16/9/13

Οι εξελίξεις στην Τουρκία-Κουρδικό και η ιερή υποχρέωση όλων μας

Του Σάββα Καλεντερίδη
Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στην πολιτική του ελεγχόμενου χάους που ασκείται στη Συρία και στην εκτίμηση ότι η πολιτική αυτή, όταν και με όποιο τρόπο κλείσει ο κύκλος της Συρίας, θα εφαρμοστεί στην Τουρκία.
Επειδή μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει ως μια εμμονή την ενασχόλησή μας στην παρούσα στήλη με την Τουρκία και το Κουρδικό, πέραν του ότι τα ζητήματα αυτά λόγω της εμβέλειας και του τεράστιου ενδιαφέροντος που έχουν απασχολούν τους διεθνείς αναλυτές και αρθρογράφους παγκοσμίως, να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι ένεκα της εξ Ανατολών απειλής και των συνεχιζόμενων διεκδικήσεων της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, η χώρα μας επί δεκαετίες έχει επιδοθεί σε κούρσα εξοπλισμών, με τεράστιο κόστος για όλους μας.
Αν το ποσοστό των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας σε σχέση με το ΑΕΠ, ήταν στο μέσο όρω της Ε.Ε., τώρα όχι μόνο θα ήταν διαχειρίσιμο, αλλά είναι πιθανόν να μην υπήρχε καν το δημόσιο χρέος, που τείνει να καταπιεί την πατρίδα και την κοινωνία, ενώ τα υπέρογκα ποσά που δαπανήθηκαν για εξοπλισμούς, αφ’ ενός μεν λείπουν από τις παραγωγικές επενδύσεις, αφ’ ετέρου δε χρησιμοποιήθηκαν και ως μέσον διαφθοράς του πολιτικού συστήματος, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Με άλλα λόγια, η Τουρκία ή και εκείνοι που την ωθούν στις πολιτικές των παράλογων διεκδικήσεων εναντίον της χώρας μας, πέτυχαν αναίμακτα την καταστροφή της πατρίδας μας, που την βλέπουμε να είναι σε εξέλιξη, χωρίς ακόμη να έχουμε δει το περιπόθητο πραγματικό φως στο τούνελ.
Άρα, η Ελλάδα και εμείς οι Έλληνες, έχουμε καθήκον και ιερή υποχρέωση όσο και η υπεράσπιση της πατρίδας μας, να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, για να είμαστε σε θέση να σταθμίζουμε κάθε φορά την κατάσταση, για να επιλέγουμε πολιτικές για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής με τον πιο ανώδυνο και ανέξοδο τρόπο.
Επανερχόμενοι λοιπόν στο θέμα της πολιτικής ελεγχόμενου χάους και του ενδεχομένου αυτή να επεκταθεί και να εφαρμοστεί στην Τουρκία, αφού υπενθυμίσουμε την πιθανότητα να εκλείψει από την πολιτική σκηνή ο Ερντογάν λόγω προβλήματος υγείας, εξέλιξη που θα επηρεάσει αρνητικά το δείκτη αστάθειας στην Τουρκία, που ήδη προβληματίζεται με τι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις, να δούμε τις εξελίξεις στο Κουρδικό, με τα «μάτια» Τούρκων αναλυτών:
Ο Ουμίτ Οζντάγ, ακαδημαϊκός με καρριέρα καθηγητή στις Στρατιωτικές Ακαδημίες και στις Ακαδημίες Ασφάλειας της Τουρκίας, σε άρθρο του στην εφημερίδα Γενί Τσαγ (12-9), μεταφέρει μήνυμα που του έστειλε στέλεχος των δυνάμεων ασφαλείας που υπηρετεί στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, το οποίο παραθέτουμε μεταφρασμένο κατά λέξιν:
“Το ποτάμι Χεζίλ πηγάζει στο νομό Βαν και αφού διαρρεύσει την ομώνυμη κοιλάδα, περνάει από τις περιοχές Ουλούντερε και Μπεϋτούσεμπαπ του νομού Σίρνακ, και μερικά χιλιόμετρα αφού διέλθει τα σύνορα με το Ιράκ, ενώνεται με τον Τίγρη ποταμό. Μετά το Δεύτερο Άνοιγμα του ΡΚΚ (21 Μαρτίου 2013), οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) έχουν εκκενώσει σχεδόν όλα τα φυλάκια στο ρου του ποταμού Χεζίλ στην παραμεθόριο με το Βόρειο Ιράκ.
Αν και οι στρατιώτες εντοπίζουν με ακρίβεια τις θέσεις των ανταρτών με πληροφορίες που λαμβάνουν από διαφόρους μηχανισμούς συλλογής πληροφοριών, οι νομάρχες δεν τους δίνουν άδεια να επιχειρήσουν εναντίον τους. Την περίοδο αυτή στο όρος Τζούντι (βρίσκεται εντός της τουρκικής επικράτειας, σ.τ.μ.) έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι αντάρτες από ποτέ!
Οι φίλοι και οι συγγενείς πηγαίνουν με άνεση και επισκέπτονται τους αντάρτες στα λημέρια τους στο βουνό. Ολες οι ανάγκες διοικητικής μέριμνας των ανταρτών εξασφαλίζονται και μεταφέρονται στο βουνό χωρίς καμία ενόχληση. Επίσης, επειδή οι δυνάμεις ασφαλείας δεν κάνουν ελέγχους στους δρόμους, το κάθε είδους λαθρεμπόριο δίνει και παίρνει με μεγάλη άνεση.
Οι φατρίες πολιτοφυλάκων που χρόνια τώρα υποστηρίζουν το κράτος, επειδή η δύναμη του κράτους έχει χαθεί από την περιοχή, για να εξασφαλιστούν και να μην έχουν προβλήματα την επόμενη μέρα, έχουν αρχίσει να κάνουν συμφωνίες με το ΡΚΚ. Τα προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ των χωριών της περιοχής, γνωστοποιούνται στην Οργάνωση του ΡΚΚ, και ζητείται από εκεί η επίλυσή τους. Εκείνοι που στο παρελθόν ήταν κοντά στο κράτος, τώρα το μετανοιώνουν. Γιατί το κράτος δεν είναι κοντά τους για να τους υποστηρίξει".
Ο ίδιος αρθρογράφος, αφού παραθέτει στοιχεία με βάση τα οποία τα τελωνεία στα σύνορα με Ιράκ και Ιράν ελέγχονται από το ΡΚΚ, για να δείξει την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, επικαλείται απόσπασμα άρθρου του Saygı Öztürk, ο οποίος έγραψε στην εφημερίδα Sözcü: "Οι 'αδειούχοι' αντάρτες κατεβαίνουν από τις μονάδες τους που είναι στο βουνό, στις οικογένειές τους, και όταν λήξει η άδεια, επιστρέφουν στη βάση τους. Οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν ότι δεν τους βλέπουν. Γιατί αυτό θέλει η κυβέρνηση. Ένα μείγμα κωμωδίας και τραγωδίας."
Αυτά συμβαίνουν στη γείτονα και θα πρέπει να αποτελέσουν όχι μόνο αντικείμενο συνεχούς παρακολούθησης, αλλά και επισταμένης καθώς και εμβριθούς μελέτης, για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω.
Είπαμε, είναι καθήκον και ιερή υποχρέωση όσο και η υπεράσπιση της πατρίδας μας.

