31/12/08

Σταματήστε τη γενοκτονία στη Γάζα

του Σάββα Καλεντερίδη
Με αφορμή σχόλιο ανωνύμου επισκέπτη του ιστολογίου μας, στο οποίο μας καλούσε να είμαστε αντικειμενικοί στην επίρριψη ευθυνών σε ό,τι γίνεται τις μέρες αυτές στη Γάζα, παρότι μέχρι σήμερα απλά αναδημοσιεύσαμε κείμενα και δεν εκφράσαμε γνώμη και άποψη για το θέμα, κρίνουμε σκόπιμο να κάνουμε μια σύντομη αναφορά.
Σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό και την πορεία του, μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ από ...μηχανιμσούς που καθοδηγούσε το σιωνιστικό κίνημα (μια ρατσιστική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1897 με σκοπό την ίδρυση του Ισραήλ), οι παλαιστίνιοι είναι αυτοί που χάνουν συνεχώς τα εδάφη και τις περιουσίες τους και εκτοπίζονται με τη χρήση ατομικής και κρατικής βίας από εβραίους της διασποράς που διεκδικούν τη γη των αυτόχθονων παλαιστινίων.
Το 1948, που ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ, συγκροτήθηκε από τους ισραηλινούς ένας στρατός εξοπλισμένος με τα πλέον σύγχρονα όπλα, αγγλικής και αμερικανικής προέλευσης.
Μετά την ίδρυση του ισραηλινού κράτους έγιναν οι αραβοϊσραηλινοί πόλεμοι του 1948, του 1967 και του 1973, ενώ οι καθαρές συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων άρχισαν μετά τον τελευταίο πόλεμο, που προκάλεσε το βίαιο εκπατρισμό εκατοντάδων χιλιάδων παλαιστινίων, που αποτελεί τη δεύτερη σε σοβαρότητα αιτία της πολύχρονης σύγκρουσης ισραηλινών και παλαιστινίων, μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.
Κορυφαίες μαύρες στιγμές σε αυτή την πολύχρονη σύγκρουση είναι οι σφαγές που έκανε ο ισραηλινός στρατός στα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα, η σφαγή της Μπέιτ Χανούν, το 2006 και η σφαγή που παρατηρούμε άναυδοι να εξελίσσεται αυτές τις μέρες στη Γάζα, ενώ είναι σφόδρα πιθανό να παραλείπουμε και άλλες σφαγές που έγιναν κατά καιρούς από τον ισραηλινό στρατό εις βάρος αμάχων, το τονίζουμε αμάχων παλαιστινίων.
Ασφαλώς, πίσω από κάθε επίθεση και σφαγή του ισραηλινού στρατού εναντίον των αμάχων παλαιστινίων, που, σημειωτέον, στερούνται των περιουσιών και της ελευθερίας τους, υπάρχει πάντα ένα άλλοθι, όπως βομβιστικές επιθέσεις, επιθέσεις με ρουκέτες και επιθέσεις αυτοκτονίας παλαιστινίων, από τις οποίες χάνουν τη ζωή τους κυρίως άμαχοι ισραηλινοί πολίτες, επιθέσεις που σε ορισμένες περίπτωσεις είναι τυφλές και τόσο πολύνεκρες που μπορεί να θεωρηθούν και εκείνες σφαγές.
Το ζήτημα, όμως, πρώτα και πάνω απ' όλα, είναι να δούμε και να διακρίνουμε τί είναι αυτό που γεννά και αναπαράγει τη βία στην Παλαιστίνη. Πριν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ υπήρχαν επιθέσεις των παλαιστινίων και των αράβων εναντίον των εβραίων κατοίκων της Παλαιστίνης, που να στηριζόταν σε φυλετικά ή θρησκευτικά αίτια;
Μήπως λοιπόν η αιτία του κακού και η πηγή της αενάως αναπαραγόμενης βίας είναι το κράτος του Ισραήλ ή για την ακρίβεια ο τρόπος με τον οποίο ιδρύθηκε και προσπαθεί να επεκταθεί αυτό το κράτος;
