10/5/11

Ανατροπές στην Αλβανία

Οι εκλογές διεξήχθησαν σε ομαλό κλίμα, υπό το βλέμμα πέντε χιλιάδων παρατηρητών, 500 περίπου από τους οποίους ανήκουν στον ΟΑΣΕ, ενώ 1.000 αστυνομικοί είχαν οριστεί για τα 994 εκλογικά τμήματα.Εντυπωσιακά χαμηλό ήταν ωστόσο το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων καθώς σημειώθηκε αποχή της τάξεως του 55%.Στο αλβανικό κοινοβούλιο όλα τα κόμματα δηλώνουν νικητές ωστόσο κανένα δεν εκφράζει ξεκάθαρα τη νίκη του προκαλώντας αμηχανία ως προς το τι μέλλει γενέσθαι.
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα προβάδισμα φαίνεται να έχει, ιδιαιτέρως στο νότιο τμήμα της χώρας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με πρόεδρο τον Έντι Ράμα, και ο συνασπισμός του «Συμμαχία για το μέλλον».
Από την άλλη πλευρά, το Δημοκρατικό Κόμμα, με πρόεδρο τον Λιούλεζιμ Μπάσια, φαίνεται να έχει υποστηριχθεί περισσότερο από το βόρειο τμήμα της Αλβανίας.
Αίσθηση προκαλεί ωστόσο το εκλογικό αποτέλεσμα στο δήμο Χιμάρας. Ο Γιώργος Γκόρος, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος αναδείχτηκε νικητής με 1574 ψήφους έναντι του νυν δημάρχου και προέδρου της οργάνωσης «ΟΜΟΝΟΙΑ», Βασίλη Μπολάνου, ο οποίος έλαβε 1472 ψήφους.
Παρά το κλίμα διαφωνίας και ασάφειας και ταυτόχρονα τις επίμονες πιέσεις της ΕΕ για ενίσχυση της δημοκρατίας στην αλβανική κοινωνία, ικανοποιημένος εμφανίζεται ο Σαλί Μπερίσα από τον «ευρωπαϊκό» τρόπο διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας, θεωρώντας ότι η πολιτισμένη συμπεριφορά των ψηφοφόρων αποτελεί σημαντική απόδειξη για την προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.
Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, έχοντας στραμμένο το βλέμμα κυρίως στα εκλογικά τμήματα της Βόρειας Ηπείρου.
http://www.elzoni.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.