Δημοσιεύθηκε στην "κυριακάτικη δημοκρατία"

13 σχόλια:

  1. Έχουν διαρρεύσει αμερικανικά έγγραφα δεκαετίας, που αναφέρουν την στοχοποίηση της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, λόγω της ανεξέλεγκτης εμπλοκής της σε όλα τα ζητήματα της περιοχής, ως ηγέτιδα δύναμη, χωρίς να υπολογίζουν φίλους, συμμάχους, αλλά και τους ίδιους τους Αμερικανούς. Επίσης, η άλλη στοχοποιημένη χώρα είναι η Βραζιλία, για τους ίδιους σχεδόν λόγους. Αυτές οι δυο χώρες θεωρούνται κυρίως στοχοποιημένες μακροπρόθεσμα (δεν βιάζονται να τους βλάψουν δηλαδή) και μετά έπονται το Ιράν, η Συρία, ο Λίβανος, η Σομαλία κ.λ.π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντνύκτωρα
    Η Σομαλία διαλύθηκε προ πολλού και η Συρία ήδη είναι στην κλίνη του Προκρούστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βίοι Παράλληλοι Παλαιστινίων-Κούρδων, δεν είναι τυχαίο ότι ο μέχρι πρότινος υπ.αριθ.Νο2 του ΠΚΚ Μουράτ Καραγιλάν στο Βιβλίο του "Ανατομία Πολέμου" κάνει ειδική μνεία στον αγώνα των Παλαιστινίων για ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους.Όσοι παρακολουθούν μέ παγωμένο αίμα τις εξελίξεις θα έχουν αντιληφθεί πως Ισραήλ και Παλαιστίνη έρχονται όλο και πιο κοντά την ώρα που γύρω τους επικρατεί το απόλυτο χάος με συγκρουσιακές καταστάσεις μεταξύ θρησκευτικών δογμάτων, μεταξύ οπαδών ίδιων θρησκευτικών δογμάτων και μεταξύ εθνοτήτων


    Με τον ίδιο τρόπο οι Κούρδοι αργά και σταθερά βαδίζουν στην πραγμάτωση των δικών τους ονείρων.Βασανιστικά γιατί έχουν αν αντιμετωπίζουν συγκρούσεις πανίσχυρων παγκόσμιων παιχτών, ισχυρότατων περιφερειακών δυνάμεων, χωρών με σοβαρή πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ισχύ.Παράλληλα έχουν να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα με τους Ελληνες. Παράλληλα έχουν αν αντιμετωπίσουν και τον φατριασμό ο οποίος αποτελεί την κοιτίδα παραγωγής των ενδοκουρδικών συγκρούσεων οι οποίες και ταλανίζουν το Κουρδικό Κίνημα.

