31/7/11

Δυσκολεύει ο δρόμος προς ΕΔΑΔ Το Δικαστήριο απέρριψε αιτήσεις εκατοντάδων Κούρδων που προσέφυγαν εκ νέου

ΤΟΥΑΝΔΡΕΑ ΠΙΜΠΙΣΙΗ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 30/07/2011
Φωτογραφία
Οτεράστιος όγκος υποθέσεων και η ανάγκη εξεύρεσης διαδικασιών που θα βοηθούν το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων φαίνεται προς αποβαίνει προς όφελος των χωρών που βρίσκονται υπό κατηγορία και μάλλον εις βάρος εκείνων που αναζητούσαν δικαίωση στο Στρασβούργο. Η εφαρμογή των νέων διαδικασιών εμφανώς επηρεάζουν και την Τουρκία, μια από τις πέντε χώρες με τις περισσότερες εις βάρος τους υποθέσεις ενώπιον του ΕΔΑΔ για σειρά παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Προ ημερών το ΕΔΑΔ πήρε μια σειρά αποφάσεων που σχετίζονται με προσφυγές εναντίον της Τουρκίας από άτομα τα οποία διαμένουν στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, δηλαδή τις περιοχές που κατοικούνται κυρίως από Κούρδους. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει άμεση σχέση με την Κύπρο καθώς υπάρχει ταυτότητα των συγκεκριμένων υποθέσεων με τις προσφυγές των Ελληνοκυπρίων εναντίον της Τουρκίας αφού αφορούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ζητήματα περιουσίας. Ως γνωστόν η σύσταση «επιτροπής αποζημιώσεων» είχε αρχικά εφαρμοστεί από την Τουρκία για τους Κούρδους στα νοτιοανατολικά της χώρας και εν συνεχεία βάσει της ίδιας νομοθεσίας και μοντέλου δημιουργήθηκε ανάλογη «επιτροπή» και στην κατεχόμενη Κύπρο.
 
Μετά τη σύσταση της συγκεκριμένης επιτροπής στη νοτιοανατολική Τουρκία, χιλιάδες Κούρδοι που είχαν εγκαταλείψει τις περιουσίες τους και δεν μπορούσαν να επιστρέψουν πίσω, προσέφυγαν στο συγκεκριμένο εσωτερικό ένδικο μέσο με υπόδειξη του ΕΔΑΔ.
 
Οι αποφάσεις που έλαβε η επιτροπή αποζημιώσεων στην Τουρκία φαίνεται να μην ικανοποίησαν τους αιτητές οι οποίοι προχώρησαν εκ νέου σε προσφυγές στο ΕΔΑΔ.
 
Εντός Ιουλίου το ΕΔΑΔ έλαβε αποφάσεις σε τέσσερις διαφορετικές προσφυγές που στρέφονταν κατά της Τουρκίας και σχετίζονταν με τη μη ικανοποίησή τους από την επιτροπή. Και τις τέσσερις υποθέσεις που αφορούν εκατοντάδες Τούρκους πολίτες, κουρδικής καταγωγής, το ΕΔΑΔ τις έκρινε μη παραδεκτές και μάλιστα η απόφαση του Δικαστηρίου κρίνεται ως τελεσίδικη.
 
Το ΕΔΑΔ έκρινε ως ορθές όλες τις αποφάσεις που λήφθηκαν από την επιτροπή αποζημιώσεων της Τουρκίας, στις χιλιάδες καταχωρήσεις που τέθηκαν ενώπιόν της. Παράλληλα αποδέχθηκε πλήρως τις αποζημιώσεις που δόθηκαν από το συγκεκριμένο ένδικο μέσο της Τουρκίας. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η αναφορά του Δικαστηρίου προς εκείνους που προσέφυγαν ενώπιόν του γιατί έκριναν ανεπαρκείς τις αποζημιώσεις. Το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε πως από την ώρα που οι αιτητές αποδέχθηκαν την αρχική αποζημίωση που τους προσφέρθηκε, αυτό σημαίνει ότι οι υποθέσεις έχουν κλείσει. Απ’ εκεί και πέρα σημειώνει πως οι παραπονούμενοι έχουν στη διάθεσή τους τα τουρκικά δικαστήρια για να προσφύγουν σε περίπτωση μη ικανοποίησης.
 
Οι θέσεις αυτές του ΕΔΑΔ δεν είναι άσχετες με την Κύπρο και κυρίως την «επιτροπή περιουσιών» στα κατεχόμενα.

