29/7/11

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ- Κόσοβο: Υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ οι συνοριακοί σταθμοί- Απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, κηρύχθηκε η περιοχή

Η διεθνής δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR) έχει αναλάβει τον έλεγχο των δύο επίμαχων συνοριακών σταθμών Μπίρνιακ και Γιάρινιε στο βόρειο Κόσοβο, κατόπιν συνεννόησης με τη σερβική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον διοικητή της Έρχαρντ Μπούλερ. Η περιοχή κηρύχθηκε «απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή». Σήμερα συνεδριάζει για το θέμα, κεκλεισμένων των θυρών, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης της Σερβίας.

Το ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ότι κήρυξε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή τα δύο σημεία διέλευσης στα σύνορα του Κοσόβου με τη Σερβία και απείλησε να χρησιμοποιήσει θανάσιμη ισχύ εκεί, αφότου ένας όχλος εθνικιστών Σέρβων έκαψε ένα φυλάκιο και άνοιξε πυρ κατά των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.

"Δεν μπορώ να αποκλείσω άλλη μια προσπάθεια, αλλά φυσικά τα δύο σημεία διέλευσης κηρύχθηκαν απαγορευμένες στρατιωτικές περιοχές και οι κανόνες εμπλοκής είναι πολύ σαφείς. Κανείς ο οποίος δεν έχει την άδεια να εργάζεται στις πύλες ή να διασχίσει τις πύλες δεν θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στις πύλες", δήλωσε σε συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο στρατηγός Ερχαρντ Μπούλερ, ο Γερμανός διοικητής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης.

Ο Έρχαρντ Μπούλερ νωρίτερα είχε ευχαριστήσει τους πολίτες του Κοσόβου από όλες τις περιοχές, καθώς στη μεγάλη τους πλειοψηφία παρέμειναν ήρεμοι και πειθαρχημένοι, ενώ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν μέλη της ειδικής αστυνομικής δύναμης του Κοσόβου στους δύο επίμαχους συνοριακούς σταθμούς.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, μιλώντας σε έκτακτη συνεδρίαση της βουλής του Κοσόβου δήλωσε αποφασισμένος να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποκαταστήσει την έννομη τάξη στο βόρειο Κόσοβο, έπειτα από τα χθεσινοβραδινά επεισόδια βίας. 
"Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Δεν θα υπάρξει επιστροφή, υπό καμιά συνθήκη και κανένα τίμημα", είπε χαρακτηριστικά ο Θάτσι, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Κοσόβου θα αναλάβει άμεσα δράση, ξεκινώντας από σήμερα, για την αποκατάσταση των ζημιών. http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.