11/2/12

Πληρώνουν εθνοφύλακες για στρατόπεδα-φαντάσματα

Σκοπιές με πέντε ευρώ στο στρατόπεδο... Πετσάλνικου
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΥΚΙΟΥ
Μισθοφόροι εθνοφύλακες με 5 ευρώ την ώρα φυλάνε σκοπιά στα στρατόπεδα «φαντάσματα» που είναι διάσπαρτα στην ενδοχώρα από την εποχή του Εμφυλίου. Αντί να τα κλείσουν εξοικονομώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το μήνα, τα διατηρούν μισάνοιχτα για να καλύπτουν τις ρουσφετολογικές ανάγκες των κατά τόπους βουλευτών της περιοχής.


Πιο κραυγαλέα περίπτωση το στρατόπεδο στο Άργος Ορεστικόν που, ενώ είχε προγραμματιστεί να μπει λουκέτο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τη δυναμική παρέμβαση του Φ. Πελτσάνικου απετράπη το κλείσιμο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι νεοσύλλεκτοι της Α' ΕΣΣΟ του 2012 να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από το κρύο, διότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα κονδύλια για θέρμανση. Και το πιο εξοργιστικό! Επειδή το συγκεκριμένο στρατόπεδο δεν διαθέτει «ετοιμοπόλεμους» στρατιώτες προσλαμβάνει ωρομίσθιους ? εθνοφύλακες για τη φύλαξη του στρατοπέδου!..

Τα στρατόπεδα «φαντάσματα» που θα έπρεπε να έχουν κλείσει εδώ και μια δεκαετία ξεπερνούν τα 260.


Ο από «βορρά κίνδυνος»
Το πρόβλημα έχει τις ρίζες του στη μετεμφυλιοπολεμική περίοδο και στο δόγμα του «εσωτερικού εχθρού» και του από «βορρά κινδύνου». Η αστάθεια και η καχυποψία της εποχής εκείνης δημιούργησε την εντύπωση ότι ο στρατός έπρεπε να βρίσκεται στα βόρεια σύνορα, αναπτυγμένος γραμμικά αλλά και στο εσωτερικό, για να διατηρήσει την εσωτερική ασφάλεια...Δηλαδή ο στρατός έπρεπε, σύμφωνα με τις κρατούσες αντιλήψεις των τότε ηγεσιών, να βρίσκεται παντού... Μετά τη μεταπολίτευση και την ήττα στην Κύπρο, αυτό το κλίμα απλά «κουκουλώθηκε» μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο «συναίνεσης».

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα διατηρούνται τα στρατόπεδα της μετεμφυλιοπολεμικής εποχής ή ιδρύονται καινούρια, όπως το κέντρο εκπαίδευσης στα Γιαννιτσά που δημιούργησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. για καθαρά ρουσφετολογικούς σκοπούς. Τα περίπου 850 στρατόπεδα που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός Ξηράς, δείχνουν ότι 35 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση και τα γεγονότα της Κύπρου δεν έχουν προσανατολισθεί εκεί που είναι η πραγματική απειλή. Όπως τη δεκαετία 1930-40 οι Ιταλοί ετοιμάζονταν να επιτεθούν στην Ήπειρο και ο Μεταξάς οχύρωνε τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα γιατί είχε εμμονή με τη βουλγαρική απειλή, έτσι και μετά το 1974 μέχρι σήμερα δεν έγινε απεμπλοκή από τα βόρεια σύνορα και μάλιστα μέχρι πρόσφατα κατασκευάζονταν απειλές από βορρά από τις πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες.

Σήμερα, παρότι είναι κοινή πεποίθηση ότι δεν υπάρχει απειλή από το βορρά, διατηρείται στο εσωτερικό της χώρας (βόρεια Ελλάδα, κεντρική, δυτική και Πελοπόννησο) περίπου το 1/3 του προσωπικού του Στρατού. Το κόστος για μια τέτοια μονάδα του εσωτερικού είναι πολλαπλάσιο αυτών των ανατολικών συνόρων γιατί διαθέτουν λίγο κόσμο και έχουν πολλά έξοδα συντήρησης. Κάθε μικρό κέντρο εκπαίδευσης κοστίζει δεκαπλάσια χρήματα από ένα μεγάλο.