Εξετάσεις και απορρίψεις στο άψε-σβήσε
Η ΝΕΑτάξη πραγμάτων όπως διαμορφώνεται στο Στρασβούργο και αφορά επαναλαμβανόμενες υποθέσεις (όπως είναι η περίπτωση των προσφυγών Ελληνοκυπρίων εις βάρος της Τουρκίας για παραβιάσεις που σχετίζονται με την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας) όχι μόνο οδηγεί σε απόρριψη πολλών υποθέσεων οι οποίες παραπέμπονται στα αρμόδια όργανα του Κράτους, εναντίον του οποίου καταχωρούνται προσφυγές, αλλά την ίδια ώρα καταδεικνύει και μια τάση άρνησης επανεξέτασης υποθέσεων που ήδη είχαν παραπεμφθεί σε εσωτερικά ένδικα μέσα.

Στην προσπάθειά του το ΕΔΑΔ να μειώσει τον όγκο εργασίας του έχει καθιερώσει ένα νέο τμήμα εξέτασης των προσφυγών το οποίο ονομάζεται «Τμήμα Φιλτραρίσματος». Το εν λόγω τμήμα έχει ως αποστολή του να επισπεύσει τις διαδικασίες για υποθέσεις από τις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό προσφυγών εναντίον τους. Οι πέντε χώρες είναι: Ρωσία, Τουρκία, Ρουμανία, Ουκρανία και Πολωνία. 
 
Αυτές οι πέντε χώρες υπολογίζεται ότι έχουν πέραν των μισών υποθέσεων που βρίσκονται ενώπιον του ΕΔΑΔ. Βάσει της συγκεκριμένης διαδικασίας οι αιτήσεις εις βάρος των χωρών αυτών εξετάζονται σε πρώτο στάδιο από ένα δικαστή, αντί ομάδας τριών που είναι η πάγια τακτική του ΕΔΑΔ. Τα αποτελέσματα του πρώτου πενταμήνου από την εφαρμογή της νέας διαδικασίας κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά από το ίδιο το Δικαστήριο, καθώς από τις 21.859 νέες προσφυγές έχουν εξεταστεί και απορριφθεί οι 11.369. Αναφέρεται ως παράδειγμα η περίπτωση της Ρουμανίας όπου η εξέταση των εις βάρος της προσφυγών το πρώτο εξάμηνο του έτους έφτασε το 94%. Για τη Ρωσία και την Τουρκία που είναι οι δύο πρώτες στη λίστα το ΕΔΑΔ αναφέρει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο.

Παρενέργειες και στην Κύπρο Η εξέλιξη στην περίπτωση της νέας προσφυγής Κούρδων της νοτιοανατολικής Τουρκίας έχει άμεσο αντίκτυπο και στην περίπτωση της Κύπρου και ειδικότερα σε εκείνους που προτίθενται να πάνε εκ νέου στο ΕΔΑΔ εάν κρίνουν μη ικανοποιητική την απόφαση της «επιτροπής». Όσοι αποδέχθηκαν την αποζημίωση της «επιτροπής» είναι εμφανές πως δύσκολα μπορούν να διεκδικήσουν οτιδήποτε περισσότερο μέσω του ΕΔΑΔ. Παράλληλα το Δικαστήριο στέλνει το μήνυμα πως όσοι δεν ικανοποιούνται από την «επιτροπή» να καταφύγουν σε άλλα τουρκικά δικαστήρια. 

Βάσει της απόφασης στην 4η Διακρατική της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, τα κατεχόμενα θεωρούνται ως υποτελής τουρκική διοίκηση και ως εκ τούτου τα δικαστήρια που λειτουργούν εκεί θεωρούνται ως τουρκικά. Αυτό σημαίνει πως ό,τι ισχύει στην περίπτωση της τουρκικής ενδοχώρας ισχύει και στα κατεχόμενα. Γι’ αυτό όσων οι καταχωρήσεις στην «επιτροπή» έχουν απορριφθεί δεν έχουν μέλλον στο ΕΔΑΔ, αφού σε ανάλογες κουρδικές αιτήσεις το Δικαστήριο πέραν της απόρριψης επεσήμανε ότι «οι αιτητές είχαν την ευκαιρία να φέρουν τις απαιτήσεις τους ενώπιον τουρκικών δικαστηρίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.