31/7/11

Σε αδιέξοδο η «Επιχείρηση Καντάφι»

Επειτα από τέσσερις μήνες εμπλοκής των νατοϊκών δυνάμεων ο λίβυος ηγέτης εξακολουθεί να ελέγχει πλήρως την κατάσταση

Του ΣΤ. ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ: «Δίνουμε την εντύπωση ότι αυτοσχεδιάζουμε καιβεβαίως δεν είμαστε ευθυγραμμισμένοι». Ο Αντρες Φογκ Ράσμουσεν σχολίαζε το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Συμμαχία στη Λιβύη και όσοι βρίσκονταν δίπλα του την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες βεβαιώνουν ότι «είπε και πολλά άλλα», για αλλοπρόσαλλες αποφάσεις που λαμβάνουν κάποιες κυβερνήσεις αυθαίρετα και χωρίς να ενημερώνουν προηγουμένως τον Γενικό Γραμματέα κτλ., κτλ. Η αγανάκτηση του συνήθως ψύχραιμου Ράσμουσεν είναι δικαιολογημένη.

H εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη συμπληρώνει τέσσερις μήνες και ο Μοαμάρ Καντάφι είναι πάντοτε στη θέση του- μάλιστα την περασμένη Τετάρτη για μία ακόμη φορά προκάλεσε τους εξεγερμένους «αν τολμούν, ας επιτεθούν στις δυνάμεις του, θα εξοντωθούν πάραυτα».
Λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χεγκ ανήγγειλε ότι η Βρετανία αναγνωρίζει το Εθνικό Συμβούλιο των Εξεγερμένων ως τη «μόνη κυβερνητική αρχή» της Λιβύης, γεγονός που επιτρέπει να εκταμιευθούν 150 εκατ. δολάρια ως «ενίσχυση στον αγώνα» τους. Ομως 48 ώρες νωρίτερα ο ίδιος ο κ. Χεγκ συμφώνησε με τον γάλλο ομόλογό του Αλέν Ζυπέ ότι «μπορεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση» στη Λιβύη με απομάκρυνση του Καντάφι από την εξουσία αλλά «με δικαίωμα να παραμείνει στη χώρα». Στο ίδιο πνεύμα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι ο Καντάφι πρέπει να παραιτηθεί από αρχηγός αλλά «θα μπορούσε να εγκατασταθεί όπου ήθελε και ο λαός θα αποφάσιζε».
Πρόκειται ασφαλώς για αστειότητες που απλώς υπογραμμίζουν την αδυναμία εκείνων που πίστεψαν ότι, όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ήταν «ζήτημα ημερών» η ανατροπή του Καντάφι και παρέσυραν (;) τη Συμμαχία σε μια πραγματική περιπέτεια από την οποία δεν μπορεί να αποδεσμευθεί. Είναι δυνατόν να πιστεύουν οι πολιτικοί της Γαλλίας, της Βρετανίας και άλλων συμμαχικών χωρών ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι θα παραιτηθεί και θα αποσυρθεί σε ένα σπίτι στην παραλία- είτε σε μια σκηνή, όπως προτιμά- και όντας συνταξιούχος θα βλέπει τηλεόραση και θα αγναντεύει τη θάλασσα; Αλλωστε, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Αμπντούλ Ιλα αλ Χατίμπ, ο οποίος τη Δευτέρα είχε συνομιλίες στην Τρίπολη με τον λίβυο πρωθυπουργό Μπαγκντάντι αλ Μαχμούντ, δήλωσε ότι «δεν βλέπει να τερματίζεται» ο (εμφύλιος) πόλεμος στη χώρα. Επεσε στο κενό η πρόσκλησή του «να ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης».
Ο Καντάφι έχει τον έλεγχο τουλάχιστον της μισής Λιβύης, στο δυτικό τμήμα της χώρας. Ανώνυμη πηγή του ΝΑΤΟ παραδέχθηκε πρόσφατα ότι ο Καντάφι «ελέγχει πλήρως την κατάσταση και έχει πλήθος δυνατότητεςνα αντιστέκεται».
Και κατέληξε: «Ισως το ΝΑΤΟ υποτίμησε τη στρατιωτική δύναμή του» («Wall Street Journal», 26/7). Ο Καντάφι έχει πραγματικά καλά γυμνασμένο στρατό που διαθέτει άφθονα όπλα και πυραυλικά συστήματα- ρω σικής, κορεατικής και κινεζικής προέλευσης- τα οποία μπορούν να πλήξουν στόχους στην Ιταλία, ίσως και στη Νότια Γαλλία, ελέγχει τις δυνάμεις εσωτερικής ασφαλείας και επιπλέον διαθέτει αρκετά ισχυρή οικονομική υποδομή (πετρέλαιο, ηλεκτρονικά συστήματα, ενέργεια κτλ.) η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της οικογένειας Καντάφι. Επιπλέον, όπως αποκάλυψε πρόσφατα γαλλικό εγκληματολογικό ινστιτούτο, στις δυνάμεις του Καντάφι υπηρετούν περίπου 500 μισθοφόροι, κυρίως πρώην πολεμιστές από τα Δυτικά Βαλκάνια, με «επίδομα υπηρεσιών» 2.500 δολάρια την ημέρα. Οι εξεγερμένοι δεν διαθέτουν ούτε γυμνασμένο στρατό ούτε όπλα- στηρίζονται αποκλειστικά σε όσα τους στέλνει το ΝΑΤΟ.
Πριν από ενάμιση μήνα η Γαλλία έριψε με αλεξίπτωτα όλμους και ελαφρά πυροβόλα στους Βερβερίνους, στα βουνά του Νεφούζ, που υποστηρίζουν τους εξεγερμένους. Οταν όμως αυτοί επιχείρησαν να επιτεθούν στις δυνάμεις του Καντάφι, δέχθηκαν τέτοια πυρά που υποχώρησαν, αφήνοντας επί τόπου όπλα και άλλο υλικό. Δείγμα της κατάστασης που επικρατεί στους εξεγερμένους είναι η δολοφονία «υπό μυστηριώδεις συνθήκες» του στρατιωτικού αρχηγού τους, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Γιουνές, ο οποίος είχε εγκαταλείψει από τους πρώτους τις δυνάμεις του Καντάφι, και δύο στρατηγών του επιτελείου του.
Η γαλλική χειρονομία αποτελεί κραυγαλέα παραβίαση των όρων της απόφασης 1973 του ΟΗΕ για τη Λιβύη η οποία συγκεκριμένα επιβάλλει εμπάργκο όπλων. Η Μόσχα και το Βερολίνο αντέδρασαν, χωρίς όμως αποτέλεσμα, και στην Ουάσιγκτον ο Λευκός Οίκος «μελετά τη νομική πλευρά του όλου θέματος». Το ΝΑΤΟ έσπευσε να καλύψει τη γαλλική παρέμβαση, γεγονός το οποίο σχολίασε το «Spiegel» ως «μία ακόμη περίπτωση όπου το ΝΑΤΟ υποκαθιστά τον ΟΗΕ», δείχνοντας ότι «δεν φαίνεται δυστυχώς να έχει διδαχθεί από το τραγικό φιάσκο στο Ιράκ».

