29/10/13

Ξεκινά σήμερα έρευνες στο «οικόπεδο 9»: Κι άλλο σεισμογραφικό σκάφος στην κυπριακή ΑΟΖ

 

Πρόκειται για το υπό νορβηγική σημαία σεισμογραφικό «PRINSESS» της GCC Veritas, το οποίο προγραμματίζεται ότι για τους επόμενους τρεις μήνες, θα διεξάγει λεπτομερείς τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στο τεμάχιο «9»


Δεύτερο σεισμογραφικό σκάφος ξεκινά από σήμερα, Τρίτη, τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ σύμφωνα με τη κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».


Πρόκειται για το υπό νορβηγική σημαία σεισμογραφικό «PRINSESS» της GCC Veritas, το οποίο προγραμματίζεται ότι για τους επόμενους τρεις μήνες (μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου), θα διεξάγει λεπτομερείς τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στο τεμάχιο «9», που έχει παραχωρηθεί στη κοινοπραξία Ιταλών και Κορεατών ΕΝΙ- KOGAS.

Αυτό δείχνει ότι το πρόγραμμα της ΕΝΙ προχωρά ταχύτατα και οι προγραμματιζόμενες έξι γεωτρήσεις στα επόμενα δύο χρόνια προχωρούν για υλοποίηση, γεγονός που μπορεί να προσθέσει σημαντικά στον ρόλο της Κύπρου σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, να συμβάλει σε θετικές οικονομικές εξελίξεις και κυρίως να  ενισχύσει και το μέγεθος και τον ρόλο του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό.

Το γεγονός ότι το ειδικό σκάφος έρχεται με σκοπό να δώσει λεπτομερείς σεισμογραφικές πληροφορίες σε σχέση με το «9», δείχνει επίσης ότι η προσοχή και της ΕΝΙ στρέφεται στην περιοχή όπου αναμένεται να βρεθεί το μεγαλύτερο κοίτασμα της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις και επιστημονικά δεδομένα. Οι έρευνες του «Princess» θα καταδείξει τα σημεία που θα επιλέξει η ENI για τις πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις αλλά ενδεχομένως και άλλους «στόχους».

Ταυτόχρονα συνεχίζει τις δικές του τρισδιάστατες έρευνες το άλλο υπερσύγχρονο σεισμογραφικό σκάφος, το επίσης νορβηγικό «RAMFORM SOVEREIGN» της PGS, το οποίο πραγματοποιεί επίσης τρισδιάστατες έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ τον τελευταίο μήνα οι έρευνές του επικεντρώνονται μεθοδικά στα τεμάχια «2» και «3» τα δικαιώματα των οποίων ανήκουν επίσης στην κοινοπραξία ENI-KOGAS.

http://www.protothema.gr/politics/article/323295/ki-allo-seismografiko-skafos-stin-kupriaki-aoz/

Κυπριακό αέριο: Μπαίνει στο παιχνίδι και η Ιταλία
του Μιχάλη Καϊταντζίδη
 
Η συμμετοχή των Ιταλών αναβαθμίζει την διαδικασία αναφορικά με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με Κύπριο αξιωματούχο. Το αίτημα συμμετοχής διατυπώθηκε στη σύνοδο ρυθμιστικών αρχών.


