30/12/12

Ο πολύς κ. Μπαγίς

ant3493920004
Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου
Οι προκλήσεις του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς επανέφεραν το κυπριακό στην προεκλογική εκστρατεία. Εν μέσω αλληλοκατηγοριών κόμματα, υποψήφιοι και επιτελεία απόρριψαν μεν τις τουρκικές μεθοδεύσεις, εκτόξευσαν δε τα πυρά τους εναντίον αλλήλων! 
Ο Μπαγίς με το γνωστότατο  αλαζονικό και ειρωνικό ύφος του,  κοροϊδεψε για άλλη μια   φορά την Κύπρο για την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει.
Αυτό  πράττει ασύστολα και στη Μεικτή Κοινοβουλευτική επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας. Η συμπεριφορά του δεν μας ξενίζει. Ωστόσο δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Φαίνεται πως  «κάτι ψήνεται» στο Κυπριακό, σε συνδυασμό με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, μέσα στο νέο έτος και ιδιαίτερα μάλιστα, λίγο μετά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.
Τα μηνύματα,  οι ενδείξεις της τελευταίας περιόδου,  οι  διαρροές από τα Ηνωμένα Έθνη  και οι δηλώσεις από  Τουρκία και  κατεχόμενα,  δείχνουν πως  η Τουρκική πλευρά και κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών, δεν  έθεσαν στο περιθώριο το Κυπριακό. Αντίθετα. Εκμεταλλευόμενοι τη δική μας διαρκή ενασχόληση με τα οδυνηρά αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης και  την Τρόϊκα καθώς επίσης  τις  αντιπαραθέσεις  ενόψει των επερχόμενων  προεδρικών εκλογών, κάποιοι άλλοι σκιαγραφούν  τους δικούς τους όρους στο πολιτικό παιγνίδι, σχεδιάζοντας  και  μετρώντας αντιδράσεις.
Ο ίδιος Ντερβίς Έρογλου προετοίμασε  το έδαφος  με δηλώσεις στα κατεχόμενα.  Δήλωσε πως  εξαντλείται η υπομονή της τουρκικής πλευράς για τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις στο κυπριακό, και προειδοποίησε για μια νέα μορφή διαπραγμάτευσης και χρονοδιαγράμματα. Ο πολλύς Εγκεμέν Μπαγίς, επανέφερε τη γνωστή τουρκική πρόταση για την τετραμερή, κομπάζοντας πως είναι εφικτή η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αν ξεπεραστούν τα εμπόδια. Στο παρασκήνιο, ο  Αλεξάντερ Ντάουνερ κάνει τις δικές του βολιδοσκοπήσεις.
Έχοντας αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες από τις συμπεριφορές της τουρκικής πλευράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως μέλος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Τουρκίας, γνωρίζω  καλά πως  Άγκυρα  και ψευδοκράτος επιχειρούν  να εκμεταλλευτούν  τη σημερινή οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και τις αλυσιδωτές επιπτώσεις της κατά την  προεκλογική περίοδο.  Εντατικοποιούν  την  εκμετάλλευση  του  φαινομένου της «κενής καρέκλας»   και  το γεγονός πως το  κυπριακό δεν είναι η  ύψιστη μας προτεραιότητα,  αυτήν την περίοδο.
Στο Ευρωκοινοβούλιο βρισκόμαστε συχνά αντιμέτωποι με μια πολυεπίπεδη επιχείρηση προώθησης των τουρκικών θέσεων.  Βλέπουμε  τουρκικές μεθοδεύσεις να εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους, αιφνιδιαστικά. Στοχεύουν στη  δημιουργία  τετελεσμένων και εντυπώσεων.  Επιδιώκεται  επαναφορά του απευθείας εμπορίου, προώθηση του μύθου περί δήθεν απομόνωσης των Τ/κ,  τετραμερής με στόχο την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Πρόσφατες προσπάθειες των Τούρκων για προώθηση πολυετούς μηχανισμού στήριξης των Τ/κ, στα πλαίσια των  συζητήσεων  για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο  της Ε.Ε., ευτυχώς αναχαιτίστηκε λόγω των δικών μας έντονων παρεμβάσεων και ενεργειών.   
Ζώντας σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα που απειλείται διαρκώς,  οφείλουμε να αντιληφθούμε όλοι και εδώ στην Κύπρο,  πως δεν έχουμε την πολυτέλεια  εφησυχασμού. Είμαστε υποχρεωμένοι να  διατηρούμε  το Κυπριακό ως ύψιστη  προτεραιότητα, παρά τα οικονομικά προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Η διπλωματική μηχανή της Άγκυρας και οι γνωστοί φιλοτουρκικοί   κύκλοι κινούνται δραστήρια. Τα εμπόδια και οι παγίδες καραδοκούν.
Γι αυτό και επιμένω  πως μόνο με  συνεχή διαφώτιση,  δικτύωση και  διεκδικητικότητα  μπορούμε να κερδίσουμε σημαντικές μάχες,  προωθώντας ασυμβίβαστα τις θέσεις μας ώστε να   ενισχύουμε και όχι να αποδυναμώνουμε  την πλευρά μας σε μια πιθανή νέα διαπραγμάτευση για το Κυπριακό. Το κυπριακό  είναι  διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και η λύση του πρέπει να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, το Ευρωπαϊκό δίκαιο και πλειάδα ψηφισμάτων.  
Θαρρώ πως τα πιο πάνω πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από όλες τις  πολιτικές ηγεσίες και τους εκάστοτε κυβερνώντες. Η εθνική και φυσική  επιβίωσης του Ελληνισμού σε αυτό το μαρτυρικό νησί  πρέπει να είναι το πρώτιστο μέλημα μας. Οφείλουμε να παρακολουθούμε τα γεγονότα  με άγρυπνο μάτι  και να σχεδιάζουμε την πολιτική αντιμετώπισης τους, ενωμένοι και μονόβουλοι, με μόνο  γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.