30/12/12

Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΝΑΤΟ-ΙΣΡΑΗΛ

Ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu είπε ότι το ΝΑΤΟ εδώ και δυο χρόνια βρίσκεται στην θέση να μην μπορεί να εκτελεί οποιαδήποτε δραστηριότητα και πως ζητά συνέχεια από την Τουρκία να άρει τον αποκλεισμό σε βάρος του Ισραήλ. Ο Davutoğlu σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού είπε ότι εξέφρασαν στο Ισραήλ πως δεν θα παραιτηθούν απολύτως από τις τρεις βασικές αρχές τους, τονίζοντας πως η στάση τους αυτή δεν άλλαξε ποτέ. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, πρότεινε μια φόρμουλα η οποία βασίζεται στις τρεις αυτές βασικές αρχές της Τουρκίας.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι το πρόγραμμα συνεργασίας τους επανασχεδιάζεται χωρίς να βλαφτούν απολύτως οι τρεις βασικές αρχές και με την προϋπόθεση να ισχύουν και το 2013.

Ο Davutoğlu μίλησε για τις τρεις βασικές αρχές στις οποίες δεν θα κάνει καμία παραχώρηση η Τουρκία. «Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το σχέδιο καμία νατοϊκή δραστηριότητα δεν θα λάβει χώρα στο Ισραήλ. Το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει σε καμία νατοϊκή επιχείρηση, άσκηση και καμία επιχείρηση στρατιωτικής φύσεως. Κανένας άνδρας των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ δεν θα αναλάβει δράση με στελέχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, δεν θα βρεθούν δίπλα-δίπλα. Επανεξετάσαμε όλες τις δράσεις συνεργασίας έτσι ώστε να γίνουν δεκτές αυτές οι τρεις βασικές αρχές».

Ο Davutoğlu είπε ότι με τον επανασχεδιασμό του προγράμματος συνεργασίας ετοιμάστηκε ένα νέο πακέτο σύμφωνα με το οποίο χώρες όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Αζερμπαϊτζάν, οι Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, μάλιστα χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Μαρόκο θα μπορούν να συμμετάσχουν στις νατοϊκές δραστηριότητες χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί.
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-TRT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.