30/7/11

Γιατί αποστρατεύθηκε η ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων

του Σάββα Καλεντερίδη
Η 29η Ιουλίου θα παραμείνει μια ημέρα που σημάδεψε την ιστορία και το ρόλο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο σύστημα εξουσίας στην Τουρκία.
Όπως αναφέραμε χθες στην ανάρτησή μας  με τίτλο "Ξηλώνεται η Ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων στην Τουρκία", ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι τρεις αρχηγοί των κλάδων των ΤΕΔ, ζήτησαν την αποστρατεία τους από την κυβέρνηση, μπροστά στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί με τις συνεχείς συλλήψεις, προφυλακίσεις και προσαγωγές σε δίκη ανωτάτων και ανωτέρων αξιωματικών, λόγω εμπλοκής τους σε παράνομες ενέργειες που στρέφονταν εναντίον της εκλεγμένης κυβέρνησης και της συνταγματικής και έννομης τάξης.
Πέρα από τη γενική διαφωνία που υπήρχε μεταξύ κυβέρνησης και ηγεσίας των ΤΕΔ για τις φυλακίσεις των αξιωματικών, τα δυο κύρια ζητήματα που λειτούργησαν ως η "σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι" και οδήγησε στην εθελούσια αποστρατεία των τεσσάρων κεφαλών της ηγεσίας των ΤΕΔ, ήταν η ασυμφωνία στο ζήτημα της προαγωγής των προφυλακισμένων αντιστρατήγων, ενόψει των επικείμενων ετήσιων τακτικών κρίσεων. Στο ζήτημα αυτό, η κυβέρνηση ήταν ανένδοτη και φερόταν αποφασισμένη να εξαιρεθούν των προαγωγών οι προφυλακισμένοι ανώτατοι αξιωματικοί, ενώ οι ηγεσία των ΤΕΔ προέβαλε το επιχείρημα ότι λόγω της κράτησης στις φυλακές ανωτάτων αξιωματικών ήδη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη διοίκηση και λειτουργία των επιτελείων και μειζόνων σχηματισμών των τριών κλάδων, και το πρόβλημα αυτό θα καταστεί ακόμα σοβαρότερο, αν δεν συμπεριληφθούν στις προαγωγές οι προφυλακισθέντες αξιωματικοί.
Ενώ λοιπόν ήταν σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Ισίκ Κοσανέρ, και του ίδιου του πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, χθες, στις 29 Ιουλίου, ο εισαγγελέας που ερευνά την υπόθεση του "Σχεδίου Καταπολέμησης της Ισλαμικής Απειλής", που έφερε την υπογραφή του συνταγματάρχη Ντουρσούν Τσιτσέκ, διευθυντή του Τμήματος Υποστήριξης Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ, αποφάσισε τη σύλληψη 22 εν ενεργεία αξιωματικών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται ο διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ, ο διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Βόρειας Θαλάσσιας Περιοχής και άλλοι.
Η εξέλιξη αυτή, θεωρήθηκε από τους στρατηγούς ως ενέργεια ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης απέναντι στο στρατό και εν γένει στις ΤΕΔ, και κάτω από την πίεση των γεγονότων, αλλά και των εκβιαστικών πιέσεων που δέχονταν από τους προφυλακισμένους ανωτάτους συναδέλφους τους, υποχρεώθηκαν στην εθελουσία αποστρατεία.
Η ενέργεια αυτή δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων και της δράσης των ΤΕΔ σε καθαρά επιχειρησιακά πλαίσια, γεγονός που θα επηρεάσει την πορεία της Τουρκίας προς μια δυτικού τύπου δημοκρατία, όσο μπορεί να προσαρμοστεί σε κάτι τέτοιο μια ισλαμική χώρα όπως είναι η Τουρκία.
