παρελθόν...

    ...το Ισραήλ μάλλον δεν έχει "στόχο" τους Παλαιστίνιους αυτή τη φορά...

    ..."στοχεύει μακρύτερα"....και δη, στο "Ιραν"...

    ...αυτό προσπαθεί να "εμπλέξει", εξ' ου και η εμφανέστατη "κλιμάκωση" της αντίδρασής του στις (όντως) "προηγηθείσες επιθέσεις της Χαμάς"...

    ...το Ισραήλ γνωρίζει πως σε λίγες ημέρες δεν θα υπάρχει η ακραία φιλοισραηλινή κυβέρνηση Μπους...

    ...ο Ομπάμα είναι άγνωστο τι θα πράξει...

    ...το Ισραήλ καίγεται να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν προτού αυτό αποκτήσει πυρηνικά όπλα...

    ...το τελευταίο "παράθυρο χρόνου" λοιπόν που έχει, η "τελευταία ευκαιρία" του να "ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με το Ιράν" είναι "τώρα", αυτές οι τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου και της κυβέρνησης Μπους....

    ....γι' αυτό και "μεθόδευσε" αυτή την "τελευταία σύγκρουση"....

    ...έριξε το "δόλωμα" επί μήνες και η Χαμάς - μαζί και ο Αραβικός κόσμος και πρώτιστα το Ιράν - το "τσίμπησαν"....

    ...η Χαμάς όντως έσπασε μια "εύθραυστη εκεχειρία" δίνοντας "διπλωματικό ατού" στο Ισραήλ σε επίπεδο ΟΗΕ και Συμβουλίου Ασφαλείας...

    ...η Χαμάς είναι που εκτόξευσε πρώτη ρουκέτες στο Ισραήλ κι αυτό είναι αναμφισβήτητο...

    ...η Χαμάς είναι που βάλλει μέσα απο κατοικημένες ζώνες μετατρέποντας τον άμαχο πληθυσμό σε "οιονεί συμμέτοχο" των επιθέσεων...

    ...ο Παλαιστινιακός λαός είναι που εξέλεξε μια Πολεμική Οργάνωση ως κυβέρνηση, άρα έχει και πλήρη ευθύνη των "ενεργειών" της...

    ...αυτά είναι τα επιχειρήματα του Ισραήλ και φυσικά είναι ακαταμάχητα...

    ...κανείς δεν θα "ελέγξει" φυσικά το οτι πριν την Εκεχειρία η Χαμάς εκτόξευε εκατοντάδες ρουκέτες το μήνα προς το Ισραήλ ενώ τον Ιούνιο μόλις 5...

    ...κανείς - απο την αρνητική μερίδα της διεθνούς κοινής γνώμης - δεν θα "δει" πως ενώ μέχρι πέρυσι (ακόμη και πριν την εκεχειρία) διέρχονταν στην Γάζα εκατοντάδες φορτηγά με εφόδια για τον πληθυσμό, μετά την εκεχειρία αντί αυτά να αυξηθούν - όπως λογικά θα ήταν αναμενόμενο - αυτά μειώθηκαν σε εξαιρετικά ελάχιστα (ούτε δέκα) ημερησίως....

    ....εκ των υστέρων βλέπουμε οτι το Ισραήλ "πίεζε" συστηματικά για να υποχρεώσει την Χαμάς να επιτεθεί πρώτη...

    ...υπ' αυτό το κλίμα αφόρητων πιέσεων ήταν θέμα χρόνου το πότε θα απαντήσει η Χαμάς πιεζόμενη απο την οργή του ίδιου του Παλαιστινιακού πληθυσμού....

    ....τώρα, είναι και πάλι θέμα χρόνου φυσικά - και δη, ολίγων ημερών - για το Ισραήλ, να καταφέρει να εξωθήσει το Ιράν να "εμπλακεί" στην σύρραξη ώστε να του δώσει την ευκαιρία που θέλει να πλήξει αεροπορικά και με πυραύλους τις Ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις...

    ...τώρα, όσο ακόμη έχει την "στήριξη της Αμερικανικής κυβέρνησης Μπους"...

    ...όταν θα κλιμακωθεί και θα γενικευθεί η Μεσανατολική σύρραξη, η επόμενη κυβέρνηση Ομπάμα θα έχει βρεθεί μπροστά σε "τετελεσμένα" και δεν θα μπορεί να κάνει διαφορετικά απο το να στηρίξει το Ισραήλ και αυτή....

    ...άλλωστε, μια κλιμάκωση τέτοιου τύπου και μεγέθους απο το Ισραήλ θα ωθήσει τους ανά τον κόσμο Ισλαμιστές να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε κάθε δυτικών και κυρίως αμερικανικών συμφερόντων στόχο....

    ....γεγονός που θα "συσπειρώσει" - "σύροντάς" τους εκ των υστέρων καλύτερα - στο πλευρό του Ισραήλ Αγγλοσάξονες και ΝΑΤΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.