30/12/12

Ο εθνικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ

Tου Αθανασιου Ελλις
Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε δυνάμει κυβερνητικό εταίρο, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, επιβάλλει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμπεριφέρεται με αίσθηση ευθύνης. Οχι μόνο γιατί αυτό είναι το σωστό, αλλά και διότι η διεθνής κοινότητα λαμβάνει πλέον πιο σοβαρά υπόψη τις θέσεις που προβάλλει καθώς οι αριθμητικοί συσχετισμοί αναδεικνύουν το ενδεχόμενο να μετατραπούν αυτές σε επίσημη πολιτική της χώρας. Οσο η προοπτική ανάληψης της εξουσίας καθίσταται πιο εφικτή, ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του καλούνται να επιδείξουν μετριοπάθεια και ρεαλισμό. Η ανέξοδη μαξιμαλιστική κριτική έχει μια κομματική λογική όταν είσαι στο 4%. Οταν, όμως, βρίσκεσαι κοντά στο 30% και διεκδικείς τη νίκη, είναι παράλογη και ενίοτε επικίνδυνη. Το δίδαγμα για το ΠΑΣΟΚ από το «λεφτά υπάρχουν» είναι πολύ πρόσφατο και οδυνηρό για να το αγνοήσει ο κ. Τσίπρας.
Υπό αυτό το πρίσμα, είναι αναγκαία η μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς πιο ρεαλιστικές θέσεις. Η επικράτηση της μετριοπαθούς τάσης, που εκφράζεται από στελέχη όπως οι κ. Δραγασάκης και Σταθάκης, αποτελεί θετική εξέλιξη για τη χώρα, όπως και η σταδιακή αντικατάσταση των κραυγών περί μονομερούς καταγγελίας του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, από επισημάνσεις περί επαναδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές και προτάσεις για διαγραφή μέρους του χρέους όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των άλλων χωρών της περιφέρειας. Παρότι ακόμη και οι συγκεκριμένες εξαγγελίες ίσως αποδειχθούν έωλες, τουλάχιστον αποτελούν εύλογη αφετηρία για ένα κεντροαριστερό κόμμα.
Σοβαρότητα απαιτείται και στα εθνικά θέματα. Το να περιγράφεται η ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» από βουλευτή της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί ατυχέστατη ενέργεια, ιδιαίτερα όταν γίνεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ο μεσολαβητής των Ην. Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, ετοιμάζει να καταθέσει στα δύο μέρη νέα πρόταση. Από την άλλη, είναι θετικό το γεγονός ότι πέρα από τον κομματικό αντιπερισπασμό περί ευθυνών του Αντώνη Σαμαρά για τη δημιουργία του προβλήματος, η επίσημη ανακοίνωση του κόμματος υπογράμμιζε ότι σταθερή θέση αποτελεί η υποστήριξη μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Η γειτονική χώρα, οι ισχυροί που επηρεάζουν, αλλά και ο μεσολαβητής, πρέπει να γνωρίζουν ότι τόσο η σημερινή όσο και η οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση κινούνται σε αυτόν τον άξονα και θα κάνουν λάθος εάν αποδώσουν στις ατυχείς προσωπικές αναφορές της κ. Γαϊτάνη μεγαλύτερη αξία από αυτή που έχουν.
Υπό το ίδιο πρίσμα, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της περαιτέρω βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν δικαιολογεί εύκολες ανακοινώσεις από κάποιους ότι ως κυβέρνηση «θα ρισκάρουμε» μεγάλες περικοπές στις εξοπλιστικές δαπάνες, ούτε υπερβολές σε ευαίσθητα ζητήματα όπως είναι η Θράκη. Με τη συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσελκύει την προσοχή των ξένων πρεσβειών, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αρθρώσει συνεπή και μετριοπαθή λόγο που να εμπεριέχει το στοιχείο της συνέχειας. Η ασφάλεια της χώρας δεν προσφέρεται για ριζοσπαστικές ανατροπές και δηλώσεις ελαφρά τη καρδία.
Δεν ξέρω εάν η δημοσκοπική απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταφρασθεί τελικά σε αναρρίχησή του στην εξουσία, αλλά είναι βέβαιο πως έχει ως αποτέλεσμα οι δηλώσεις των στελεχών του να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από εταίρους, συμμάχους και ανταγωνιστές, και να επηρεάζουν τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η χώρα.
Οι «προειδοποιήσεις» προς τους επίδοξους επενδυτές ότι η επιχειρηματική τους δραστηριότητα ίσως ανατραπεί ή δηλώσεις που εκθέτουν τη διπλωματική προσπάθεια της χώρας σε μείζονα εθνικά ζητήματα, δεν βοηθούν το κόμμα και πλήττουν τη χώρα.
Kathimerini

1 σχόλιο:

  1. ''Το να περιγράφεται η ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» από βουλευτή της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί ατυχέστατη ενέργεια, ιδιαίτερα όταν γίνεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ο μεσολαβητής των Ην. Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, ετοιμάζει να καταθέσει στα δύο μέρη νέα πρόταση''.
    Στο προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στη ''Κοσσοβοποίηση΄΄της Θράκης λόγω της προδοτικής πολιτικής των τελευταίων 30 τουλάχιστον ετών,προφανώς ο Κος Ελλις παρέληψε να το χρεώσει σε κάποια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.
    Όσο για το Σκοπιανό και για το Κυπριακό και σε λίγο για το Καστελόριζο ή για τη Γαύδο την ευθύνη τη φέρουν αυτοί που κυβερνούν και ξεπουλούν τη Πατρίδα και όχι όσοι θα κυβερνήσουν ενδεχομένως μετα απο 10 χρόνια(εφόσον ξεριζώσουν τις συνιστώσες) όταν όλα θα έχουν ''Γερμανοποιηθεί'' ή ''Τουρκοποιηθεί''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.