Πάντως, άσχετα με την πορεία εκδημοκρατισμού της Τουρκίας, σε ό,τι μας αφορά, σε περίπτωση που περιοριστεί και οριοθετηθεί ο ρόλος του στρατού, ακόμα και στην περίπτωση που η πολιτική της Τουρκίας παραμείνει η ίδια, θα καταστεί πιο συγκεκριμένο και ίσως πιο εύκολα διαχειρίσιμο το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αφού μέχρι τώρα από ελληνικής πλευράς υπήρχε ένας συγκεκριμένος  παράγοντας και συνομιλητής, η ελληνική κυβέρνηση, που καθόριζε την πολιτική και τη στάση της Ελλάδος, ενώ από την άλλη υπήρχαν περισσότερος του ενός παράγοντες που επηρέαζαν την πολιτική της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά,  όπως η κυβέρνηση, το διπλωματικό σώμα, ο στρατός, μηχανισμοί όπως η ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ κλπ.
Τέλος, για να γίνει πιο κατανοητό από τους αναγνώστες μας το θέμα της εθελούσιας αποστρατείας της ηγεσίας των ΤΕΔ, μεταφράζουμε αυτούσιο το μήνυμα του Τούρκου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Ισίκ Κοσανέρ, προς τους κατωτέρους του:
"Αξιότιμοι εν όπλοις σύντροφοί μου,
Είμαι σίγουρος ότι οι ανακρίσεις που γίνονται σε βάρος μεγάλου αριθμού μελών των ΤΕΔ, οι συλλήψεις, οι προφυλακίσεις και οι προσαγωγές σε δίκη αξιωματικών , χωρίς να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία εις βάρος τους, είναι ένα θέμα που παρακολουθεί με ανησυχία, λύπη και οργή το προσωπικό των ΤΕΔ.
Τη στιγμή αυτή βρίσκονται προφυλακισμένοι στις φυλακές 250 αξιωματικοί και μόνιμοι υπαξιωματικοί, εκ των οποίων οι 173 είναι εν ενεργεία και οι 77 απόστρατοι. Δεν είναι δε δυνατόν να δεχτεί κανείς ότι οι συλλήψεις τους έγιναν με βάση τις οικουμενικές αρχές του Δικαίου, της λειτουργίας της Δικαιοσύνης και της Ηθικής, κάτι που έχει επισημανθεί και από πολλούς νομικούς. 
Η κατάσταση αυτή, αν και εξηγήθηκε αναλυτικά από πλευράς μας στις αρμόδιες αρχές, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί ένα νομικό πλαίσιο που θα μας οδηγούσε σε μια λύση.
Αν και δεν υπάρχει κάποια οριστική καταδικαστική απόφαση εις βάρος τους, 14 στρατηγοί, ναύαρχοι και πτέραρχοι και 50 αξιωματικοί βαθμού συνταγματάρχου, βρίσκονται προφυλακισμένοι και τιμωρούνται προκαταβολικά, αφού με βάση τους υφισταμένους νόμους έχουν χάσει το δικαίωμα να κριθούν στις προσεχείς κρίσεις των αξιωματικών των ΤΕΔ.
Ο λόγος δε για τον οποίο προσάγονται σε ανακρίσεις, δίκες, που κρατούνται προφυλακισμένοι στις φυλακές για μεγάλο διάστημα αξιωματικοί, ο λόγος για τον όποιο είναι συνεχώς στο προσκήνιο οι ΤΕΔ για συμμετοχή σε παράνομες ενέργειες, δίνοντας την εικόνα ότι πρόκειται για μια συμμορία-παράνομη οργάνωση, κάτι που εκμεταλλεύονται τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ, που δεν χάνουν την ευκαιρία να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και να συκοφαντούν τους αξιωματικούς, είναι να επηρεάσουν την άποψη και τη στάση του τουρκικού λαού απέναντι στις δικές του ένοπλες δυνάμεις.
Η αδυναμία αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης και το γεγονός ότι αγνοήθηκαν όλες οι παραστάσεις και οι διαμαρτυρίες που έγιναν από πλευράς μας προς τις αρμόδιες αρχές, δεν δίνουν τη δυνατότητα και δεν επιτρέπουν στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να προστατέψει και να εγγυηθεί τα δικαιώματα του προσωπικού των ΤΕΔ, που αποτελεί πρωταρχική ευθύνη του. Η κατάσταση αυτή μου αφαιρεί το δικαίωμα να συνεχίσω να κατέχω την ιερή αυτή θέση.
Εύχομαι στα γενναία μέλη και το προσωπικό των ΤΕΔ υγεία και ευτυχία και να συνεχίσουν να εκτελούν τα ιερά τους καθήκοντα, όπως έπρατταν μέχρι τώρα, με απόλυτη πειθαρχία και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες".

