14/12/08

Γερουσία: Ο Ράμσφελντ είναι υπεύθυνος για βασανιστήρια

Εκθεση-καταπέλτης κατά του πρώην υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ κατηγορεί τον πρώην υπουργό Αμυνας της χώρας Ντόναλντ Ράμσφελντ ως άμεσα υπεύθυνο για τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν, κατά την «ανάκρισή» τους, οι κρατούμενοι στις φυλακές-κολαστήρια του Αμπου Γκράιμπ στο Ιράκ, του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, και του Αφγανιστάν. Το συμπέρασμα της 18μηνης έρευνας που πραγματοποίησε η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας είναι ότι η έγκριση από τον κ. Ράμσφελντ «επιθετικών μεθόδων ανάκρισης» τον Δεκέμβριο του 2002 «αποτελούσε ευθεία προτροπή για βασανιστήρια,τα οποία ξεκίνησαν από το Γκουαντάναμο και εξαπλώθηκαν στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ».
Το «ΟΚ» του γνωστού ακροδεξιού «ιέρακος» κατέληξε στο σκάνδαλο με τις φωτογραφίες από τα βασανιστήρια στη φυλακή του...Αμπου Γκράιμπ το 2003, στις οποίες ιρακινοί κρατούμενοι φαίνονταν να εξαναγκάζονται σε σχηματισμό γυμνών ανθρώπινων πυραμίδων, να υποβάλλονται σε σεξουαλικούς εξευτελισμούς, να απειλούνται από σκυλιά κτλ.
Η κυβέρνηση Μπους επέμενε ότι τα βασανιστήρια ήταν το αποτέλεσμα της δράσης μεμονωμένων στρατιωτών και αξιωματικών, οι οποίοι και θα τιμωρούνταν παραδειγματικά. Η επιτροπή δεν επαλήθευσε κανέναν από τους δύο αυτούς ισχυρισμούς.
«Τα βασανιστήρια στο Αμπου Γκράιμπ,στο Γκουαντάναμο και αλλού δεν μπορούν να θεωρηθούν ως ενέργειες ελάχιστων σάπιων μήλων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός πρόεδρος της επιτροπής Καρλ Λιβάιν. «Οι προσπάθειες ανωτέρων αξιωματούχων να περιγράψουν την υπόθεσηαποποιούμενοι κάθε ευθύνη είναι και λάθος και ανήθικο» είπε. Είναι η πρώτη έκθεση επιτροπής του Κογκρέσου που επιρρίπτει τόσο άμεσα ευθύνες στον πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τους στενούς του συνεργάτες. Σε ακροάσεις που έγιναν τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, η επιτροπή άκουσε μια κατάθεση που της επέτρεψε να ταξινομήσει τη χρονολογία των γεγονότων που οδήγησαν στο αίσχος του Αμπου Γκράιμπ. Επικέντρωσε μάλιστα την προσοχή της στο Σέρε, ένα σύστημα εκπαίδευσης που προετοιμάζει τους αμερικανούς στρατιώτες για «επιθετικές τακτικές ανάκρισης» , στις οποίες ενδεχομένως να υποβληθούν έπειτα από τυχόν σύλληψή τους στο εξωτερικό.
Oι τεχνικές αυτές δεν υπήρχε ποτέ πρόθεση να χρησιμοποιηθούν από αμερικανούς ανακριτές εναντίον κρατουμένων. Ωστόσο τον Φεβρουάριο του 2002, λίγους μήνες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο πρόεδρος Μπους αποφάσισε ότι ο σεβασμός της Συνθήκης της Γενεύης δεν ισχύει για τους υπόπτους για τρομοκρατία. Το αποτέλεσμα ήταν τα βασανιστήρια να γίνουν συνήθης πρακτική στις φυλακές εκτός αμερικανικού εδάφους.
BHMA

1 σχόλιο:

  1. ενα παλιο βιντεακι με τον Ραμσφελντ και το παλιο του φιλαρακι (το οποίο και προμήθευε με χημικα οπαλ εναντιον των κουρδων και εναντιον του ΙΡΑΝ)..

    http://videogr.blogspot.com/2008/12/sadam-ramsfeld-good-friends.html

    εμεις ξεχνάμε .. ο googlis ποτε ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.