28/7/11

ΥΠΕΞ Ελλάδας: Κορυφή στα εθνικά θέματα το Κυπριακό

SigmaLive/Ράδιο Πρώτο
Κορυφή στα εθνικά θέματα χαρακτήρισε το Κυπριακό, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, ο ΥΠΕΞ, Σταύρος Λαμπρινίδης.
Αναφερόμενος στην Τουρκία, υπέδειξε ότι πρέπει να καταστεί σαφές στην Άγκυρα ότι για να ενταχθεί στην Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει η ίδια και να γίνει πιο ευρωπαϊκή, όχι να γίνει η Ευρώπη πιο τουρκική.


Ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τις προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης για επανένωση του νησιού, «στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας με ενιαία κρατική υπόσταση, υπηκοότητα και νομική προσωπικότητα, επί τη βάσει των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ώστε η επανενωμένη Κύπρος να μπορεί να λειτουργήσει ομαλά ως μέλος της ΕΕ».

Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας ανέφερε ότι η απόφαση για το μέλλον της Κύπρου ανήκει αποκλειστικά και μόνον στον κυπριακό λαό, καθώς «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να αποφασίσουν ελεύθερα και χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις για το κοινό τους μέλλον». «Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι από τους Κύπριους, για τους Κύπριους, ωστόσο το κλειδί της λύσης κρατά τη Τουρκία, δεδομένου ότι το Κυπριακό εξακολουθεί να είναι διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής», επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η οριστική λύση του Κυπριακού εξαρτάται από την απόφαση της Τουρκίας να εγκαταλείψει την αδιέξοδη πολιτική της.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Λαμπρινίδης επανέλαβε ότι είναι αντίθετες προς τις θέσεις των Ηνωμένων Εθνών, υπονομεύουν την προσπάθεια και επιβεβαιώνουν τις εμμονές που επικρατούν στην Άγκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.