Μήπως αν είχε αναζητηθεί και αν είχε επιτευχθεί ενός είδους συναίνεση και συμβιβασμός μεταξύ εβραίων και παλαιστινίων στη φάση της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ, με ταυτόχρονη ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, θα είχαν μπει τα θεμέλια της ειρήνης, ενώ με τις επιλογές που έγιναν έχουν μπει τα θεμέλια της βίας και του παραλογισμού στην περιοχή;
Όσον αφορά την τελευταία σφαγή, η δράση της Χαμάς, που είναι προϊόν, αποτέλεσμα και -ούτε κάν νόθο- παιδί της πολιτικής του Ισραήλ, απλά είναι το άλλοθι για τη γενοκτονία των παλαιστινίων.
Ναι η Χαμάς δεν έσκυψε το κεφάλι, γιατί αυτό της ζητούσαν, να παρατείνει δηλαδή την εκεχειρία άνευ όρων και επ' αόριστον, και, εκτός από την παγίδα που της έστησε το Ισραήλ, πέφτοντας ίσως στην παγίδα των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου και του Ιράν, που μετρά τα κέρδη του, αφού έφυγαν από πάνω του τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας για το θέμα του πυρηνικού του προγράμματος, άρχισε τις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον κυρίως αμάχων κατοίκων του Ισραήλ, προκαλώντας και "νομιμοποιώντας" τη χρήση στρατιωτικής βίας από το Ισραήλ.
Ο στρατός του Ισραήλ, όμως, εκμεταλλευόμενος την χαώδη υπεροχή του έναντι των ενόπλων ομάδων της Χαμάς, δολοφονεί αδιακρίτως ένοπλους και άοπλους, ενώ ταυτόχρονα παρεμποδίζοεται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές και να κινδυνεύει με γενοκτονία ένας ολόκληρος λαός που κατοικεί στη Γάζα.
Οι εβραίοι, προβάλλοντας κατά κόρον τη γενοκτονία που αναμφισβήτητα έχουν υποστεί από τους ναζί, έχουν καταφέρει να ευαισθητοποιήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη για θέματα που σχετίζονται με τις γενοκτονίες των λαών, αν και οι ίδιοι, σε πολιτικό επίπεδο, νομιμοποιούν με πολύ συγκεκριμένες πράξεις τις γενοκτονίες που διέπραξαν οι Τούρκοι εναντίον των αρμενίων και των ελλήνων του Πόντου, της Θράκης και της Ανατολίας. Και τώρα η ευαισθητοποιημένη από τους ίδιους παγκόσμια κοινή γνώμη, παρακολουθεί με φρίκη τη γενοκτονία που κάνει το κράτους του Ισραήλ εναντίον των παλαιστινίων της Γάζας.
Και αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι τη γενοκτονία των εβραίων την έκανε ένας παράφρων που παρέσυρε το γερμανικό λαό σε μια παράλογη και καταστροφική για την ανθρωπότητα πορεία, μέρος της οποίας ήταν η γενοκτονία των εβραίων, ενώ τη γενοκτονία των παλαιστινίων τη διαπράτει σύσσωμο το πολιτικό σύστημα και ο λαός του Ισραήλ, με εξαίρεση ορισμένες γενναίες φωνές που καταδικάζουν τις γενοκτονικές επιθέσεις εναντίον του λαού της Γάζας.
Ανώνυμε φίλε, αν θέλεις να είμαστε δίκαιοι, όπως λες στο σχόλιό σου, να υψώσεις και συ τη φωνή σου και να την ενώσεις με τη φωνή όλου του κόσμου, που ζητά να πάψει η γενοκτονία, αρχής γενομένης από την άμεση κατάπαυση του πυρός και την άμεση άρση της απαγόρευσης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε ανθρώπους που πεθαίνουν αβοήθητοι.

