28/12/08

Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

208 Παλαιστίνιοι νεκροί και 300 τραυματίες από την επίθεση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στη Γάζα. Οι ΗΠΑ ζητούν από τη Χαμάς να σταματήσει τη βία. Η στάση των ΗΠΑ τα λέει όλα.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ίσως διαρκέσουν καιρό, δήλωσε ο Ολμέρτ, Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαέλ Χανίγια τονίζει πως η Λωρίδα της Γάζας δεν θα παραδοθεί και ο εξόριστος Χάλεντ Μεσάαλ καλεί τους Παλαιστινίους σε ιντιφάντα.
Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα «πάρουν χρόνο» και προετοίμασε τους κατοίκους της νότιας πλευράς της χώρας για το ενδεχόμενο περισσότερων επιθέσεων...της Χαμάς με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας.
«Μπορεί (οι επιχειρήσεις) να πάρουν χρόνο και ο καθένας από εμάς πρέπει να επιδείξει υπομονή ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την αποστολή», είπε ο Ολμέρτ στους δημοσιογράφους.
«Ισραηλινοί πολίτες είναι πιθανόν βραχυπρόθεσμα ο αριθμός των επιθέσεων με ρουκέτες να αυξηθεί και οι ρουκέτες να πλήττουν σημεία σε μεγαλύτερη απόσταση σε σχέση με πριν», είπε.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό του ισραηλινού στρατού, η εκστρατεία εναντίον της Χαμάς μπορεί να διαρκέσει πολύ χρόνο και να χρησιμοποιηθούν και χερσαίες δυνάμεις. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια συνεχή στρατιωτική επιχείρηση που μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό. Δεν έχουμε θέσει χρονικά όρια γι αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε αν χρειαστεί με όλες μας τις επιλογές, από αέρος, από εδάφους, οτιδήποτε», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός Ολμέρτ παράλληλα δεσμεύτηκε να αποφευχθεί «ανθρωπιστική κρίση» στη Λωρίδα της Γάζας. Το παλαιστινιακό αυτό έδαφος που ελέγχει η Χαμάς επλήγη σήμερα από μαζικούς βομβαρδισμούς της ισραηλινής αεροπορίας. Τουλάχιστον 208 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 300 τραυματίστηκαν.
«Δεν πολεμάμε τον παλαιστινιακό λαό» αλλά τη Χαμάς, δήλωσε ο Ολμέρτ ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα «αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση» για να μην πληγεί το 1,5 εκατομμύριο των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Χανίγια: «Η Λωρίδα της Γάζας δεν θα παραδοθεί»
Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας Ισμαήλ Χανίγια ορκίστηκε σε μήνυμά του προς τους Παλαιστίνιους σήμερα ότι η Γάζα ποτέ δεν θα παραδοθεί στο Ισραήλ, όποιες δυνάμεις κι αν χρησιμοποιηθούν εναντίον του εδάφους της.
«Δεν θα αφήσουμε τη γη μας, δεν θα υψώσουμε λευκές σημαίες και δεν θα γονατίσουμε σε κανέναν εκτός από τον Θεό», τονίζει ο Χανίγια σε επιστολή του προς τον παλαιστινιακό λαό, που μεταδόθηκε από ιστοσελίδα της Χαμάς μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σήμερα το πρωί, με τουλάχιστον 208 νεκρούς και 300 τραυματίες.
«Υπάρχει παντού αίμα, υπάρχουν τραυματίες και μάρτυρες σε κάθε σπίτι και σε κάθε δρόμο. Η Γάζα σήμερα είναι στολισμένη με αίμα... Μπορεί να υπάρξουν περισσότεροι μάρτυρες και περισσότεροι τραυματίες αλλά η Γάζα ουδέποτε θα αλωθεί, ουδέποτε θα παραδοθεί», δήλωσε ο Χανίγια.
Σε τηλεοπτική του ομιλία, ο Χανίγια τόνισε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις δεν θα υποτάξουν το κίνημα της Χαμάς ακόμη κι αν η Λωρίδα της Γάζας αφανιστεί.
«Δηλώνουμε με κάθε πίστη ότι ακόμη κι αν μας βάλουν στην αγχόνη, κι αν το αίμα μας τρέχει στους δρόμους, δεν θα γονατίσουμε σε κανέναν παρά μόνο στο Θεό και δεν θα απαρνηθούμε την Παλαιστίνη. Δεν θα παραιτηθούμε ακόμη κι αν εσείς (οι Ισραηλινοί) αφανίσετε τη Λωρίδα της Γάζας ή σκοτώσετε χιλιάδες ανάμεσά μας», τόνισε.

