30/10/13

Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει λάθος μηνύματα και κατευθύνσεις στους πολίτες...

Τρία ερωτήματα για δύο μύθους

Του Στέφανου Κασιμάτη

Ηταν το έπος του ’40 η «πρώτη αντιφασιστική νίκη της Ευρώπης που αφύπνισε την τότε Ευρώπη που κοιμόταν μέσα στους συμβιβασμούς του Μονάχου του 1938»; Είναι το πρώτο ερώτημα αυτό και το απαντώ αμέσως.
Συγγνώμη αν θίγω τη μεγάλη ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας, αλλά δεν ήταν. Είχε προηγηθεί η μάχη της Αγγλίας (το καλοκαίρι του 1940), όπου η αποτυχία της Λούφτβαφε να κυριαρχήσει στους ουρανούς της Βρετανίας οδήγησε και στη ματαίωση της εισβολής που σχεδίαζε ο Χίτλερ. Οσο για τους «συμβιβασμούς του Μονάχου», αυτούς τους κατήγγειλαν εκείνοι που τους είχαν υπογράψει, όταν λίγους μήνες μετά την κατάληψη της Σουδητίας (της γερμανόφωνης βορειοδυτικής Τσεχοσλοβακίας) ο Χίτλερ, κατά παράβαση της Συμφωνίας του Μονάχου, κατέλαβε και την υπόλοιπη Τσεχοσλοβακία για να την κάνει προτεκτοράτο του Ράιχ. Συνεπώς, δεν περίμεναν εμάς για να αφυπνισθούν οι Ευρωπαίοι.

Ερώτημα δεύτερο: Είναι αλήθεια ότι «ο ελληνικός λαός έδωσε αυτό που μπορούσε για να ξεπεραστεί η κρίση» και ότι τώρα «αυτό πρέπει να εκτιμηθεί από την Ευρώπη». Φοβάμαι ότι και πάλι θα σας απογοητεύσω. Διότι, πράγματι, κάποιοι έδωσαν αυτό που μπορούσαν και θα εξακολουθούν να δίνουν αυτό που δεν μπορούν. Είναι κατά κύριο λόγο οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας και η μέση τάξη γενικότερα. Και τα έδωσαν για να διασώσουν ένα πολυδάπανο κράτος το οποίο η Ελλάδα ακόμη επιμένει να συντηρεί. Τα έδωσαν για να μειώσουν τα ελλείμματα της λειτουργίας του. Επομένως, τι είναι αυτό που πρέπει να εκτιμηθεί από την Ευρώπη και, κατά συνέπεια, να αναγνωρισθεί στην Ελλάδα; Προφανώς, το δικαίωμά της να παράγει ελλείμματα. Εστω· τότε όμως γιατί θα πρέπει να θεωρούμε απαιτούμε από τους άλλους -λες και είναι υποχρέωσή τους- να πληρώσουν το κόστος αυτού του δικαιώματός μας; Αφού δικά μας είναι τα ελλείμματα και εκείνοι μας πιέζουν για να τα εξαλείψουμε, όχι για να τα διατηρήσουμε ή να τα διευρύνουμε.

Ερώτημα τρίτο: Είναι αλήθεια ότι «ο ελληνικός λαός ποτέ δεν υπέκυψε σε εκβιασμούς»; Να με συγχωρείτε, αλλά αν αυτό το απευθύνουμε προς τους δανειστές μας, τότε το μόνο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε είναι να τους διασκεδάσουμε με την απόσταση που τηρούμε από την πραγματικότητα. Διότι, αν δεν κάνω λάθος, αφότου βρεθήκαμε στο έλεός τους, συνεχώς υποκύπτουμε σε πιέσεις εκβιασμούς, όποτε επίκειται η «δόση» μας - ή μήπως κάνω λάθος;

