28/7/11

ΤΡΙΤΟΣ ΓΥΡΟΣ ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΡΡΙΨΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΜΥΝΑΣ Έδειξε Γεωργιάδη ο Μπισμπίκας

Ούτε ο πρώην αρχηγός της ΕΦ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μπισμπίκας, δεν έδωσε τις απαντήσεις, όπως όλοι ανέμεναν, στα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν το χρονικό της μεταφοράς και τοποθέτησης των εμπορευματοκιβωτίων στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».Η τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας συνεχίστηκε στο ίδιο μοτίβο με τις πρπηγούμενες, με τους προσκεκλημένους να εξακολουθούν να πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλο, και με το νήμα του κουβαριού που οδήγησε στην τραγωδία στο Μαρί να περιπλέκεται όλο και περισσότερο. Από την πλευρά τους, οι βουλευτές έγιναν για άλλη μία φορά θεατές σε ένα παιχνίδι αλληλοεπίρριψης ευθυνών.


Καίει τον Γεωργιάδη
Η χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα της απόφασης για μεταφορά των κοντέινερ στη βάση, αλλά και την επικινδυνότητά του. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», κατά τη χθεσινή τοποθέτησή του στην επιτροπή της Βουλής, ο κ. Μπισπίκας φέρεται να επέρριψε ευθύνες στην πολιτική ηγεσία, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος ευθύς εξαρχής τοποθετήθηκε αρνητικά σε ό,τι αφορά την ανάληψη της ευθύνης για φύλαξη του υλικού από την ΕΦ. Υποστήριξε, παράλληλα, πως είχε εκφράσει και γραπτώς τις ενστάσεις του και ότι το πλοίο έπρεπε να μετακινηθεί τουλάχιστον δύο ναυτικά μίλια από τις κυπριακής ακτές για λόγους ασφάλειας. Ο κ. Μπισμπίκας αναφέρθηκε επίσης και στο πότε έγιναν οι συσκέψεις για το φορτίο και το πότε ο ίδιος εξαιρέθηκε από τη συμμετοχή. Όπως έχουμε ενημερωθεί, έδειξε και αυτός προς τον συνταγματάρχη Γεώργιο Γεωργιάδη, ο οποίος, όπως είπε, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος επέβλεπε το πλοίο και ενημέρωνε απευθείας το υπ. Άμυνας, εν αντιθέσει με το ΓΕΕΦ, που είχε μόνο μερική ενημέρωση. Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΦ ανέφερε πως κατά την ημερομηνία που το φορτίο κατασχέθηκε από τις αρχές της Δημοκρατίας, ο ίδιος απουσίαζε σε άδεια στην Ελλάδα και δεν γνωρίζει καν ποιος έδωσε την εντολή για την εκφόρτωσή του στο λιμάνι και τη μεταφορά του στο στρατόπεδο στο Μαρί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μπισμπίκας υποστήριξε πως ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωνε με απόλυτο τρόπο ότι το φορτίο ήταν παντελώς ακίνδυνο. Πέραν τούτου, ο πρώην αρχηγός διευκρίνισε ότι σίγουρα η πρόταση για την τοποθέτηση του φορτίου στη ναυτική βάση δεν ήταν του υπουργού, αλλά αποφασίστηκε μετά από τις εισηγήσεις των συνεργατών του στο ΓΕΕΦ, προσθέτοντας, όμως, πως «δεν ήμουν εδώ, συνεπώς, δεν γνωρίζω τι έγινε».

