28/10/13

Ο Μεταξάς και η Υποκρισία της Αριστεράς

Ραφαήλ Καλυβιώτης
Ενώ σήμερα θα έπρεπε να τιμούμε με κάθε επισημότητα και με ομοψυχία την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, υπάρχουν πάντοτε οι γνωστοί ‘αρνητές’ της που αρέσκονται στο να εισβάλουν σε χώρους όπου διεξάγονται οι παρελάσεις αλλά και στο να επιμένουν με πομπώδες ύφος ότι το «ΟΧΙ» το ξεστόμισε ο ελληνικός λαός και όχι ο Ιωάννης Μεταξάς.
Η Αριστερά, χρόνια τώρα προσπαθεί να ακυρώσει την  συνεισφορά του τελευταίου παραγράφοντας τα απτά γεγονότα της ιστορίας ένεκα της δικτατορικής διακυβέρνησής του. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την φράση στο βιβλίο ιστορίας της Γ’ τάξης του Λυκείου: ‘ο Ιωάννης Μεταξάς είπε το ΟΧΙ ίσως παρά την βαθύτερη θέλησή του’.
Και όμως, όλα τα στοιχεία που έχει συλλέξει η ιστορική επιστήμη καταδεικνύουν ότι ο Μεταξάς γνώριζε τις κινήσεις των ιταλικών στρατιωτικών δυνάμεων στον αλβανικό χώρο ενώ είχε ήδη διαρρεύσει αυτές τις πληροφορίες στον βασιλέα Γεώργιο και στην Αγγλία. Μήνες πριν άλλωστε είχε γράψει στον Ιταλό πρεσβευτή ότι «εάν η Ιταλία ήθελε θίξει ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδος, και προπαντός την ακεραιότητα του εδάφους της, σας παρακαλώ να τηλεγραφήσετε ότι η Ελλάς θα αμυνθεί της τιμής της και της ακεραιότητός της μέχρις εσχάτων». Αλλά βέβαια, για τους μελετητές της ιστορίας η στάση του δεν προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση εφόσον ήδη από το 1934 είχε την πεποίθηση ότι «η Ελλάς εν ουδεμία περιπτώσει δύναται να ευρεθή εις στρατόπεδον αντίθετον εκείνον εις το οποίον θα ευρίσκεται η Αγγλία».
Ο Ιωάννης Μεταξάς βέβαια δεν απήντησε «ΟΧΙ». Τουλάχιστον όχι, «ΟΧΙ», επί τη κυριολεξία. Ήδη προετοιμασμένος για την άφιξη του Ιταλού πρεσβευτή, ξημερώματα της 28ης λαμβάνει το τελεσίγραφο μέσα στο οποίο απαιτείτο εκ μέρους της ιταλικής κυβέρνησης η ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων συναφών διευκολύνσεών του, στη επικείμενη προώθησή του στην Αφρική. «Alors, c'est la guerre» αποκρίθηκε στην γαλλική ο γέρων Μεταξάς στον Γκράτσι, ήτοι, «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο».
Εντεταλμένος πράκτορας ή όχι, ο Νίκος Ζαχαριάδης από τις φυλακές της Κερκύρας έστειλε εκείνο το περιβόητο γράμμα με το οποίο συστρατευόταν στον πόλεμο έναντι του φασισμού αναγνωρίζοντας στον Μεταξά την ηγεσία της χώρας. Το ίδιο έπραξαν και οι περισσότεροι εκ των κομμουνιστών που ήταν έγκλειστοι και εξόριστοι στις φυλακές. Όχι πολύ αργότερα, ένας άλλος διανοούμενος της Αριστεράς, ο Σπύρος Λιναρδάτος, καίτοι αναφανδόν ενάντιος στο δικτατορικό καθεστώς, θεώρησε ως χρέος του να τιμήσει την επιστήμη του και να μην εντάξει σε αυτήν εισαγόμενα ιδεολογικά σχήματα, αλλά να πει την αλήθεια: ο Μεταξάς πρωτοστάτησε και ηγήθηκε του ελληνικού λαού το 1940.
Η υποκρισία της μεταπολιτευτικής Αριστεράς όμως δεν την αφήνει να αποδεχθεί αυτό το απλό και ξεκάθαρο ιστορικό γεγονός ασχέτως εάν οι ίδιες οι ηγετικές της μορφές το έχουν κάνει στο παρελθόν. Και αυτό διότι δεν θέλει να αποδεχθεί ότι η οργανική σχέση της ελληνικής κοινωνίας με έναν εθνικιστή δικτάτορα σε αυτό το κομμάτι αντανακλά τη σχέση του ηγέτη με τον λαό που ουσιαστικά είναι η σχέση της πολιτικής με την κοινωνία. Αυτό βέβαια δεν προκαλεί και ιδιαίτερη έκπληξη αφού η σχέση της Αριστεράς με τους δικτάτορες ήταν πάντοτε ευέλικτη και επιλεκτική και τα κροκοδείλια δάκρυα για την κατάλυση της δημοκρατίας, λίγους πείθουν πλέον.
Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, εξόριστος επί τέσσερα έτη από το Μεταξικό καθεστώς, στο βιβλίο του ‘Τα Χρόνια του Μεγάλου Πολέμου’ αναφέρει τα εξής :      «Λέγουν όσοι αντικρίζουν με εμπάθεια και αυτά τα ανάγλυφα γεγονότα της ιστορίας, ότι το ΟΧΙ δεν το είπεν ο Μεταξάς. Ότι το είπεν ο Ελληνικός Λαός. Ναι, το είπεν ο Ελληνικός Λαός, αλλά αφού το είχε ειπή ο Μεταξάς. Ο ατυχής και συμπαθής Emanuelle Grazzi, εκτελών εντολήν που δεν του άρεσε καθόλου, εξύπνησε, την 3ην πρωινήν, τον Μεταξά και όχι τον Ελληνικόν Λαόν. Εάν έλεγεν ο Μεταξάς ΝΑΙ, πώς θα έλεγεν ΟΧΙ ο Ελληνικός Λαός, που θα εξυπνούσε αργότερα; Θα το έλεγε βέβαια μέσα του και θα το εξεδήλωνε και έμπρακτα, όταν θα οργάνωνε μυστικά την αντίστασή του, αλλά η Αλβανική Εποποιία δεν θα εγράφετο ποτέ. Ας είμεθα, λοιπόν, τίμιοι απέναντι της ιστορίας. Το μέγα ΟΧΙ είναι πράξις του Ιωάννου Μεταξά».
Το «ΟΧΙ» λοιπόν του Ιωάννη Μεταξά, στεντόριο και καθαρό, ήταν αυτό που ουσιαστικά πυροδότησε την έκρηξη ενθουσιασμού της ελληνικής κοινωνίας σε συνδυασμό με έναν κρατικό/στρατιωτικό μηχανισμό ήδη έτοιμο για πόλεμο και όχι το ανάστροφο. Κακά τα ψέματα.