Επιπλέον τα στρατόπεδα του εσωτερικού και των βορείων συνόρων έχουν στο μεγαλύτερο μέρος παλιά κτίρια, η συντήρησή τους είναι πιο ακριβή και επειδή εκεί υπηρετούν λιγότεροι στρατιώτες, δεν επαρκούν για τη φύλαξη και συντήρησή τους, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στη «λύση» των μισθοφόρων...

5 εκατ. ευρώ ετησίως
Σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς του ΓΕΣ για κάθε μονάδα (τάγμα) απαιτούνται περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ ετησίως για λειτουργικά έξοδα, εκπαίδευση και τους μισθούς του προσωπικού. Όμως αυτό το ποσό επειδή δεν υπάρχει, αναγκάζει τις διοικήσεις να αυτοσχεδιάζουν, ενώ οι προηγούμενες στρατιωτικές ηγεσίες με διάφορα «ακροβατικά» και αλχημείες είχαν δημιουργήσει την εντύπωση πως τα συγκεκριμένα στρατόπεδα «φαντάσματα» μπορούν να λειτουργήσουν ή να μετακινηθούν μονάδες «με μηδενικό κόστος»...

Όμως σε καμία χώρα που επικρατεί η λογική και το αυτονόητο δεν υπάρχουν ένοπλες δυνάμεις με αποστολή ανύπαρκτη μόνο και μόνο για να εξυπηρετούν συμφέροντα που δεν έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να επικρατεί η νοοτροπία ότι τα χρήματα για την άμυνα είναι ατέλειωτα και μπορούν να σπαταλούνται για μικροσυμφέροντα. Όμως επειδή έφτασε ο «κόμπος στο χτένι» και τα τοπικά ή συντεχνιακά συμφέροντα δεν προέχουν από την επιβίωση της χώρας, η νέα στρατιωτική ηγεσία οφείλει πάραυτα να υπολογίζει το κάθε κόστος, σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα για την αντιμετώπιση της μοναδικής απειλής, που δεν είναι άλλη από αυτή που προέρχεται εξ Ανατολών. Οι στρατηγοί αλλά και η πολυπληθής πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι οι όποιες σπατάλες αποδυναμώνουν και την οικονομία και την αποτελεσματικότητα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η έννοια της εθνικής κυριαρχίας σχετίζεται με την οικονομία.

Για τις Ενοπλες Δυνάμεις αποτελεί μονόδρομο η άμεση προσαρμογή και αναδιάταξη των μονάδων με βάση την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής αλλά και της έγκαιρης επέμβασης αερομεταφερόμενων δυνάμεων σε όποιο άλλο σημείο της επικράτειας εκδηλωθεί απειλή...

Πριν από ένα χρόνο ευχόμαστε να επικρατήσει το αυτονόητο, πριν μας το επιβάλλουν παράγοντες εκτός της χώρας. Δυστυχώς, τώρα, μας το επιβάλει η τρόικα...
http://www.imerisia.gr

ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΕΣ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΦΑΝΤΑΡΩΝ-Σκοπιές με πέντε ευρώ στο στρατόπεδο... Πετσάλνικου

Μονάδες διάσπαρτες στη χώρα, οι οποίες κοστίζουν πανάκριβα χωρίς να είναι αναγκαίες, προσλαμβάνουν ωρομίσθιους για τη φύλαξή τους. Χαρακτηριστική περίπτωση το στρατόπεδο - φάντασμα στο Αργος Ορεστικό, το οποίο «προστατεύει» ο πρόεδρος της Βουλής

Με 5 ευρώ την ώρα, νεαροί εθνοφύλακες «χτυπάνε» σκοπιά στο στρατόπεδο του Αργους Ορεστικού επειδή δεν υπάρχουν στρατιώτες για τη φύλαξή του! Το ίδιο συμβαίνει και στα περισσότερα από τα 260 στρατόπεδα-φαντάσματα που είναι διάσπαρτα στην ενδοχώρα από την εποχή του εμφυλίου και αντί να τα κλείσουν εξοικονομώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τον μήνα, τα διατηρούν μισάνοιχτα για να καλύπτουν τις ρουσφετολογικές ανάγκες των κατά τόπους βουλευτών της περιοχής.