14 σχόλια:

  1. Σάββα, ωραίο το σχόλιό σου κι ευχαριστώ (το είχα ζητήσει :) ).

    Πες μου σε παρακαλώ κάτι άλλο: Η όλη αυτή κρίση δεν θα έχει επίπτωση στο ηθικό και κατά συνέπεια στην επιχειρησιακή ικανότητα του στρατού; Ο πρώην υπερήφανος και με "ηθικόν ακμαιότατον" (σου θυμίζει κάτι αυτό;) στρατός, ο θεματοφύλακας του κεμαλισμού, δεν θα νιώσει ταπεινωμένος, σαν δαρμένο σκυλί και ίσως αποπειραθεί να αντιδράσει;
    Είναι γνωστό, ότι στην Τουρκία, ο στρατός είναι κράτος εν κράτει, με προνόμια που δεν υπάρχουν σε άλλες δημοκρατικές χώρες. Παίζονται συμφέροντα οικονομικά και μάλιστα μεγάλα, τα οποία ίσως ενδιαφέρουν τους στρατιωτικούς περισσότερο από τον κεμαλισμό και τρίχες κατσαρές.

    Έχω την αίσθηση και δεν ξέρω αν συμφωνείς μαζί μου, ότι τα πράγματα δεν θα κυλήσουν τόσο εύκολα για τους ισλαμιστές, εκτός αν διασφαλίσουν στους στρατιωτικούς ότι δεν θα χάσουν κανένα άλλο από τα προαναφερθέντα προνόμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγκλονιστικά όλα αυτά. Το ζήτημα είναι πως οι μεγάλες εξελίξεις στην αδιάλειπτα αναθεωρητική και απειλητική Τουρκία (βλ. τις θρασύτατες δηλώσεις Ερτογάν και Μπαγίς)συνεκτιμούνται στην Αθήνα.
    Ποια Αθήνα, θα ερωτούσε κανείς ευλόγως
    Παναγιώτης Ήφαιστος
    www.ifestosedu.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα βάλει τώρα στην θέση τους ο Ερντογάν τους δικούς του και έτσι θα είναι απόλυτος κυρίαρχος και στην πολιτική και στο στρατό....και μετά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε καθηγητά και Nativist
    (σας προσφωνώ ιεραρχικά, όπως αρμόζει σε έναν στρατιωτικό έστω και ε.α.)
    Το θέμα είναι από μόνο του σημαντικό, όμως έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα.
    Την ιδιαίτερη αυτή σημασία θα προσπαθήσω να αναλύσω σε επόμενο άρθρο μου.
    Όσο για το ποιά Ελλάδα, κ. καθηγητά, τη δική μας Ελλάδα, των Ελλήνων πολιτών, που θα διεκδικήσουμε το ρόλο μας.

    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. akomaedw
    ρωτάς και μετά;
    Μέρος της απάντησης είναι το:

    "Πάντως, άσχετα με την πορεία εκδημοκρατισμού της Τουρκίας, σε ό,τι μας αφορά, σε περίπτωση που περιοριστεί και οριοθετηθεί ο ρόλος του στρατού, ακόμα και στην περίπτωση που η πολιτική της Τουρκίας παραμείνει η ίδια, θα καταστεί πιο συγκεκριμένο και ίσως πιο εύκολα διαχειρίσιμο το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αφού μέχρι τώρα από ελληνικής πλευράς υπήρχε ένας συγκεκριμένος παράγοντας και συνομιλητής, η ελληνική κυβέρνηση, που καθόριζε την πολιτική και τη στάση της Ελλάδος, ενώ από την άλλη υπήρχαν περισσότερος του ενός παράγοντες που επηρέαζαν την πολιτική της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά, όπως η κυβέρνηση, το διπλωματικό σώμα, ο στρατός, μηχανισμοί όπως η ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ κλπ."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. >Ποια Αθήνα, θα ερωτούσε κανείς ευλόγως<

