29/10/13

Φοβού τους Ρώσους... και USB φέροντας

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ιταλικών εφημερίδων, τα στικάκια USB και οι φορτιστές τηλεφώνων τους οποίους χάρισε η Ρωσία στους υψηλούς καλεσμένους της Συνόδου των G-20 στην Αγία Πετρούπολη τον περασμένο μήνα, βρέθηκαν «θετικά» όταν ελέγχθηκαν για παρουσία κατασκοπευτικών μηχανισμών.
Η είδηση αυτή βλέπει το φως της δημοσιότητας ενώ συνεχίζεται ο ορυμαγδός των ευρύτατων αντιδράσεων για τις αμερικανικές παρακολουθήσεις στην Ευρώπη — στο πλαίσιο των οποίων καταγράφονταν εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, όπως επίσης και οι επικοινωνίες της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Στα τέλη της συνόδου της G20 (5-6 Σεπτεμβρίου), οι Ρώσοι οικοδεσπότες μοίρασαν στις εθνικές αντιπροσωπείες μνήμες USB και φορτιστές κινητών τηλεφώνων, γράφουν στα σημερινά τους άρθρα οι εφημερίδες Κοριέρε ντελα Σέρα και Λα Στάμπα.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι εξεπλάγη από τα αναπάντεχα αυτά δώρα και ζήτησε από το προσωπικό ασφαλείας να τα εξετάσει. Οι πρώτες αναλύσεις, που έγιναν με τη συνδρομή των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, ήσαν «θετικές» ως προς την υπόνοια του ότι επρόκειτο για κατασκοπευτικό υλικό, επισημαίνει η Κοριέρε ντέλα Σέρα.

Οι ειδικοί συμπέραναν πως «οι μνήμες USB και τα καλώδια των φορτιστών ήταν κατάλληλα για την υποκλοπή δεδομένων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα αυτό.

Η εφημερίδα επικαλείται ως πηγές της διπλωματικές πηγές της ΕΕ, οι οποίες επισημαίνουν ότι οι έκαστες εθνικές αρχές ασφαλείας διεξάγουν επιπλέον ελέγχους και πως δεν πρόκειται να διαβιβασθεί οποιαδήποτε επίσημη διαμαρτυρία στη Ρωσία έως ότου περαιωθούν αυτοί οι έλεγχοι.

Στο δημοσίευμά της η Κοριέρε Ντελα Σέρα δεν επισημαίνει σαφώς εάν κάποιο από τα μέλη των αποστολών αυτών χρησιμοποίησε κάποιες από αυτές τις συσκευές.

Το γραφείο του Βαν Ρομπάι ανακοίνωσε πως δεν προτίθεται να σχολιάσει το θέμα αυτό, ενώ το ίδιο επεσήμανε και εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ήταν επίσης παρών στη σύνοδο της Αγίας Πετρούπολης.

Πηγή: AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.