ΕΝΑ «ΖΗΤΗΜΑ ΗΜΕΡΩΝ» ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ
Ο υπεραισιόδοξος Σαρκοζί
4 μήνες πριν το ΝΑΤΟ αναμείχθηκε στη Λιβύη,στις 31 Μαρτίου 2011. Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε δηλώσει τότε ότι η ανατροπή του Καντάφι ήταν«ζήτημα ημερών».

Η νέα «συμμαχία προθύμων»
16.822 έξοδοι από νατοϊκά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιηθεί.Ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν στις αεροπορικές επιθέσεις είναι η Γαλλία,η Βρετανία,ο Καναδάς,η Δανία,η Νορβηγία,το Βέλγιο,η Ιταλία και οι ΗΠΑ.

Διεθνές ένταλμα σύλληψης
17 πολεμικά πλοία υπό νατοϊκή διοίκηση περιπολούν στη Μεσόγειο για να εφαρμόσουν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί εναντίον της Λιβύης.Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Μοαμάρ Καντάφι.

Ποιος σκότωσε τον αρχηγό των ανταρτών;
Μυστήριο περιβάλλει τη δολοφονία του στρατιωτικού αρχηγού των ανταρτών,στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Γιουνές, την περασμένη εβδομάδα στη Βεγγάζη.Το περιβάλλον του Καντάφι υποστηρίζει ότι οι αντάρτες δεν τον εμπιστεύονταν.

