8/12/08

Τα αιτήματα των Αλεβιτών


Παρότι ένα Ελληνόπουλο, ένα 15χρονο βλαστάρι έχασε τη ζωή του, από εγκληματικό λάθος και όχι από πρόθεση, θέλουμε να πιστεύουμε, και παρότι η χώρα περνά δύσκολες στιγμές, οι εξελίξεις στη διεθνή σκηνή και στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζονται.
Με την ελπίδα ότι η ιστορία και ο άδικος χαμός του Αλέξη και τα γεγονότα που ακολούθησαν, θα γίνουν μάθημα σε όσους έχουν ευθύνες για όλα αυτά, εμείς σας παρουσιάζουμε τον κατάλογο των αιτημάτων που ανακοίνωσαν οι Αλεβίτες, μετά τη συνάντηση των διοικητικών στελεχών των αλεβιτικών οργανώσεων που έγινε στην Άγκυρα, κατόπιν πρόσκλησης της Ομοσπονδίας Αλεβί-Μπεκτασί (Alevi Bektaşi Federasyonu) της Τουρκίας.
Ακολουθεί η λίστα των αιτημάτων των Αλεβιτών:

-Να αλλάξει κάθε είδους νόμος, κανονισμός, διάταξη και οδηγία που απαγορεύει την πίστη και τον πολιτισμό μας και να δημιουργηθεί νομικό πλαίσιο που θα εγγυάται νομικά...την πίστη και των πολιτισμό των Αλεβιτών.

-Να σταματήσει κάθε διάκριση εις βάρος των Αλεβιτών στη δημόσια διοίκηση και ζωή, στα σχολεία και τους χώρους εργασίας.

-Το ξενοδοχείο Madımak* να γίνει Μουσείο της Ντροπής. Το αίτημα αυτό είναι αίτημα ηθικής και συνείδησης και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να το αλλοιώσει καθ' οιονδήποτε τρόπο.

-Να αποκτήσουν καθεστώς νομιμότητας οι χώροι λατρείας των Αλεβιτών (Cemevleri), καθώς και όλα τα δικαιώματα που έχουν οι άλλοι επίσημα αναγνωρισμένοι χώροι λατρείας στην Τουρκία.

-Να παύσουν τα υποχρεωτικά μαθήματα θρησκευτικών στα σχολεία. Να εφαρμοστεί κατά γράμμα και χωρίς πολιτικούς ελιγμούς η σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

-Να σταματήσει η κατασκευή ισλαμικών τζαμιών στα αλεβίτικα χωριά. Να σταμτατήσει ο εκβιασμός που γίνεται στο χωριά των Αλεβιτών, όπου μας λένε: "Δεχτείτε να χτιστεί τζαμί στο χωριό σας και τότε θα σας χτίσουμε σχολείο, θα σας κάνουμε δρόμους, θα σας φέρουμε νερό κλπ".

-Να παραδοθεί η διοίκηση του Ιδρύματος Χατζημπεκτάς (Hacı Bektaş Dergahı) στην Ομοσπονδία Αλεβί-Μπεκτασί.

-Να καταργηθεί το Υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων. Η περιουσία του να δοθεί σε άλλες υπηρεσίες και οργανισμούς και το προσωπικό του να μεταταχθεί στο Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης. Στη θέση του να ιδρυθεί Ανώτατη Αρχή Θρησκευτικών Δογμάτων, η οποία θα εξασφαλίζει τον έλεγχο και τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων θρησκευτικών δογμάτων.

-Να καταργηθεί το αντιδημοκρατικό σύνταγμα του 1982 και στη θέση του να ψηφιστεί ένα νέο σύνταγμα, το οποίο να προστατεύει την πραγματική ουδετερότητα του κράτους απέναντι στις θρησκείες, τους διαφορετικούς πολιτισμούς, θρησκείες και δόγματα και να ανταποκρίνεται εν γένει στις ανάγκες της κοινωνίας.

*Το ξενοδοχείο Madımak της Σεβάστειας πυρπολήθηκε από φανατικούς ισλαμιστές (ή από εγκάθετους) στις 2 Ιουλίου 1993, ενώ πραγματοποιούσαν μέσα σ' αυτό εκδήλωση Αλεβίτες και διάφοροι διανοούμενοι του δημοκρατικού χώρου της Τουρκίας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων Πιρ Σουλτάν Αμπντάλ (Pir Sultan Abdal Şenlikleri). Το ξενοδοχείο έγινε παρανάλωμα του πυρός, ενώ κατηγορείται το κράτος και η πυροσβεστική για χαρακτηριστική ολιγωρία. Στο πυρποληθέν ξενοδοχείο έχασαν τη ζωή τους 33 Αλεβίτες και 4 άτομα από το προσωπικό του ξενοδοχείου.
Σχετικό βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=yMgmr6UuLe4
Σημείωση: Πληροφορίες και χάρτες για χωριά των Αλεβιτών σε όλους τους νομούς της Τουρκίας μπορείτε να βρείτε στο http://www.aleviweb.com

1 σχόλιο:

  1. κ. Καλεντερίδη περιμένουμε με αδημονία την άποψή σας για το τι συμβαίνει αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα. Μήπως πρέπει να τα πείτε έξω από τα δόντια κάποια στιγμή;
    Με εκτίμηση Φίλιππος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.