Η περίπτωση του στρατοπέδου στο Αργος Ορεστικό είναι από τις πιο κραυγαλέες. Ενώ είχε προγραμματιστεί να μπει λουκέτο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τη δυναμική παρέμβαση του Φ. Πετσάλνικου απετράπη το κλείσιμο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι νεοσύλλεκτοι της Α' ΕΣΣΟ του 2012 να κρυολογήσουν γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμα κονδύλια για θέρμανση. Και το πιο εξοργιστικό! Επειδή το συγκεκριμένο στρατόπεδο δεν διαθέτει «ετοιμοπόλεμους» στρατιώτες, προσλαμβάνονται ωρομίσθιοι εθνοφύλακες για τη φύλαξη του στρατοπέδου!!

Λόγω μάλιστα της αυξημένης ανεργίας στον νομό της Καστοριάς, κάθε μήνα σχηματίζεται ουρά από νέους που πασχίζουν να εξασφαλίσουν είκοσι ώρες σκοπιά για 100 ευρώ!!

Παρ' όλα αυτά, τα 260 στρατόπεδα-φαντάσματα θα έπρεπε να έχουν κλείσει πριν από δεκαετίες.
 
Πρόβλημα από το παρελθόν
Σκοπιές με πέντε ευρώ στο στρατόπεδο... Πετσάλνικου
Το πρόβλημα έχει τις ρίζες του στη μετεμφυλιοπολεμική περίοδο και στο δόγμα του «Εσωτερικού Εχθρού» και του από «Βορρά Κινδύνου». Η αστάθεια και η καχυποψία της εποχής εκείνης δημιούργησαν την εντύπωση ότι ο στρατός έπρεπε να βρίσκεται στα βόρεια σύνορα, ανεπτυγμένος γραμμικά, αλλά και στο εσωτερικό για να διατηρήσει την εσωτερική ασφάλεια... Δηλαδή, ο στρατός έπρεπε, σύμφωνα με τις κρατούσες αντιλήψεις των τότε ηγεσιών, να βρίσκεται παντού... Μετά τη μεταπολίτευση και την ήττα στην Κύπρο, αυτό το κλίμα απλώς «κουκουλώθηκε» μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο «συναίνεσης».
Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα διατηρούνται τα στρατόπεδα της μετεμφυλιοπολεμικής εποχής ή ιδρύονται καινούργια, όπως το Κέντρο Εκπαίδευσης στα Γιαννιτσά που δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ για καθαρά ρουσφετολογικούς σκοπούς...
Σκοπιές με πέντε ευρώ στο στρατόπεδο... Πετσάλνικου
Τα περίπου 850 στρατόπεδα στη χώρα μας, μόνο για τον Στρατό Ξηράς, δείχνουν ότι 37 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση και τα γεγονότα της Κύπρου δεν έχουμε προσανατολιστεί εκεί που είναι η πραγματική απειλή. Οπως τη δεκαετία 1930-40 οι Ιταλοί ετοιμάζονταν να επιτεθούν στην Ηπειρο και ο Μεταξάς οχύρωνε τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα γιατί είχε εμμονή με τη βουλγαρική απειλή, έτσι και μετά το 1974 μέχρι σήμερα δεν έγινε απεμπλοκή από τα βόρεια σύνορα και μάλιστα μέχρι πρόσφατα κατασκευάζονταν απειλές από βορρά από τις πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες.

Σήμερα, παρότι έχει γίνει αποδεκτό από κάθε λογικό νου ότι δεν υπάρχει απειλή από Βορρά, διατηρούνται εκεί και στο εσωτερικό της χώρας (Βόρεια Ελλάδα, Κεντρική, Δυτική και Πελοπόννησο) περίπου το 1/3 του προσωπικού του Στρατού. Το κόστος για μια τέτοια μονάδα του εσωτερικού είναι πολλαπλάσιο αυτών των ανατολικών συνόρων γιατί διαθέτουν λίγο κόσμο και έχουν πολλά έξοδα συντήρησης. Για παράδειγμα, κάθε μικρό Κέντρο Εκπαίδευσης κοστίζει δεκαπλάσια χρήματα από ένα μεγάλο.

Επειδή τα στρατόπεδα του εσωτερικού και των βόρειων συνόρων έχουν στο μεγαλύτερο μέρος παλιά κτίρια, η συντήρησή τους είναι πιο ακριβή και επειδή εκεί υπηρετούν λιγότεροι στρατιώτες, δεν επαρκούν για τη φύλαξη και τη συντήρησή τους. Κανονικά για κάθε μονάδα (τάγμα) απαιτούνται περί τα πέντε εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για τη λειτουργία, την εκπαίδευση και τους μισθούς του προσωπικού.

