30/12/12

Η δημοσκόπηση που αποκαλύπτει… το μέλλον

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
dimoskopisi
Η βιωματική σχέση του ελληνικού dna με την κεφαλαιώδη παράμετρο της ψυχολογίας, είναι περίπου αυταπόδεικτη, διαχρονική και συνεπής ως προς την… παρεμβατικότητά της. Το συναίσθημα μας παρακινεί και μας παροτρύνει, τις περισσότερες φορές σε αντίθεση ή έστω μακρινή απόσταση από την πραγματικότητα.Σε πολιτικό επίπεδο, η παραπάνω παράμετρος έχει επιβεβαιωθεί σε πλείστες περιπτώσεις. Γι’ αυτό και τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Κάπα Research που δημοσιεύει το “Βήμα της Κυριακής”, έχουν τη δική τους, ξεχωριστή χρηστικότητα. Φτάνει να έχει κανείς την όρεξη και το… κουράγιο να τα διαβάσει σωστά.

Στα λεγόμενα ποιοτικά ερωτήματα λοιπόν, η απάντηση της πλειοψηφίας των πολιτών στο ποια συναισθήματα του προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης του δανείου του Μνημονίου προς την Ελλάδα, εφόσον “διαβαστεί” συνδυαστικά με άλλες απαντήσεις στην ίδια έρευνα, αποκαλύπτει που πρέπει να κινηθεί το πολιτικό σύστημα. Για να επιβιώσει το ίδιο, κυρίως όμως να δώσει στην ελληνική κοινωνία ρεαλιστικό δικαίωμα στην ελπίδα. Ανοίγοντας δρόμους εθνικής επανεκκίνησης.

Στην έρευνα της Κάπα Research λοιπόν, το 40,9% υποστηρίζει ότι δεν άλλαξε κάτι με την έγκριση εκταμίευσης της δόσης. Το 29,7% δηλώνει λιγότερο αισιόδοξο, και το 28,1% περισσότερο αισιόδοξο.
Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι… έτσι. Προφανώς και η απόφαση του Eurogroup άλλαξε πολλά. Απομάκρυνε τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας και επιστροφής στο νομισματικό καθεστώς της δραχμής, κάτι με το οποίο συμφωνεί μονάχα το 15,8% των πολιτών.

Η Ελλάδα έβαλε πάτο στο βαρέλι. Κάτι που ήταν αναγκαίο, προκειμένου να υπάρξει απόπειρα ανάκαμψης, πορείας προς τα πάνω και εμπρός. Γιατί δεν αποτυπώνεται κάτι τέτοιο στη δημοσκόπηση; Επειδή οι πολίτες βιώνουν μια καθημερινή και συλλογική μελαγχολία, στα όρια της εθνικής απόγνωσης. Περιμένουν το επόμενο βήμα. Δηλαδή, περιμένουν να δουν στην πράξη πόσο θα επηρεάσει την καθημερινότητα της ζωής τους η αποφυγή της χρεοκοπίας.Εκείνο λοιπόν που χρειάζεται η χώρα σήμερα, είναι ένα χειροπιαστό όραμα. Που δεν θα… κάνει υπομονή για το απώτερο μέλλον, προκειμένου να υλοποιηθεί. Θα είναι κοινής λήψεως και άμεσα πραγματοποιήσιμο.

Η δύναμη της ελπίδας παραμένει εκκωφαντικά υπέρτερη της ανησυχίας, της καταστροφολογίας και του λαϊκισμού. Γι’ αυτό και ήταν τόσο σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα κέρδισε χρόνο με την απόφαση του Eurogroup. Αυτό που χρειάζεται, που είναι βέβαια και το πιο σημαντικό, είναι να αξιοποιήσουμε προωθητικά τον χρόνο αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.