Από κοντά και η διπλωματία
Η Ιταλία,η Γαλλία,οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των ανταρτών ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και έχουν απελάσει τους διπλωμάτες του Καντάφι από το έδαφός τους.

«NΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ» ΘΕΛΟΥΝ ΓΑΛΛΟΙ, ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑΤΟ
«Αν οι εξεγερμένοι δεν νικήσουν τις δυνάμεις του Καντάφι,σύντομα ο μόνος τρόπος να τον διώξουμε είναι να εισβάλει το ΝΑΤΟ»δήλωσε την περασμένη Δευτέρα- ανώνυμα,φυσικά- βρετανός στρατιωτικός.Ο πρωθυπουργόςΝτέιβιντ Κάμερον (φωτογραφία) έσπευσε να διαβεβαιώσει τη Βουλή των Κοινοτήτων ότι «η Βρετανία ούτε καν συζητεί» μια τέτοια λύση. Απέφυγε όμως να απαντήσει όταν ρωτήθηκε αν αληθεύουν οι φήμες ότι βρετανοί «μισθοφόροι»- τους πληρώνει το Κατάρ- βρίσκο νται ήδη στη Λιβύη.Μία εβδομάδα νωρίτερα στην ίδια «λεπτή» θέση βρέθηκε και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν αληθεύουν οι«αποκαλύψεις»του ναυάρχου Σαμ Λακλίαργια τον Καντάφι.Ο ναύαρχος είχε δηλώσει ότι υπάρχουν σχέδια για δολοφονία του συνταγματάρχη και μάλιστα ότι έγινε τουλάχιστον μία απόπειρα.
Γάλλοι,Βρετανοί και σε προέκταση το ΝΑΤΟ- με την Αμερική να κρατά αποστάσεις- προσπαθούν να απαλλαγούν από την «περιπέτεια» της Λιβύης. «Ως το τέλος του καλοκαιριού πρέπει να τελειώνουμε.Διαφορετικά το ΝΑΤΟ,όλοι μας,γελοιοποιούμαστε» δήλωσε γάλλος κυβερνητικός αξιωματούχος στον «Μonde».Ο ίδιος«δεν βλέπει σύντομα να επικρατούν οι εξεγερμένοι»και παραδέχθηκε ότι το πολιτικό κόστος- εν όψει εκλογών - είναι εκείνο που«αναγκάζει τον Σαρκοζί να βιάζεται για τη Λιβύη».
Κάποιες μεσολαβητικές προσπάθειες στις οποίες έλαβαν μέρος η Αφρικανική Ενωση,η ρωσική επίσημη και ανεπίσημη διπλωματία και ο ΟΗΕ για να βρεθεί«συμβιβαστική λύση»δεν έφεραν αποτέλεσμα.Ο στόχος ήταν«να φύγει ο Καντάφι»- που αποτελεί το δηλωμένο αίτημα του ΝΑΤΟ- αλλά η εγγύηση για την ασφάλειά του απορρίφθηκε προκαταβολικά από το περιβάλλον του.Το προηγούμενο με τον πρόεδροΤσαρλς Τέιλορτης Λιβερίας, ο οποίος με διεθνή εγγύηση«μετακινήθηκε»στη Νιγηρία αλλά αργότερα συνελήφθη και παραδόθηκε στο Δικαστήριο για Εγκλήματα Κατά της Ανθρωπότητας,ήταν αποθαρρυντικό.Η προσπάθεια την οποία προωθούσε ιδιαίτερα η Ουάσιγκτον περιπλέχθηκε περισσότερο όταν ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμποδήλωσε ότι ο Καντάφι«θα αντιμετωπίζει πάντοτε τις εναντίον του κατηγορίες.Το ένταλμα σύλληψής του ισχύει παντού».Δεν υπάρχει περίπτωση ανάκλησης του εντάλματος,το οποίο εκδόθηκε με πρωτοβουλία της Γαλλίας,των ΗΠΑ,της Βρετανίας και των τεσσάρων σκανδιναβικών χωρών τον περασμένο Μάιο.
BHMA

1 σχόλιο:

  1. "Νορβηγικό" σύνδρομο είναι σε εξέλιξη αυτή τι στιγμή στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, από τους δικαιοβάτες νταβατζήδες του ΔΙΚΑΙΟΥ των πολιτών!

    http://www.livestream.com/stopcarteltvgr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.