    Το Κουρδικό Κίνημα έχει παρά πολλά κοινά στοιχεία με την Ελληνική Ιστορία παρά το γεγονός ότι ο Μουράτ Καραγιλάν δεν το ανέφερε στο βιβλίο του.Το ΠΚΚ σύρθηκε στο όνομα της πολιτικής επιβίωσης του καθεστώτος Μπαρζανί και στο όνομα της σταθεροποίησης του Νοτίου Κουρδιστάν (του πλέον φίλιου προς την Τουρκία Μορφώματος) στην δική του Βάρκιζα και μην βιαστείτε να πείτε δεν παρέδωσε τον οπλισμό του γιατί απλά θα σας πώ του έχει απαγορευθεί να τον χρησιμοποιήσει.

    Ομως διατηρεί έναν σημαντικό μοχλό πίεσης κα ιαυτός δεν είναι το Δυτικό Κουρδιστάν αλλά το πολιτικό κίνημα Gorran το οποίο αν υπερκεράσει το PUK του Τζελάλ Ταλαμπανί θα αποτελε΄σει την υπ.αριθμ.1 απειλή για το διεφθαρμένο πολιτικό καθεστώς Μπαρζανί και θα επαναφέρει το ΠΚΚ ως ισότιμο πολιτικό συνομιλητή με ότι συνεπάγεται

    Το πως η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στο Κουρδικό ζήτημα ταυτίζεται και με το πώς το Κουρδικό κίνημα στέκεται απέναντι της.Το βέβαιο είναι ότι οι δρόμοι μας ιστορικά θα συναντηθούν ξανά ελπίζω και εύχομαι με καλύτερες συνθήκες και απο τις δύο πλευρές.Πάνε 14 χρόνια που χάθηκε το πλεόν ακριβό πολιτικό κεφάλαιο του Ελληνισμού.

    Ας ενσκύψουμε ξανά στο έργο του και θα ιδούμε την ατραπό.Δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές στρατηγικές ας αφοσιωθούμε λοιπόν σε αλλαγή της πολιτικής μας κουλτούρας και σε μια ριζική επανεφεύρεση της πολιτικής ως οχήματος προς μια καλή και δίκαιη κοινωνία.Αλλωστε μια χώρα ασκεί σοβαρή εξωτερική πολιτική όταν έχει επιτύχει το μέγιστο της κοινωνικής ισχύος της , το μέγιστο της κοινωνικής της συναίνεσης, το μέγιστο της κοινωνικής συναίνεσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διαβάζω εδώ και δεκαετίες για την απόσχιση ενός μέρους της ανατολικής Τουρκιάς από τους Κούρδους και τίποτα δεν γίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια αμερικανικη παροιμια λεει ,οτι ,αν σ ενα παιχνιδι ποκερ δεν καταλαβεις ποιος θαναι το ψιμαδι τοτε θασαι εσυ.Στην περιπτωση μας εδω υπαρχει και η πιθανοτητα να τα βρει στην πορεια η τουρκια με τους κουρδουςτου ΡΚΚ και η κρση αυτη να χτυπησσει εμας.Εξαλλου η θρακη κατι μας λεει δυστυχως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ορφέα
    ξέρεις το τραγούδι που λέει "όταν παίρνω φόρα, φόρα κατηφόρα";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραία εμπεριστατωμένη ανάλυση, αλλά ποιο είναι το δια ταύτα; Ποια η προτεινόμενη στρατηγική για την ευρύτερη περιοχή και πώς αυτή μεταφράζεται σε "επιχειρησιακό"/"τακτικό" επίπεδο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο κίνδυνος να ξεσπάσει σε εμάς η Τουρκία, είναι μάλλον ανεξάρτητος από το εάν θα τα βρεί με τους Κούρδους του ΡΚΚ ή όχι (ασε που δεν το πολυπιστεύω να τα βρεί, γιατί οι Κούρδοι δεν είναι κορόιδα..).
    Οσο για τη φόρα που λέει ο skal, υπάρχει ο κίνδυνος να μην ελέγχεται η κατηφόρα.
    Από κει και πέρα, κάθε αρνάκι από το ποδαράκι κρέμεται..


    Anaconda, χαίρετε. Καιρό είχαμε να σε δούμε..

    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Anaconda
    "Ελίνα, με τόσα άρθρα Λυγερού να αναρτώνται διαρκώς και σχόλιά μου σχετικά με ψέμματά του να... εξαφανίζονται": θα μπορούσες να είσαι πιο σαφής; μιλάς για τον Νίκο Λυγερό και αναρτήσεις στον Ινφογνώμονα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανακόντα
    όπως πηγαίνεις προς Κόρινθο, κάνε μια στάση δεξιά εκεί στο Χαϊδάρι και κοιτάξου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σας ευχαριστώ για όλα.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.