30/10/13

Στην Ουάσιγκτον για παροχή όπλων ο Ιρακινός πρωθυπουργός

Στόχος να κατασταλεί η χειρότερη έξαρση βίας τα τελευταία τρία χρόνια μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.
Για τις ΗΠΑ αναχώρησε σήμερα ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι, όπου αναμένεται να ζητήσει πιεστικά την παροχή βοήθειας σε όπλα, προκειμένου να κατασταλεί η χειρότερη έξαρση βίας τα τελευταία χρόνια, τρία έτη μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.
«Το επείγον είναι να τροφοδοτηθεί το Ιράκ το συντομότερο δυνατόν με όπλα προκειμένου να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και να εκδιωχθούν οι ένοπλες ομάδες», δήλωσε ο Μαλίκι στο αεροδρόμιο λίγο πριν την αναχώρησή του.
Στο παρελθόν το Ιράκ έχει προτρέψει τις ΗΠΑ να επιταχύνουν την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που έχει παραγγείλει, όμως ο Μαλίκι δήλωσε πως τωρινή προτεραιότητα είναι η απόκτηση άλλου είδους εξοπλισμού, όπως ελικόπτερα.

Ιρακινοί στρατιωτικοί κύκλοι αποδίδουν την έξαρση της βίας στη χώρα στην κρίση στη γειτονική Συρία, η οποία έχει προσελκύσει Σουνίτες και Σιίτες εξτρεμιστές απ’ όλη την περιοχή και γι’ αυτό το λόγο ο Μαλίκι υπογράμμισε πως θα ζητήσει από τις ΗΠΑ συνδρομή και συνεργασία για τη φύλαξη των συνόρων.

Οι επικριτές του Ιρακινού πρωθυπουργού προσάπτουν στον ίδιο την ευθύνη για την έξαρση της δράσης των στασιαστών, αποδίδοντάς την όχι στην κρίση στη Συρία, αλλά στον παραγκωνισμό των Σουνιτών από τα κοινά υπό το κράτος της διακυβέρνησής του.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.