Και τα τρία ερωτήματα προκύπτουν από αντίστοιχους ισχυρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στη σύντομη δήλωσή του μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη. Η διατύπωση αυτών των ισχυρισμών είναι μία ακόμη σαφής ένδειξη, δυστυχώς, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να τα καταφέρει. Διότι βασική προϋπόθεση αν θέλουμε να υπερβούμε το πρόβλημα της χρεοκοπίας μας είναι να κατανοήσουμε τη φύση του: τι την προκάλεσε. Οταν όμως τρία χρόνια μετά την προσφυγή μας στην «καλοσύνη των ξένων», τροφοδοτείται -και μάλιστα από τα χείλη του ανωτάτου πολιτειακού άρχοντος- ο μύθος της ιστορικής ανωτερότητάς μας και, συγχρόνως, συντηρείται ο πρόσφατος μύθος της αδικημένης από τους δανειστές της Ελλάδας (ο μύθος που τρέφει νεοκομμουνιστές, ψεκασμένους, νεοναζί κ.ά.), ας μη βαυκαλιζόμαστε με αυταπάτες...

Blut und Boden

Ο Βύρων Πολύδωρας έβγαλε, ωρέ, την πάλα του από το θηκάρι της! Αλλά, επειδή είναι ακίνδυνος για τους άλλους και ξέρω πόσο τον νοιάζεστε (όπως και εγώ άλλωστε), σπεύδω να σας καθησυχάσω: ευτυχώς δεν κόπηκε, δεν έβγαλε το μάτι του, αυτοτραυματίσθηκε. Απλώς μας διασκέδασε και, ακουσίως, μας προσέφερε ένα χρήσιμο μάθημα για την κατανόηση του πολιτικού φαινομένου, που τελευταία μας έκανε, για μια ακόμη φορά, «να πέσουμε από τα σύννεφα», κατά το λεγόμενο.

Ο Βύρων δημοσίευσε άρθρο υπό τον τίτλο «Δημεύουν τα χωράφια μας», με το οποίο υποστηρίζει ότι η φορολόγηση των αγροτεμαχίων γίνεται με σκοπιμότητα «την αποκοπή του Ελληνα από τις ρίζες του και την κατοίκηση της χώρας αυτής από ξένους και αλλόφυλους». Για να μην σας κουράζω, στο πόνημά του ο Βύρων αναδεικνύει τη διαχρονικά στενή σχέση του Ελληνα με «το χωράφι του» ως το κατ’ εξοχήν στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας και της συνέχειάς της.


Εντούτοις, δεν αντιλαμβάνεται την ειρωνεία εις βάρος του. Διότι, παρότι βασίζει την (περήφανη) άποψή του ότι ο Ελληνας διαφέρει από τον Δυτικοευρωπαίο στη θεωρία του για την ειδική σχέση του Ελληνα με τη γη του, η θεωρία την οποία χρησιμοποιεί ως αποδεικτικό εργαλείο είναι (sorry, dear...) Δυτικοευρωπαϊκή! Είναι το «Blut und Boden» των γερμανικού ρομαντικού εθνικισμού του ύστερου 19ου αιώνα. Είναι η θεωρία που εξαίρει την καθαρότητα του αίματος και τη σχέση του ανθρώπου με τη γη που καλλιεργεί και είναι αυτή η οποία μετασχηματίζει μια αντίληψη του εθνικισμού στον φυλετισμό. Πρόκειται για μία θεωρία με βαθιές ρίζες στη Γερμανία, εξαιτίας των οποίων ο δήθεν επιστημονικός φυλετισμός του Χίτλερ έγινε αποδεκτός από τόσο πολλούς Γερμανούς την περίοδο του Μεσοπολέμου.