9 σχόλια:

 1. ...Τ Η ΔΕΥΤΕΡΑ 28η Οκτ. 1940 με το ΟΧΙ του, ο θλιβερός δικτατορίσκος αναδείχθηκε στα μάτια και στην ψυχή των πανελλήνων ένας Γίγαντας του Έθνους («εθνικός κυβερνήτης»). Υπό την ηγεσία του οποίου έσπευδαν να αγωνιστούν ακόμη και οι απηνώς διωκόμενοι απ’ το δικτατορικό του καθεστώς αντιφρονούντες. Στα «υπέρ του» υπήρξε η προηγηθείσα γιγαντιαία σιωπηλή πολεμική προετοιμασία, με την επιδέξια πρωτοφανή οργάνωση, εκπαίδευση κι εξοπλισμό των μονάδων της εφεδρείας, που συνέτριψαν τις ιταλικές μεραρχίες εισβολής και μπήκαν απελευθερωτές στη βόρειο Ήπειρο. Ο ίδιος ο Μεταξάς, στις 30 Οκτ. 1940, στην απόρρητη «ανακοίνωσή» του προς «τους ιδιοκτήτας και αρχισυντάκτας του Αθηναϊκού Τύπου εις το Γενικόν Στρατηγείον» ομολογούσε ότι «μετά την άδικον επίθεσιν της Ιταλίας, η πολιτική την οποίαν ακολουθώ είναι η πολιτική του αειμνήστου Βενιζέλου». Πρόλαβε να πεθάνει, 29.1.1941, με τις δάφνες της νίκης και της δόξας..
  ΛΑΖΑΡΟ ΜΑΥΡΟ-ΕΙΡΗΣΘΩ ΣΗΜΕΡΙΝΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο πατέρας μου, ο οποίος είχε ορισθεί ως υποδιοικητής Παθητικής Αεραμύνης της Θεσσαλονίκης, είχε ήδη δύο μήνες νωρίτερα ορκιστεί και είχε αρχίσει, υπό άκρα μυστικότητα, να καταστρώνει τα σχέδια παθητικής αεράμυνας της πόλεως.

  Μόλις διατάχθηκε, αμέσως έστειλε τα σχετικά συνεργεία που άρχισαν αμεσως την κατασκευή χαρακωμάτων και άλλων έργων τα οποία μπορούσαν πλέον να γίνουν φανερά.

  Ευμένης Καρδιανός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @Grekos akritas
  Θέλετε ή όχι στη συνείδηση του κόσμου ο "θλιβερός δικτατορίσκος" ήταν αυτός που είπε το Θρυλικό ΟΧΙ.
  "Γεννά παραφροσύνη"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σοβαρή υποψηφιότητα για να γίνει δεκτός ως μέλος της γκαιμπελικής "Ομάδας Αλήθειας" των Σαμαροβενιζέλων δοσιλόγων, θέτει ο Ραφαήλ Καλυβιώτης με ένα ακόμη κρανιδιώτικης "λογικής" κείμενο μεταξικής αποθέωσης κι εμφυλιοπολεμικής στόχευσης... συγχαρητήρια σε όσους δίνουν βήμα στα εμέσματά του...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αυτό το ΟΧΙ ειναι που κάνει τους Ελληνες Γίγαντες
  Και θα το ξαναπούμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @Gregos Akritas και El Carnicero Rojo:

  Τα γραφομενα σας ειναι θλιβερα και εμετικα και οχι αυτα στα οποια αποδωσατε αυτους τους χαρακτηρισμους. Χωρις ιχνος λογικης, προκαλειτε και προσβαλλετε και την ιστοσελιδα και τους αναγνωστες.

