30/7/11

Την ισλαμική και κεμαλική μειονότητα, ανέδειξε η επίσκεψη Χαλήτ Ερέν

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ IRCICA.
Την ισλαμική και κεμαλική μειονότητα, ανέδειξε η επίσκεψη Χαλήτ Ερέν
Στους κόλπους της μειονότητας τον έχουν αποκαλέσει ακόμα και «διοικητή της Δυτικής Θράκης»
Στους κόλπους της μειονότητας τον έχουν αποκαλέσει ακόμα και «διοικητή της Δυτικής Θράκης», λόγω της μεγάλης του επιρροής σε αυτήν μέσω συλλόγων που θέλουν να προβάλλουν το τουρκικό της προφίλ σε χώρες του εξωτερικού και των οποίων υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος. Ο λόγος για τον γεννημένο στην Κομοτηνή Χαλίτ Ερέν, γενικό διευθυντή του «Ερευνητικού Κέντρου Ισλαμικής Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού», που αποτελεί το πρώτο πολιτιστικό επικουρικό όργανο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.
Ο κ. Ερέν τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε την ελληνική Θράκη, όπου πραγματοποίησε σειρά επαφών, μαζί με το συγγενή του, βουλευτή του ΑΚΡ Προύσας Χακάν Τσαβούσογλου και συνοδευόμενος από τον Τούρκο πρόξενο στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς.

Όπως μεταδίδει η τουρκόφωνη ιστοσελίδα Αζιλίκτσα, ο κ. Ερέν ξεκίνησε τις συναντήσεις του από την Ξάνθη, την Τετάρτη 27 Ιουλίου. Ο Χαλίτ Ερέν και η συνοδεία του, επισκέφθηκαν στα πλαίσια των επαφών τους, τον βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη, το δήμαρχο Μύκης Μουσταφά Τζουκάλ και τα διοικητικά στελέχη του συνδυασμού «Νέα Γενιά», το σύλλογο «Πλάτανος», την εφημερίδα «Μιλλέτ» και τον ψευτομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Η επίσκεψη του Γενικού Διευθυντή του «Ερευνητικού Κέντρου Ισλαμικής Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού» στο Δήμο Μύκης διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ενώ όπως έγινε δεν επισκέφθηκε την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». Επίσης, δεν πραγματοποιήθηκε καμία δήλωση στον Τύπο σχετικά με την επίσκεψή που πραγματοποίησε στον ψευτομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ.

Όπως έγινε γνωστό, οι Χαλίτ Ερέν και Χακάν Τσαβούσογλου συνέχισαν τις επαφές τους στην Κομοτηνή την Πέμπτη 28 Ιουλίου επισκεπτόμενοι την «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής», την Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Εταιρία Μειονότητας Δυτικής Θράκης(ΠΕΚΕΜ), τα κεντρικά γραφεία του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB) και το δήμαρχο Αρριανών Ιμπραήμ Σερίφ. Αντιθέτως, απ’ ό, τι έγινε γνωστό, ο γενικός διευθυντής του IRCICA δεν επισκέφτηκε το συνδυασμό του Δήμου Κομοτηνής «Πρώτο Βήμα προς την Ισότητα».

 

Ποιος είναι ο Χαλίτ Ερέν

Γεννήθηκε στην πόλη της Κομοτηνής, στη Δυτική Θράκη το 1953. Πραγματοποίησε τη βασική και μέση εκπαίδευσή του στη Δυτική Θράκη και τις λυκειακές σπουδές του στην επαρχία Σακάρια. Το 1976 απεφοίτησε από το Ανώτατο Ισλαμικό Ινστιτούτο της Κωνσταντινούπολης. Το 1989 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στον κλάδο Ιστορίας του ινστιτούτου Κοινωνικών επιστημών του πανεπιστημίου Μαρμαρά. Το 1995 πραγματοποίησε στο ίδιο πανεπιστήμιο, διδακτορικό στον κλάδο Ιστορίας του ερευνητικού ινστιτούτου Τουρκολογίας. 

Το 1981 ο Δρ. Χαλίτ Ερέν, εισήλθε στο IRCICA ως ερευνητής και διευθυντής του τμήματος αρχειοθέτησης και Βιβλιοθήκης. Μέσα σε λίγα χρόνια προήχθη στη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή. Υπήρξε συντονιστής και μέλος της διοικητικής επιτροπής συμποσίων και συνεδρίων που διοργάνωσε το IRCICA με θέμα τα Βαλκάνια και την κεντρική Ασία.  Συμμετείχε στα συνέδρια της Ισλαμικής Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και στις επιτροπές και τα συνέδρια των Υπουργών Εξωτερικών, Πολιτισμού και Τύπου. Τον Ιανουάριο του 2005 διορίσθηκε στη θέση του Γενικού Διευθυντή του IRCICA.

Η δράση σε Τουρκία και εξωτερικό

Ο Δρ. Ερέν είναι ιδρυτής και διευθυντής της Τουρκοισλαμικής Κοινότητας στην Αγγλία (1979-1981), υπήρξε Γενικός Πρόεδρος (1992-1994) και μέλος (1984-1994) του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων της Δυτικής Θράκης, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Ισλαμικής Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού (1990- ), ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος Τουρκικής Ιστορίας (1989- ), ιδρυτικό στέλεχος και σύμβουλος της Επιτροπής Μειονοτήτων της Ανατολικής Ευρώπης που ιδρύθηκε στη Βιέννη (1990- ), ιδρυτικό στέλεχος του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ρούμελης (1993- ), μέλος της ειδικής επιτροπής του έβδομου σχεδιασμού πενταετούς προόδου της Τουρκίας (1993), ιδρυτικό στέλεχος (1996) και αντιπρόεδρος (1996-1998, 2002-2004) του Ιδρύματος εκπαίδευσης, πολιτισμού και υγείας Δυτικής Θράκης, β’ Πρόεδρος του Συλλόγου πολιτισμού και αλληλεγγύης των Τούρκων της Ρούμελης (1997-2001), μέλος της διοικητικής επιτροπής και Β΄ πρόεδρος του Ιδρύματος πολιτισμού και αλληλεγγύης των Τούρκων της Ρούμελης (2001- ), σύμβουλος για θέματα Βαλκανίων στο Υπουργείο Επικρατείας (1997). Διατελεί ακόμα Γενικός Διευθυντής του IRCICA (Ερευνητικό κέντρο ισλαμικής ιστορίας, τέχνης και πολιτισμού). Ο Χαλίτ Ερέν γνωρίζει Αραβικά, Αγγλικά και Ελληνικά, ενώ μπορεί να επικοινωνήσει στις σλαβικές γλώσσες και στα περσικά. http://www.xronos.gr/detail.php?ID=71098

2 σχόλια:

  1. Ισλαμικος πολιτισμος?Εδω γελαμε.Πολλω δε μαλλον οταν ο φορεας του ειναι τουρκομογγολος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ισλαμικος πολιτισμος? Εδω γελαμε.Πολλω δε μαλλον οταν προκειται για τουρκομογγολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.