30/7/11

Δε συμφέρει τη Βουλγαρία το «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη»

«Όλοι μας βλέπουμε πόσο ασύμφορο είναι αυτό το σχέδιο για τη Βουλγαρία. Για τριάντα εκατομμύρια δολάρια να ριψοκινδυνεύουμε την οικολογία μας… Γι' αυτό και από την πρώτη κιόλας μέρα το ξεγράψαμε». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, αναφερόμενος στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο ευρύτερων δηλώσεών του για τα ενεργειακά έργα στη Βουλγαρία.

Η επίσημη θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης είναι ότι η Σόφια θα λάβει την οριστική απόφασή της για το μέλλον του σχεδίου, μόλις ενημερωθεί για τα συμπεράσματα της μελέτης των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων του πετρελαιαγωγού.

Πρόσφατα, ωστόσο, η μελέτη αυτή επεστράφη, για τρίτη κατά σειρά φορά, από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας στη διεθνή κατασκευάστρια εταιρεία για αναθεώρηση, συμπλήρωση και επανεπεξεργασία.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση αρμόδιου εκπροσώπου του κύριου μετόχου στην εταιρεία Trans Balkan Pipeline εκ μέρους της Ρωσίας, Transneft, που χαρακτήρισε την απόφαση του βουλγαρικού υπουργείου ως προσβολή. Μάλιστα, η ρωσική πλευρά προτίθεται, όπως λέγεται, να αναζητήσει εναλλακτική διαδρομή του αγωγού, που θα παρακάμπτει τη Βουλγαρία.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναλυτές στη Σόφια ερμηνεύουν τις σημερινές δηλώσεις του κ. Μπορίσοφ ως μια ακόμη ένδειξη ότι η Σόφια δεν αισθάνεται καν υποχρεωμένη να τηρεί τα προσχήματα στο θέμα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, παρά το γεγονός ότι δεν έχει μέχρι στιγμής αποσύρει την υπογραφή της από τη διεθνή διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του έργου.

Κατά συνέπεια, όπως επισημαίνεται, είναι υποχρεωμένη νομικά να πληρώνει τουλάχιστον το μέρος που αντιστοιχεί στη Βουλγαρία από το κεφάλαιο λειτουργίας της εταιρίας Trans Balkan Pipeline. Αλλά δεν το κάνει, με συνέπεια η διεθνής εταιρία να αναγκαστεί να «παγώσει», ουσιαστικά, τη δραστηριότητα τής σε εκτέλεση της πρόσφατης απόφασης που πήρε η διοίκησή της, σε συνεδρίαση στη Ρώμη.http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=83387&catID=4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.