Βέβαια, ο Βύρων δεν αναφέρεται στο αίμα (να μην τον αδικήσουμε). Δημιουργεί τη δική του σχολή του ρομαντικού εθνικισμού, την οποία θα τολμούσα να ονομάσω -για προφανείς λόγους- «γραφικός ρομαντικός εθνικισμός». Λαμβανομένου υπ’ όψιν, όμως, ότι ο Βύρων (που είχε και έχει τους αφοσιωμένους ψηφοφόρους του) αυτές τις απόψεις τις είχε πάντα, όπως τις έχουν και πολλοί άλλοι στην παραδοσιακή λαϊκή Δεξιά, ας μην παριστάνουμε τις κεραυνόπληκτες γεροντοκόρες όταν ανακαλύπτουμε ότι κάπου μισό εκατομμύριο Ελληνες ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή. Οχι, δεν είναι ενσυνειδήτως φασίστες όλοι αυτοί. Πολλοί από αυτούς, όμως, θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε τέτοιους, επειδή ορισμένα από τα συστατικά ιδεολογικά στοιχεία του φασισμού, ωμά και ανεπεξέργαστα, τα έχουν ενστερνισθεί μέσω άλλων οδών...

Kαθημερινή

4 σχόλια:

  1. "Οταν όμως τρία χρόνια μετά την προσφυγή μας στην «καλοσύνη των ξένων», τροφοδοτείται -και μάλιστα από τα χείλη του ανωτάτου πολιτειακού άρχοντος- ο μύθος της ιστορικής ανωτερότητάς μας και, συγχρόνως, συντηρείται ο πρόσφατος μύθος της αδικημένης από τους δανειστές της Ελλάδας (ο μύθος που τρέφει νεοκομμουνιστές, ψεκασμένους, νεοναζί κ.ά.), ας μη βαυκαλιζόμαστε με αυταπάτες..." (Κασιματης)

    Ευγε κ. Κασιματη.

    Και ας πεταξουμε επιτελους τον Παπουλια, μπροσταρη του "Σοσιαλισμος η Βαρβαροτητα", στα καλαθια των αχρηστων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ
    ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΚΟΜΜΑ


    ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
    ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
    Επαγγελματίες, Βιοτέχνες, Αγρότες, Επισκευαστές Εργαζόμενοι.
    Χωρίς τον ιδιωτικό τομέα ούτε ένας μισθωτός ούτε ένας συνταξιούχος θα υπήρχε πάνω στη γη.
    Μας διοικούν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και αδιαφορούν για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.
    Ο ιδιωτικός τομέας παράγει και ο Δημόσιος τομέας μας κάνει δύσκολη τη ζωή. Υπερφορολόγηση – Υπερχρέωση – Κατασχέσεις – Αυτοκτονίες.
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ:
    1) Διαγραφή χρεών ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ.
    2) 100 € εισφορά το μήνα στο ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ.
    3) Χαμηλό φόρο επιτηδεύματος. Τα Eπιμελητήρια δεν μας αντιπροσωπεύουν.
    4) Επειδή οι θέσεις στο δημόσιο έχουν τελειώσει, και οι 99 στους 100 νέους θα εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, άμεσα μέτρα και πολύπλευρη στήριξη του ιδιωτικού τομέα. Αύξηση της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής με χαμηλότερο κόστος.
    5) Προώθηση των Εξαγωγών χωρίς γραφειοκρατία.
    6) Επίδομα επιβίωσης 150 € το μήνα σε 1.500.000 ανέργους με μηδενικό εισόδημα, και με οικογενειακά κριτήρια.
    Έτσι έχουμε άμεση τόνωση της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
    7) Πληρωμή δημοσίων δαπανών μόνο με δευτεροβάθμιο έλεγχο.