Σε νέα ιντιφάντα καλεί ο εξόριστος ηγέτης Χάλεντ Μεσάαλ
Ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ κάλεσε σήμερα τους Παλιστίνιους να εξαπολύσουν μια νέα ιντιφάντα εναντίον του Ισραήλ και ανακοίνωσε ότι θα ξαναρχίσουν οι επιθέσεις αυτοκτονίας, σε συνέντευξή του στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα.
«Καλούμε τους Παλαιστίνιους να εξεγερθούν εναντίον του σιωνιστή εχθρού. Η αντίσταση θα συνεχιστεί με επιχειρήσεις αυτοκτονίας», τόνισε ο Μεσάαλ που ζει εξόριστος στη Δαμασκό.
Ο Μεσάαλ κάλεσε επίσης τους Παλαιστίνιους σε μια «ειρηνική ιντιφάντα εσωτερικά», εντός των παλαιστινιακών εδαφών, υπονοώντας τον αγώνα εξουσίας μεταξύ της Χαμάς και της κυβέρνησης του Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη.
Η πρώτη «ιντιφάντα» ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 1988 και τερματίστηκε με την υπογραφή των συμφωνιών του Όσλο το 1993, μετά τις οποίες ιδρύθηκε η Παλαιστινιακή Αρχή.
Η δεύτερη παλαιστινιακή εξέγερση άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2000 και σταδιακά καταστάλθηκε από τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη.

Η Αίγυπτος ενισχύει τα σύνορα με τη Γάζα
Η Αίγυπτος έστειλε ενισχύσεις σήμερα κατά μήκος των συνόρων της με τη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε το Ισραήλ, ανακοινώθηκε από τον αιγυπτιακό στρατό.
«Οι αιγυπτιακές αρχές ανέπτυξαν περί τους 500 αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων καταστολής κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από τις ισραηλινές επιδρομές», τόνισαν οι ίδιες πηγές.
Ο κυβερνήτης του Βορείου Σινά Αμπντέλ Φάντιλ Σούσα ανακοίνωσε εξάλλου πως απεστάλησαν έξι νοσοκομειακά στον μεθοριακό σταθμό της Ράφα, καθώς ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ έδωσε εντολές ν' ανοίξει το πέρασμα για να υποδεχθούν οι ιατρικές υπηρεσίες παλαιστινίους τραυματίες.
Στις 26 Δεκεμβρίου, η Αίγυπτος ήδη είχε ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορά της με τη Γάζα από φόβο μήπως επαναληφθούν τα επεισόδια του περασμένου Ιανουαρίου, όταν κάτοικοι της Γάζας είχαν προσπαθεί να εισέλθουν βίαια εντός του αιγυπτιακού εδάφους.

Κατάπαυση του πυρός ζητούν Γαλλία και Ε.Ε.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ζήτησε σήμερα την «άμεση παύση των επιθέσεων με πυραύλους κατά του Ισραήλ, καθώς και των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα», τονίζεται σε ανακοινωθέν της προεδρίας.
Κι ο Ύπατος Αντιπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική κι Άμυνα Χαβιέρ Σολάνα ζήτησε «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα, σύμφωνα με εκπρόσωπό του.
Παράλληλα, κι ο Παλαιστίνιος αντιπρόσωπος στη Γαλλία Χιντ Χούρι κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να «σταματήσει την κόλαση» στη Γάζα. «Θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως αυτές οι επιθέσεις, αυτή η κόλαση θα πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο ίδιος καλώντας τη διεθνή κοινότητα «να δείξει υπευθυνότητα».
Επίσης κατηγόρησε την παλαιστινιακή κυβέρνηση ότι «χρησιμοποιεί» τον παλαιστινιακό λαό κάθε φορά που προετοιμάζονται εκλογές στο Εβραϊκό κράτος.

Σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου την Παρασκευή
Οι ηγέτες του Αραβικού Συνδέσμου θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή στην Ντόχα μια έκτακτη σύνοδο κορυφής αφιερωμένη στις ισραηλινές επιδρομές εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, ανακοίνωσαν σήμερα στο Κάιρο διπλωμάτες μετά το τέλος συνεδρίασης των πρεσβευτών στον παναραβικό αυτό οργανισμό.
«Μια έκτακτη σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Ντόχα για να συζητηθούν τα μέσα για να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της Γάζας», δήλωσαν οι διπλωμάτες αυτοί.
Σύμφωνα με τους ίδιους, της συνόδου κορυφής θα προηγηθεί συνάντηση των αράβων υπουργών Εξωτερικών. Θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο την Τετάρτη και όχι αύριο, Κυριακή, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.
Το Κατάρ πρότεινε να πραγματοποιηθεί μια έκτακτη αραβική σύνοδος κορυφής για να συζητηθούν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που στοίχισαν σήμερα τη ζωή σε τουλάχιστον 225 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Λυπάμαι που το λέω μα πληρώνουν λάθη τους οι Παλαιστίνιοι. Πληρώνουν την ανυπαρξία εθνικής τους στρατηγικής. Πληρώνουν το γεγονός οτι ειναι φορείς πολιτικής ξένης χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.