ΟΙ ΛΑΘΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
Μόνιμο αμυντικό «δόγμα» η σπατάλη
Σε κάθε χώρα που κυριαρχεί το αυτονόητο δεν υπάρχουν Ενοπλες Δυνάμεις με αποστολή ανύπαρκτη, μόνο για να εξυπηρετούν συμφέροντα που δεν έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας. Ακόμη και αν ο πληθυσμός είναι «κινεζικού» μεγέθους, σπατάλες δεν κάνει κανένας. Γιατί ό,τι υπάρχει κάπου που δεν χρειάζεται, λείπει από τον χώρο που είναι απαραίτητο. Και ό,τι πληρώνουμε χωρίς να απαιτείται, μας αφαιρεί δυνατότητες από τα αναγκαία για την επιβίωσή μας.

Στη χώρα μας, δυστυχώς, έχει επικρατήσει η νοοτροπία ότι τα χρήματα για την Αμυνα είναι ατέλειωτα και μπορούν να σπαταλούνται για μικροσυμφέροντα.

Επειδή όμως είμαστε σε εποχή που δεν προέχουν τα τοπικά ή συντεχνιακά συμφέροντα αλλά η επιβίωση της χώρας, θα πρέπει να υπολογίζεται το κάθε κόστος σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα για την αντιμετώπιση της μοναδικής απειλής (τουρκικής). Οι όποιες σπατάλες αποδυναμώνουν και την οικονομία και την αποτελεσματικότητα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η έννοια της εθνικής κυριαρχίας σχετίζεται με την οικονομία.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις, επομένως, θα πρέπει να προσαρμοστούν και να τοποθετηθούν κυρίως για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής. Παράλληλα, να διατηρηθούν για την ενίσχυση της ασφάλειας των βόρειων συνόρων, δυνάμεις ανάλογες των κινδύνων που μπορεί να προέλθουν από την περιοχή, σε λογικό χρόνο.

Πέραν της οικονομικής διάστασης και της ανάγκης για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα εκεί που απαιτείται, υπάρχει η πολιτική απαίτηση της διατήρησης του κοινοβουλευτικού συστήματος που εδραιώθηκε μετά το 1974. Ομως, ένα σύστημα και μια κοινωνία περικυκλωμένα από στρατόπεδα, δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκονται σε κίνδυνο. Η ύπαρξή τους από την εποχή του εμφυλίου επιτείνει αυτή την εντύπωση.

Ας επικρατήσει λοιπόν το αυτονόητο, πριν μας το επιβάλουν παράγοντες εκτός της χώρας. Μπορούν να γίνουν όλα με μικρότερο κόστος και καλύτερα αποτελέσματα. Εννοούμε αυτήν τη δεκαετία...
  • Σε αντίθεση με τον Φ. Πετσάλνικο που αντιδρά στο κλείσιμο του στρατοπέδου στο Αργος Ορεστικό, ο βουλευτής Φθιώτιδας Θ. Γιαννόπουλος τάσσεται υπέρ της κατάργησης της ιστορικής Μεραρχίας Υλικού Πολέμου (ΜΕΡΥΠ) και του βοηθητικού στρατιωτικού αεροδρομίου που βρίσκονται στη Λαμία! Ταυτόχρονα, ο πρώην υφυπουργός Υγείας προτείνει την κατασκευή κατοικιών για τις οικογένειες των στρατιωτικών (ΣΟΟΑ) στις εκτάσεις της Μαλακάσας, πρώην αποθήκες πυρομαχικών.
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ-http://www.ethnos.gr