  Με τα σχολια σας κατατασσετε τον εαυτο σας στους αριστερους που ειναι ανικανοι να αρθρωσουν δομημενο λογο. Το οτι παιδευετε καποια πληκτρολογια και γεμιζετε καποιες ιστοσελιδες δεν σημαινει οτι αυτα που γραφετε ειναι αυτοματα κατι περισσοτερο απο σκουπιδια.

  Αν δεν σας αρεσει το οτι τωρα ανηκετε στην ιδια ομαδα, ας το σκεπτοσασταν πριν γραψετε τις αραδες σας.

  Οσο για το ψευδωνυμο “Κοκκινος Χασαπης” διπλα στην σημαια με το σφυροδρεπανο, τι υποδηλωνει; Δοκιμαζει τις ανοχες των αναγνωστων;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Για να είχε την επιτυχή κατάληξη το ΟΧΙ του Μεταξά με την γενική επιστράτευση και την τροφοδοσία απο τα μετόπισθεν έκανε ποιο μπροστά κάτι πολύ σοφό.
  Απέκοψε την κοινωνία απο την ιδεολογική γάγγραινα των ορφανών του Λένιν.
  Ο Ελληνισμός όμως δεν σώθηκε, απλά δοξάστηκε μετανάστευσε για μια ακόμη φορά με παιδομαζώματα με οικονομικές μεταναστεύσεις στις στοές του Βελγίου και στις φάμπρικες τις Γερμανίας και της Αμερικής
  Για αυτούς που έμειναν να κυβερνήσουν την μεταπολεμική Ελλάδα δυστυχώς δεν ισχύει:το δαιμόνιον της φυλής, αλλά το:τα σκ@τά επιπλέουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @ siakkas

  Ο Μεταξάς ουδέποτε κήρυξε γενική επιστράτευση. Την έκανε σταδιακά, ψύχραιμα και ελέγχοντας πλήρως την κατάσταση. Καμμία σχέση με τα καραγκιοζιλίκια του 1974.

  Αυτός καθιέρωσε τα φύλλα πορείας, τα οποία υπάρχουν μέχρι σήμερα, ώστε να μπορεί να επιστρατεύει όποιους θέλει, όποτε θέλει και χωρίς ο εχθρός να γνωρίζει ούτε ειδικότητα, ούτε αριθμό. Απλό και μεγαλοφυές σύστημα!

  Οι αριστεροί και όχι μόνον ουδέποτε συγχώρησαν στον Μεταξά ότι πέτυχε. Δεν είναι οι φυλακές και τα ξερονήσια που τους ενοχλούν τόσο, όσο ότι αυτός κατάφερε μέσα σε 4,5 χρόνια διακυβέρνησης, ό,τι δεν κατάφερε καμμία κυβέρνηση (πλην Καποδίστρια) μέσα στο ίδιο διάστημα. Και ειδικότερα, ότι τους πήρε την δόξα με τα κοινωνικά μέτρα που εφάρμοσε.

  Οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις δεν τον τίμησαν και δεν τον τιμούν, διότι δεν αντέχουν την σύγκριση μαζί του. Δες ποιοι καραγκιόζηδες κυβερνούν σήμερα. Ποια ανθρωπάκια να τον τιμήσουν; Προτιμούν να τον δαιμονοποιούν και, ει δυνατόν, να σβήσουν το όνομά του από την Ιστορία. Γι αυτό έχουν επιστρατεύσει και τις αρλούμπες του τύπου "ο λαός είπε το ΟΧΙ" και άλλα φαιδρά. Ξέρεις, η παραποίηση της Ιστορίας, όπως και η ανθρώπινη μικρότητα, δεν ανακαλύφθηκαν από την Ρεπούση.....

  Όμως, παρά τις ... "φιλότιμες" προσπάθειές των, ισχύει και για τον Μεταξά το ρηθέν υπό του Μ. Ναπολέοντος: "«Όσο και εάν οι εχθροί μου απεχθάνονται το όνομά μου είναι καταδικασμένοι να το ενθυμούνται, όταν θα αναφέρονται στις ένδοξες σελίδες της Γαλλικής Ιστορίας.»".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Βέβαια ὁ Ζαχαριάδης στὰ ἑπόμενα δύο του γράμματα στὴν οὐσία ἀνακατασκεύασε τὰ λεγόμενα του στὴν πρώτη ἐπιστολή. Φαίνεται ὅτι δέχθηκε πιέσεις ἀπὸ τὴν μάνα ΕΣΣΔ ποὺ τότε ἦταν σύμμαχος τοῦ Χίτλερ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.