Ένιψε τας χείρας του
Τα όσα λέχθηκαν από τον πρώην αρχηγό της ΕΦ πίσω από τις κλειστές πόρτες της αίθουσας όπου συνεδρίαζε η επιτροπή επιβεβαιώθηκαν και από τον ίδιο, οποίος με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι: «Σχετικά με την απόφαση φύλαξης των εκρηκτικών, δηλώνω απερίφραστα και κατηγορηματικά ότι ευθύς εξαρχής τοποθετήθηκα αρνητικά εις την ανάληψη ευθύνης για το θέμα αυτό από την ΕΦ. Κατ’ ακολουθία, όμως, της πολιτικής απόφασης περί του αντιθέτου, όταν λήφθηκε η απόφαση σχετικά με τον συγκεκριμένο χώρο φύλαξης, η οποία, σημειώνω, παρουσιάστηκε ευθύς εξαρχής ως προσωρινή, εγώ ουδεμίαν απολύτως ανάμειξη είχα, αφού κατά τη σχετική χρονική περίοδο απουσίαζα από την Κύπρο με προγραμματισμένη κανονική άδεια απουσίας εις στην Ελλάδα, η οποία περιλάμβανε και επίσημη επίσκεψη στη Σχολή Πολέμου». Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι αναχώρησε από την Κύπρο το απόγευμα της 6/2/2009 και επέστρεψε στο ΓΕΕΦ το πρωί της 18/2/2009, και, κατά το χρόνο της απουσίας του, όπως προβλέπεται, τον αναπλήρωνε ο υπαρχηγός του ΓΕΕΦ, αντιστράτηγος Σάββας Αργυρού. Όπως εξηγεί, με την επιστροφή του στο ΓΕΕΦ ενημερώθηκε από τον υπαρχηγό ότι τη 12/2/2009 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΓΕΕΦ την παρουσία τού τότε πολιτικού προϊσταμένου υπουργού Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, και με συμμετοχή του υπαρχηγού, του σ/χη Γεώργιου Γεωργιάδη και άλλων εμπλεκόμενων με το θέμα. «Κατά την εν λόγω σύσκεψη, από την οποία, τονίζω, απουσίαζα, όπως αναφέρεται σε πρακτικά που ευρίσκονται εις στο αρχείο του ΓΕΕΦ, σύμφωνα πάντοτε με την ενημέρωση της οποίας έτυχα, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν όλα τα θέματα τα οποία σχετίζοντο με την εκφόρτωση και φύλαξη των εμπορευματοκιβωτίων, συμπεριλαμβανομένου και του χώρου της προσωρινής των φύλαξης», συμπληρώνει. Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μπισμπίκας τονίζει μέσα από την ανακοίνωσή του ότι λυπάται για το ότι, εντελώς αδικαιολόγητα, το όνομά του ανεμείχθη σ’ αυτό το θέμα, και σχετικά με το ζήτημα αυτό επιφυλάσσεται των νομικών του δικαιωμάτων.

Ήθελε καταστροφή τους
Με τη σειρά του, ο διευθυντής του Διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Λεωνίδας Παντελίδης, υποστήριξε χθες «πως, όταν είδε ότι άλλαζε η στάση του Ιράν τον Ιούλιο του 2010, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον οποίο είχε τη συγκατάθεση να προωθήσει το θέμα της καταστροφής του φορτίου. Στις αρχές Σεπτεμβρίου είχα συνάντηση στο γραφείο μου με το διευθυντή του ΥΠΑΜ και ακόμη έναν λειτουργό του υπουργείου, για να συζητήσουμε αυτό το θέμα». Στη συνέχεια φέρεται να ανέφερε πως για τη συνάντηση αυτή ενημέρωσε με γραπτό του σημείωμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχε την έγκρισή του για να προωθηθεί η διαδικασία καταστροφής του φορτίου. Ερωτηθείς για το κατά πόσο είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επικινδυνότητα του φορτίου, φέρεται να είπε ότι στο σημείωμα χρησιμοποιήθηκε η φρασεολογία που χρησιμοποιείτο την εποχή εκείνη και αναφερόταν «σε ενδεχόμενο επικινδυνότητας του φορτίου».

Ο Πέτρος Καρεκλάς
Με τη σειρά του, ο κ. Πέτρος Καρεκλάς, μιλώντας για το θέμα της κατασκευής στεγάστρου φέρεται να είπε πως θα έπρεπε να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία, ξεκινώντας από τη Διεύθυνση Μηχανικού του ΓΕΕΦ για την κατασκευή έργου. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι θα έπρεπε η εισήγηση για την κατασκευή στεγάστρου να συζητηθεί με τη Διεύθυνση Τεχνικού του ΥΠΑΜ. Τέτοια εισήγηση για ένα τέτοιο έργο δεν έφτασε ποτέ, είπε ο κ. Καρεκλάς. Η εισήγηση του ΓΕΕΦ, με τελευταίο υπογράφοντα τον υπαρχηγό, λέει ότι τίποτα από τα όσα είχαν λεχθεί δεν αναγκαιεί. Πέραν τούτου, ερωτηθείς για το κατά πόσο το ΥΠΑΜ υπέβαλε πρόταση για να του δοθούν πιστώσεις για να προχωρήσουν στην κατασκευή στεγάστρου, είπε ότι το ΓΕΕΦ δεν υπέβαλε τέτοια πρόταση. Επίσης, επικαλέστηκε προηγούμενη δήλωση του τέως υπουργού Άμυνας ότι το πουγκί του υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν ανοικτό, και είπε ότι είχε την ίδια άποψη με αυτήν του κ. Παπακώστα. Πρόσθεσε, τέλος, ότι ο ίδιος θεωρεί πως το πρόβλημα δεν μπορούσε να λυθεί με ένα στέγαστρο.

Αποδοκίμασαν
Στην είσοδο της Βουλής βρέθηκαν και χθες γύρω στους 30 διαμαρτυρόμενους πολίτες, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Ο λαός ξύπνησε, τώρα θα τους καταδικάσει» και «Να αρθούν οι ασυλίες για δικαίωση». Με τα συνθήματα αυτά, και διάφορα άλλα, οι πολίτες υποδέχονταν τους κρατικούς αξιωματούχους και άλλους καλεσμένους της επιτροπής Άμυνας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

http://www.politis-news.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.