Είκοσι στρατόπεδα υποψήφια για λουκέτο
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΕ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
Παπαθανασίου Καστοριά 60
Μακεδ. Λίτσα Καστοριά 33
Ε. Παπανδρέου Καστοριά 45
Μαθιουδάκη Καστοριά 71
Ρήγα Αντωνίου Καστοριά 27
Αρτζανου Κοζάνη 26
Μακεδονομάχων (Τμήμα) Κοζάνη 398
Μακεδ. Καψάλη Γιαννιτσά 91
Καλιαγκάκη Εδεσσα 46
Τασσόπουλου Κιλκίς 4
Π. Μελά Θεσ/κη 383
Καρατάσου (Τμήμα) Θεσ/κη 1.073
Ζιάκα Θεσ/κη 124
Μ. Αλεξάνδρου Θεσ/κη 231
Μυστακίδη Θεσ/κη 8
Φαρμάκη Θεσ/κη 63
Μπαρέτη Λαγκαδάς 156
Ε. Παππά Σέρρες 193
Καμάρα Α' Νιγρίτα 33
Καμάρα Β' Νιγρίτα 15
Αν και από το 2002 προβλεπόταν να κλείσουν και να αποδεσμευτούν σε ολόκληρη τη χώρα ογδόντα τέσσερα (84) στρατόπεδα συνολικής έκτασης 13.000 στρεμμάτων, εντούτοις δεν έχει κλείσει μέχρι στιγμής κανένα. Τα είκοσι από αυτά βρίσκονται στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

4 σχόλια:

  1. Μερικές παρατηρήσεις.

    1. H άμυνα κατά της Βουλγαρίας, ήταν πάγια εθνική στρατηγική επιλογή μετά τους Βαλκανικούς πολέμους και την ενσωμάτωση της Δυτ. Θράκης μετά το 1923, στον εθνικό κορμό.

    2. Ως εκ τούτου η οχύρωση των συνόρων άρχισε πριν το 1936(καθεστώς Μεταξά)και απέδειξε την αξία της μετά την γερμανική επίθεση στην Ελλάδα,όταν η Βουλγαρία ήταν πιστή φίλη και σύμμαχος της Γερμανίας.

    3. Αμέσως μετά την ιταλική προσάρτηση της Αλβανίας, η ελληνική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, προσανατολίστηκε παραύτα και προς το εκεί θέατρο επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα την επιτυχημένη απόκρουση της ιταλικής εισβολής το 1940.

    Αυτά, γιατί δεν τρώμε όλοι κουκούτσια από βερύκοκα!!!!

    Υ.Γ. Δημητράκη, αν ΄΄κλείσει΄΄ ο Στρατός με τι θα τρως;;;;

    2. Αμέσως μετά την

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O ξερόλας ο Βερύκιος ξαναχτύπησε! Έχει φαίνεται πλήρη αντίληψη των πραγμάτων, των αμυντικών σχεδιασμών, και τώρα που τον έπιασε και καημός για την εξοικονόμηση πόρων (5€/ώρα - άκουσον, άκουσον!), ξεσπαθώνει.

    Προσωπικά στοιχηματίζω ότι ούτε που ξέρει κατά που πέφτουν τα στρατόπεδα που αναφέρει, και φυσικά είναι παντελώς ανίδεος για τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής. Γενικώς έχει μαύρα μεσάνυχτα.

    Πρωτευουσιάνος ντε! Τα στρατόπεδα στην Αθήνα και στις γύρω περιοχές δεν τον ενοχλούν. Η επάνδρωση των συνόρων τον πείραξε.

    Αλλά τι να κάνουμε, και αυτός και τόσα άλλα έμμισθα παπαγαλάκια διεκδικούν το «δημοσιογραφικό αλάθητο». Τύφλα να έχει ο Πάπας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα γελαγαμε αν η κατασταση δεν ηταν τοσο τραγικη.

    Τελος παντων, ο σκοπος του Βερυκιου δεν μπορει να ειναι παρα να διαφημισει την απεραντη ηλιθιοτητα που τον δερνει. Αλλα αρκουσαν για αυτο οι πρωτες δυο γραμμες που εγραψε, δεν ηταν αναγκη να γραψει ολοκληρο κατεβατο απο ανοησιες και ασυναρτησιες.

    Λεει "…να τα κλείσουν εξοικονομώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το μήνα", αφου χρησιμοποιει πληθυντικο ας πουμε οτι εννοει δυο εκατονταδες το μηνα, δηλαδη τουλαχιστον 2.4 δισεκαττομυρια ευρω το χρονο… Αν τον ειρωνευονται μετα οτι εχει κουκουτσια απο βερυκοκα εκει που κανονικα θα επρεπε να υπαρχει λιγο μυαλο, να μην παραπονιεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οχι 5 ,αλλά 3 ευρώ την ωρα και χωρίς ασφάλιση πέρνουν οι σεκιουριτάδες που κάνουν σκοπιά στα στρατόπεδα! Το 2ευρω/ωρα μάλλον το εισπράττει ο νταβατζής τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.