    Κύριε Καθηγητά,

    Μάθατε να μαντεύετε τις απορίες των φοιτητών! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kι οι Αμερικανοί?? Που είναι σε όλη αυτή την "εκκαθάριση εν λειτουργία"? Διέσυραν, διέσπασαν, απομόνωσαν, αποδυνάμωσαν, σχεδόν κατήργησαν επί της ουσίας τη στρατιωτική τους ηγεσία άνευ της συναυτουργίας των Αμερικανών?
    Ανέλαβε ο Ερντογάν τέτοιο project χωρίς να έχει διασφαλίσει σημαντικότατο ανταποδοτικό όφελος?
    Η Κλίντον διέσχισε την μισή υδρόγειο για να συμμετάσχει στην Ομάδα επαφής για τη Λιβύη?
    Διακρίνω καραμπόλλα με τελευταία μπίλλια το Αιγαίο και όχι μόνον ή είναι η ιδέα μου?
    Γι αυτό το χαρακτήρισα ανησυχητικό σημάδι, γι αυτό έγραψα πως πολλές φορές το ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΞΑΓΕΤΑΙ και μάλιστα ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ.

    ΒΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η σημερινή Τουρκία μου θυμίζει την Ελλάδα πρίν τη μικρασιατική καταστροφή,δεν ξέρω αν είμαι ο μόνος.

    Ο Κοσανέρ αναφέρει κάτι απόλυτα λογικό,ότι όλες αυτές οι υπεράριθμες φυλακίσεις ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών δημιουργούν σοβαρά κενά,τη στιγμή που η Τουρκία καλείται να αντιμετωπίσει κρίσιμες καταστάσεις,και πάλι δεν ξέρω αν είμαι ο μόνος που δεν του κάθοντε όλα αυτά καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Oι όποιες αλλαγές θα πρέπει να περάσουν απο το καμίνι της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και πιστεύω πως ο παραγκωνισμός του στρατού στην προσπάθεια "επίλυσης" του Κουρδικού ζητήματος είανι η βασική αιτία των εξελίξεων αυτών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι ατυχής η συγκυρία αυτή καθώς η πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δε μας αφήνουν να εκμεταλλευτούμε τη φαινομενικά ευνοϊκή κατάσταση. Οι "ηγέτες" μας εδώ και χρόνια έχουν πάψει να σκέφτονται με βάση τη γεωστρατηγική και την εθνική πολιτική. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η πολιτική τους επιβίωση που επαφίεται στο να είναι αρεστοί σε διάφορα "κέντρα" έξουσίας... Κρίμα γιατί θα χάσουμε μια μοναδική ευκαιρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Χρήστο Χατζησαββίδη

    Δεν είσαι ο μόνος. Κι εγώ αυτά έγραψα πάνω-κάτω. Περιμένω και την γνώμη του Σάββα, ο οποίος γνωρίζει τα της Τουρκίας.

    @ Nikos Topouzis

    Η συγκυρία δεν είναι ατυχής, επειδή η πολιτική ηγεσία του τόπου είναι ανίκανη να την εκμεταλλευτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παιδιά ετοιμάζω αναλυτικό άρθρο για το θέμα, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ (YURTSAV)DILAVER GIRGIN, ΚΑΤΗΓΩΡΗΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩIΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΗΛΩΝΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΟΝ ΠΙΕΖΕ ΩΣΤΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΚΙΝΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΚΗΔΕΙΕΣ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ERDOGAN. ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΗΓΩΡΗΣΕ ΤΟΝ ΝΥΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΗΛΩΝΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ AKP TOY ERDOGAN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σάββα, οι ΤΕΔ, εκτός από την ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ Şirketi Anonim, σε πόσες άλλες εκατοντάδες «στρατηγικές» εταιρείες είναι μέτοχοι οι … Τούρκοι «τσοκπαραλήδες» στρατιωτικοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.