6 σχόλια:

 1. Δεν ξέρω αν μπορεί να βοηθήσει κανείς ερμηνεύοντας την στάση των Τούρκων αλλά ειλικρινά ο Μπαμπατζάν στις δηλώσεις που έκανε ήταν εκνευρισμένος αν όχι εντελώς ανήσυχος... Γιατί άραγε; Μόνο για το άδειασμα που τους έκανε το Ισραήλ ως προς την μεσοάβηση που κάνουν με τους Σύριους;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μήπως πρέπει να μας προβληματίσουν τα παρακάτω???

  Εχω την εντύπωση ότι, θα δούμε να συμβαίνουν πράγματα και θα τρίβουμε τα μάτια μας.

  ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  http://www.greekamericannewsagency.com/gana/index.php?option=com_content&task=view&id=4055&Itemid=83

  http://greece-salonika.blogspot.com/2008/12/blog-post_2986.html

  http://www.noiazomai.net/bushplans.html

  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μήπως πρέπει να μας προβληματίσουν τα παρακάτω???

  Εχω την εντύπωση ότι, θα δούμε να συμβαίνουν πράγματα και θα τρίβουμε τα μάτια μας.

  ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  http://www.greekamericannewsagency.com/gana/index.php?option=com_content&task=view&id=4055&Itemid=83

  http://greece-salonika.blogspot.com/2008/12/blog-post_2986.html

  http://www.noiazomai.net/bushplans.html

  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Προσωπικά,πιο πολύ με προβληματίζει η αναισθησία του Έλληνα (και όχι μόνο),που ετοιμάζεται να ξεσαλώσει για ακόμη μια βραδυά (λες και οι άλλες οι προηγούμενες ή οι επόμενες τί το διαφορετικό είχαν ή θα έχουν),αγνοώντας το σύγχρονο ''Αουσβιτς'' που λαμβάνει χώρα στη γειτονιά μας,που οι δημιουργοί του αποφάσισαν να εκ-καθαρίσουν,με εν μέρει δικαιολογημένη άσκηση βίας αλλα με λάθος ένταση εκφραζόμενη,παρά τα επαναλαμβανόμενα ''δημοσιεύματα'' για Μυστικές Υπηρεσίες κτλ..Μη στοιχειοθετημένες,τέτοιου είδους, ''ειδήσεις'',δημοσιεύω κι εγώ..!! Που στην τελική,δεν γνωρίζουμε και την αυτή καθεαυτή πηγή τους,ούτε καν την αξιοπιστία τους αλλά και τον σκοπό για τον οποίο αυτές δημοσιεύθηκαν!!..Ο νοών νοείτω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κε Σαββά για μια ακόμη φορά με την ανάλυση σας μας βοηθήσατε να καταλάβουμε την εξέλιξη του Παλαιστινιακού ζητήματος. Αυτο για μένα τον απλό άνθρωπο που ειναι πασιφανές είναι οτι το Ισραήλ γνωρίζει ότι με τις Ευλογίες των ΗΠΑ και των συν αυτώ μπορεί να ενεργεί ελέω θεού. Απο την άλλη πλευρά η Χαμάς δεν είναι Χεζμπολλάχ. Εδώ λοιπόν τίθεται το απλό ερώτημα? Μήπως βολεύει άπαντες τουτη η κατάσταση? Μήπως η Χαμάς ειναι όργανο εξωτερικής πολιτικής του Ιράν? Μήπως οι λοιπές αραβικές χώρες ελπίζουν σε σταδιακή φθορά του Ισραήλ? Μήπως αποδυναμωνονται οι "μικρές" περιφερειακές δυνάμεις? Μήπως για μια ακόμη φορά οι μεγάλες Δυνάμεις μοίρασαν τα χαρτιά εκ νέου?
  Οσο για την στάση του Ισραήλ πιστεύω πως προσπαθήσει να πετύχει να χάσει η Χαμάς κάθε λαικό έρεισμα. Δυστυχώς η Βία γεννά Βία και μάλλον ανοιγει ενας νέος κύκλος περιφερειακών συγκρούσεων και ανακατατάξεων. Αυτό που φοβάμαι πιότερο είανι μια "εξαγωγή" της έκρηξης βίας απο φανατικά ισλαμικά στοιχεία στη Ευρώπη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. οπωσδηποτε αν η ελλαδα δεχοταν 80 ρουκετες την ημερα απο την τουρκια δεν θα επρεπε να λαβει καποια μετρα΄βεβαιως υπαρχει καποια δυσαναλογια στα θυματα 600 παλαιστινιοι νεκροι και 4 ισραηλινοι
  πραγμα που μαρτυρει αφενος μεν τον αρτιοτερο πολεμικο εξοπλισμο των ισραηλινων
  και αφετερου δε την δοση υπερβολης που τους χαρακτηριζει και η οποια ενιοτε ειναι διασκεδαστικη αυτη την φορα ομως δεν ειναι καθολου τερπνη
  το περιεργο ειναι πως ελληνες και τουρκοι συμφωνησαν και καταδικασαν την εισβολη στην γαζα ακομη και αν το ισραηλ ειναι στρατιωτικος εταιρος της τουρκιας εναντιον της ελλαδας

  www.arelis.gr

  periexei to tolmhro kai proklhtika politiko ervtonomikon

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.