Συμμετοχή στα σχέδια μεταφοράς ενέργειας από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, επιδιώκει η Ιταλία. Το ενδιαφέρον της, εκδηλώθηκε εμμέσως, με το αίτημα της Ρυθμιστικής της Αρχής για την ενέργεια, να συμμετάσχει και αυτή στη συνάντηση των Ρυθμιστών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ την περασμένη Πέμπτη.
Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, Κύπρος Κυπριανίδης, το αίτημα της Ιταλικής Αρχής, διατυπώθηκε στην πρόσφατη μηνιαία σύνοδο των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Κυπριανίδη, η συμμετοχή των Ιταλών αναβαθμίζει την διαδικασία που είναι σε εξέλιξη αναφορικά με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτήν μέχρι πρόσφατα προωθούσαν τρεις χώρες, Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος, οι οποίες έχουν υπογράψει διακρατικές συμφωνίες.
Ωστόσο, το γεγονός ότι στην έρευνα για φυσικό αέριο σε θαλάσσια μπλοκ της κυπριακής ΑΟΖ συμμετέχει η ιταλική ΕΝΙ και το ότι στην Ιταλία υλοποιούνται μεγάλα επενδυτικά σχέδια εγκαταστάσεων αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG, υποχρεώνουν τη γειτονική χώρα να εξετάζει κάθε ευκαιρία που δημιουργείται.
Στη συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων ρυθμιστικών αρχών, συζητήθηκαν ο τρόπος της συνεργασίας στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου της περιοχής, με βάση τα όσα ισχύουν ως κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στα θέματα μεταφοράς ενέργειας και διαχείρισης δικτύων. Επίσης, έγινε ανασκόπηση των μέχρι στιγμής πραγματικών δεδομένων που αφορούν τα αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία έχουν βρεθεί στις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ.
Σημειώνεται ότι για την εμπορική αξιοποίηση του φυσικού αερίου των δύο ΑΟΖ, μέχρι στιγμής έχουν προταθεί σχέδια όπως η μεταφορά του στο Ισραήλ με υποβρύχιο αγωγό, η υγροποίησή του στον σχεδιαζόμενο τερματικό του Βασιλικού στην Κύπρο, η μετατροπή του σε ηλεκτρική ενέργεια στην Κύπρο και η μεταφορά του με υποβρύχιο καλώδιο σε Κρήτη, ηπειρωτική Ελλάδα και Ιταλία αλλά και η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς.
Ορισμένα από τα σχέδια αυτά, όπως της κατασκευής του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό, προσέκρουαν στην εκκρεμότητα που υπήρχε στο Ισραήλ, σχετικά με τις ποσότητες του αερίου που θα είχε το δικαίωμα να εξαγάγει. Για το θέμα αυτό αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας, μετά από προσφυγή βουλευτών.
Έτσι πλέον εφ' όσον επιτευχθεί εμπορική συμφωνία μεταξύ των εταιρειών που θα κατασκευάσουν τον τερματικό υγροποίησης και των παραγωγών αερίου (Delek, Noble), θα γίνει ευκολότερη η προώθηση του σχεδίου, καθώς τα μέχρι στιγμής αποθέματα που διαπιστώθηκαν στην Κυπριακή ΑΟΖ (μπλοκ 12 περίπου 150 δισ. κυβικά μέτρα), δεν επαρκούν για τη βιώσιμη και κερδοφόρα λειτουργία της μονάδας υγροποίησης.
Σε δηλώσεις του για το θέμα αυτό στο Sigma Live της Κύπρου, ο κ. Κυπριανίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η προοπτική τροφοδοσίας του τερματικού Βασιλικού και με Ισραηλινό αέριο, καθιστά το έργο βιώσιμο και κερδοφόρο, γεγονός που αξιολογούν θετικά οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που πραγματοποιούν έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ (ΕΝΙ - Ιταλία, Total –Γαλλία, Kogas – Κορέα) προκειμένου να συμμετάσχουν στο επενδυτικό σχέδιο.
Σύμφωνα δε με τον ίδιο, η Κύπρος προωθεί διμερή διακρατική συμφωνία με το Ισραήλ, για την αξιοποίηση του αερίου των ΑΟΖ των δύο χωρών μέσω του Βασιλικού, κάτι που πλέον διευκολύνει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ.
Σε ό,τι αφορά στα άλλα σχέδια, πέραν της τεχνικής δυνατότητας να υλοποιηθούν, αυτή τη στιγμή γίνονται προκαταρκτικές μελέτες προκειμένου να διαφανεί κάτω από ποιες προϋποθέσεις (συνθήκες αγοράς, τιμών κ.λπ.) θα μπορούσαν να συζητηθούν. Πάντως για το σχέδιο καλωδιακής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Κρήτης, ηπειρωτικής Ελλάδας, Ιταλίας (Euroasia Interconnector), η ΡΑΕ δια του προέδρου της Δρ Νίκου Βασιλάκου, έχει επισημάνει ότι θα διευκολυνθεί σημαντικά εάν προηγουμένως η Ελλάδα προωθήσει τα σχέδια διασυνδέσεων των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, ώστε να αποτελέσουν πρόδρομα έργα για τη μεγάλη διασύνδεση.

 http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1148843/kypriako-aerio-mpainei-sto-paihnidi-kai-h-italia.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.