31/12/12

Τα εθνικά θέματα μπροστά στο 2013


Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
Μαζί με τις ευχές μου για καλή  και ευλογημένη χρονιά, θα επιχειρήσω, αγαπητοί αναγνώστες, μία σύντομη αποτίμηση των εθνικών θεμάτων στο μεταίχμιο των δύο χρόνων.
Η πρόβλεψή μου είναι ότι το 2013 σε έξαρση θα βρεθούν τα θέματα της ΑΟΖ και των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είναι διατεθειμένη να ανακηρύξει την ελληνική ΑΟΖ, αλλά η δυσκολία ξεκινά από εκείνο το σημείο. Πρέπει να γίνει οριοθέτηση με την Ιταλία, την Αλβανία, την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Τουρκία.
Η ελληνική διπλωματία πρέπει να αντιμετωπίσει επιτυχώς την τουρκική ένσταση για το Καστελλόριζο, τη διεκδίκηση της Λιβύης στην ΑΟΖ της Γαύδου, τον τουρκικό δάκτυλο που ακύρωσε τη σχετική συμφωνία με την Αλβανία και άλλα παρεμφερή θέματα. Πάντως ελπίζω να γίνει τουλάχιστον το πρώτο βήμα, η ανακήρυξη, για να μην δίνουμε την εντύπωση του ψοφοδεούς.
Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν αφορούν μόνο τα θαλάσσια ύδατα, αλλά πρωτίστως την αυξημένη φραστική επιθετικότητα των πολιτικών ηγετών στα Τίρανα. Διεκδικούν δικαιώματα για τους Τσάμηδες και για ανύπαρκτες μειονότητες, ζητούν τα Γιάννενα και την Πρέβεζα, ενώ στερούν σταδιακά και συστηματικά τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής κοινότητας. Οφείλουμε να επιδείξουμε μεγαλύτερη πυγμή, διότι η υποχωρητικότητα αποθρασύνει τον αλβανικό εθνικισμό.
Στο ζήτημα των Σκοπίων ούτε είχαμε ούτε προβλέπω να έχουμε ιδιαίτερη κινητικότητα. Η αλλαγή του χρόνου βρίσκει τη ΦΥΡΟΜ σε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ δεξιάς (Γκρούεσφσκι) και σοσιαλδημοκρατών (Τσερβένκοφσκι), ενώ σοβαρότερη παραμένει  η απειλή από τα αποσχιστικά σχέδια των πολυάριθμων Αλβανών.
Τα μάτια μας δεκατέσσερα στη Θράκη. Ήδη μέσα στο 2012 είδαμε προκλητικές κινήσεις από την Τουρκία και είναι βέβαιο ότι θα συνεχισθούν. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με νόμιμα αλλά αποτελεσματικά μέσα την υπερδραστηριότητα του Τουρκικού Προξενείου και να ενθαρρύνουμε το Χριστιανικό στοιχείο να παραμείνει στη γη του με ουσιαστικά κίνητρα.
Ο Φεβρουάριος του 2013 θα φέρει αλλαγή προσώπου στην Προεδρία της Κύπρου. Ο Νίκος Αναστασιάδης προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά κάποιοι πιστεύουν ότι ο Γιώργος Λιλλήκας του αντι-ανανικού μετώπου μπορεί να κάνει την έκπληξη. Όποιος κι αν είναι ο Πρόεδρος καλείται  πρώτον να διακηρύξει ότι ο Ελληνισμός αρνείται κάθε σχέδιο τύπου Ανάν και δεύτερον να επανελληνοποιήσει την Παιδεία. Είθε!
Κυριακάτικη Δημοκρατία

2 σχόλια:

  1. ''Η ελληνική διπλωματία πρέπει να αντιμετωπίσει επιτυχώς την τουρκική ένσταση για το Καστελλόριζο, τη διεκδίκηση της Λιβύης στην ΑΟΖ της Γαύδου, τον τουρκικό δάκτυλο που ακύρωσε τη σχετική συμφωνία με την Αλβανία και άλλα παρεμφερή θέματα''.
    Με τον σημερινό ΥΠΕΞ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Δάχτυλος που ακύρωσε την Συμφωνία Ελλάδας Αλβανίας (Καρμανλή-Μπερίσα) Είναι η Αμερικανική πρεσβεία καθαρά και ξάστερα και όπως σωστά είχε αναφερθεί σε περίπτωση μελλοντικών wikileaks θα αποκαλυφθεί

    Ετσι για να μπούν τα πράγματα στην θέση τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.