28/12/08

Παιχνίδια με το άσυλο


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ
«Πρόβα τζενεράλε» για εισβολή των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο, χωρίς την άδεια της συγκλήτου, την επόμενη φορά που το ίδρυμα θα χρησιμοποιηθεί ως «ορμητήριο» δημιουργίας επεισοδίων, έκαναν όλη την εβδομάδα εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές.
Οπως όλα δείχνουν, η εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ι. Σακελλάκου (την οποία μετέφερε προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ η εισαγγελέας υπηρεσίας), για άμεση επέμβαση στο χώρο του ΕΜΠ, αποτέλεσε ηχηρή προειδοποιητική βολή προς...πάσα κατεύθυνση.
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη και άλλων παραγόντων της κυβέρνησης για «εξάντληση της ανοχής απέναντι στην ανομία και την εκμετάλλευση του πανεπιστημιακού ασύλου από ομάδες ανεξέλεγκτης βίας».
Κορυφαίοι εισαγγελικοί κύκλοι έλεγαν στην «Κ.Ε.», ότι αυτή τη φορά η κατηγορηματική άρνηση των πρυτανικών αρχών να δώσουν την έγκρισή τους στην αστυνομία και η εκτόνωση των επεισοδίων απέτρεψαν την αστυνομική εισβολή. Οι καταληψίες του Πολυτεχνείου δεν έχουν αποχωρήσει ακόμη, όμως η κυβέρνηση δεν αποτολμά προς το παρόν να πάρει μόνη της την ευθύνη της παραβίασης του ασύλου, αφού έκτοτε δεν έχουν σημειωθεί πράξεις βίας ή αυτόφωρα κακουργήματα...
Ωστόσο το ενδεχόμενο μιας επικείμενης κατάλυσης του πανεπιστημαικού ασύλου από τις αστυνομικές δυνάμεις είναι πλέον ορατό στο εγγύς μέλλον. Το σχέδιο υπάρχει και με πρώτη ευκαιρία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή.

Αναζητείται η αφορμή
Η αιτιολογία υπάρχει. Στηρίζεται στο νόμο που προβλέπει ότι το άσυλο δεν ισχύει και επομένως η αστυνομία μπορεί να εμπεμβαίνει μέσα στις πανεπιστημιακές σχολές, όταν διαπιστώνει ότι εκεί τελούνται αυτόφωρα κακουργήματα. Παρόμοια εντολή είχε δώσει πριν από μερικά χρόνια και ο τότε προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Β. Φλωρίδης και οι δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν παραβιάσει το άσυλο!
Η αφορμή αναζητείται. Ενας νέος γύρος βίαιων επεισοδίων με επίκεντρο το Πολυτεχνείο αμέσως μετά τις γιορτές θα ήταν μια καλή ευκαιρία. Η εισαγγελική εντολή για αυτεπάγγελτη επέμβαση της αστυνομίας στο Πολυτεχνείο αφορά προφανώς όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ωστόσο δεν είναι πάγια.
Οπως έλεγαν στην «Κ.Ε.» οι ίδιες ανώτερες εισαγγελικές πηγές, η ενδεχόμενη παραβίαση του ασύλου θα εξαρτηθεί από το είδος και τη σφοδρότητα των γεγονότων. «Είναι κάτι που θα εκτιμηθεί εκείνη τη στιγμή ανάλογα με τα δεδομένα που θα έχουμε», διευκρίνιζαν. Και η πίεση τότε προς τις πρυτανικές αρχές θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Προς την κατεύθυνση της υπονόμευσης του ασύλου συμβάλλουν εξάλλου και οι πυροβολισμοί κατά της κλούβας των ΜΑΤ μέσα από την Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου.

Περίεργες συμπτώσεις
Η Επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων μελών του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας χαρακτηρίζει τουλάχιστον «περίεργη σύμπτωση» το γεγονός αυτό, «δύο μόλις μέρες μετά τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης περι αναγκαιότητας κατάργησης του ασύλου», όπως υπογραμμίζει.
«Οι πρυτανικές αρχές έδωσαν αμέσως άδεια στην ΕΛ.ΑΣ. να μαζέψει τους κάλυκες, όμως οι αστυνομικοί πήγαν εκεί δέκα ώρες αργότερα και διέδιδαν ότι θα εισβάλουν στο Πολυτεχνείο επί της οδού Πατησίων», παρατηρεί η δικηγόρος Αντ. Λεγάκη, μέλος της Επιτροπής. Η ίδια εκτιμά ότι θα γίνουν και άλλες «προβοκατόρικες ενέργειες», με τελικό στόχο την πλήρη κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου.
Και όμως πριν από λίγους μήνες, η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ύστερα από εισήγηση του συνταγματολόγου Αντ. Μανιτάκη διακήρυττε προς την κυβέρνηση ότι «το πανεπιστημιακό άσυλο κινδυνεύει κυρίως από τις καταχρήσεις των αστυνομικών αρχών απέναντι στις οποίες στρέφεται και όχι από τις ομάδες που εισβάλλουν αυθαίρετα σε αυτό».
Οι πράξεις βίας των ομάδων αυτών εκφυλίζουν το άσυλο, αλλά δεν το παραβιάζουν, αναφέρεται.
Η ΕΕΔΑ εκτιμά ωστόσο ότι «η διάπραξη αυτόφωρων κακουργημάτων και η διακινδύνευση ζωής επιτρέπουν και δικαιολογούν την χωρίς άδεια είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων, μετά από παραγγελία των εισαγγελικών αρχών, για την προστασία της ζωής και άλλων εννόμων αγαθών που κινδυνεύουν άμεσα».
Το φιλμ της μεγάλης εξέγερσης του Δεκέμβρη σε ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στο ΕΨΙΛΟΝ που κυκλοφορεί μαζί με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 28/12/2008

3 σχόλια:

  1. μετα από όλα αυτα .. ακόμα πιο ύποπτη εμφανίζεται η υπόθεση πυροβολισμου των ΜΑΤ μέσα απο Πανεπιστημιακό χώρο...
    -------------
    Οπως έλεγε και η Αγκαθα κριστι .. για να βρεις τον ένοχο .. αρκεί να βρεις ποιός ωφελήθηκε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρπακόλα ηρέμησε και μη βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα, όπως δεν βιάζομαι να βγάλω και γω!

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δηλαδή ρε arpakola με το σκεπτικό σου-της Αγκάθα κρίστι,για πες μου, με όλα αυτά τα επεισόδια που γίνανε το τελευταίο διάστημα και τις καταστροφές ,ποιος ωφελήθηκε?

    η αστυνομία? ή η κυβέρνηση?

    η μήπως κάποιος που θέλει να βλέπει την Ελλάδα να καταστρέφεται από μόνη της.κάποιος προφανώς που να θέλει να συνεχιστούν τα επεισόδια ...
    ένας πυροβολισμός σε παιδί ,ένας σε αστυνομικούς ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.