    500.000 Επαγγελματίες δεν μπορούν να πληρώσουν ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ (900 € το δίμηνο).
    Η δύναμη όλων των Ελευθέρων Επαγγελματιών
    σε ψήφους είναι 4.000.000- Τέσσερα εκατομμύρια ψήφοι.
    Ετοιμάζονται ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα.
    Μπαίνουμε στη Βουλή για σταμάτημα της αδικίας και για εφαρμογή του Συντάγματος. ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ - ΔΗΛΩΣΤΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ
    ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΛΟΥΚΕΤΟ –ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ για ΤΕΒΕ – ΟΑΕΕ
    Την επιχείρηση την ανοίξαμε εμείς.
    Δεν μας άνοιξε το κράτος καμία επιχείρηση.
    Εμείς πληρώνουμε ΦΠΑ – Ενοίκια – λογιστή- ΔΕΗ –ΟΤΕ - Φόρο εισοδήματος κ.λ.π
    Εμείς παράγουμε για να επιβιώσουν οι Έλληνες και η Ελληνική οικονομία.
    Όταν οι εισπράξεις πέφτουν στο μισό, στον ιδιωτικό τομέα, τότε τα κέρδη μηδενίζονται, διότι οι εισπράξεις είναι ίσα-ίσα για τα λειτουργικά έξοδα. Μην περιμένετε εσείς οι ιδιώτες να το καταλάβουν αυτό οι διοικούντες, διότι είναι όλοι δημόσιοι υπάλληλοι με εξασφαλισμένα τα πάντα.
    ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΕΒΕ – ΟΑΕΕ 950 € το δίμηνο. 100 € το μήνα εισφορά.
    Σβήσιμο όλων των χρεών προς το ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και συμψηφισμός των εισφορών σε όσους πλήρωναν πριν την κρίση.
    Από εδώ και στο εξής 100 € εισφορά στο ΤΕΒΕ- ΟΑΕΕ το μήνα για κάθε επαγγελματία,
    συν 30 € για κάθε προστατευόμενο μέλος για ι/φ περίθαλψη και μία σύνταξη επιβίωσης.
    Το νέο κόμμα ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ θα βρεθεί σύντομα στα κέντρα αποφάσεων και δεσμεύεται την μείωση φόρου επιτηδεύματος ελευθέρων επαγγελματιών και κατάργηση της εισφοράς στα επιμελητήρια.
    Για αυτό το λόγο δημιουργήθηκε το νέο κόμμα: Κίνημα Αλληλεγγύης Ελευθέρων Επαγγελματιών Ελλάδος. Διαβάστε, ακούστε συνέντευξη και την ιδρυτική διακύρηξη στην ιστοσελίδα μας. Ενταχθείτε εδώ ή ιδρύστε το δικό σας κόμμα για να φτάσουμε στη Βουλή το συντομότερο.
    Μόνο η ένταξη σε ένα κόμμα θα φέρει άμεσα αποτελέσματα. 4.000.000 ψήφοι των υπερφορολογημένων ελευθέρων επαγγελματιών και καταδικασμένων σε ισόβια φτώχεια, κατάθλιψη, κατάσχεση και αυτοκτονία, βγάζουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, για δικαιοσύνη και εφαρμογή του συντάγματος.
    ΚΑΘΕ ΩΡΑ 100 ΑΝΕΡΓΟΙ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.
    ΤΑ ΧΡΕΩΜΕΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ.
    ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ. Σταματάμε τα λουκέτα πριν την εξαφάνισή μας.
    Η κατάθεση του Κόμματος στον Άρειο Πάγο έγινε με Αριθ. Κατάθ. 7873 το Νοέμβριο του 2012
    Τηλέφωνα επικοινωνίας 6976803285 – whatsup 6989422844 - 2441029918
    Tασιόπουλος Παναγιώτης Εργοδηγός Μηχανολόγος 30 χρόνια επαγγελματίας
    Ιστοσελίδα του κόμματος : http://www.tasiopoulospanagiotis.gr/.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά είναι αυτά τα άρθρα για να κάνουμε γυμναστική στα νεύρα μας.
    Ποιό είναι αυτό το κύριος που γράφει ότι απευθυνθήκαμε στην καλοσύνη των ξένων. Ποια καλοσύνη ορέ ζυγούρι;
    Όταν εδώ κουρεύτηκαν κατά 80% τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κρατούσαν στα χέρια τους Έλληνες, η ΕΚΤ τράπεζα κέρδισε 45% ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
    Μήπως αυτό ΔΕν είναι τοκογλυφία;
    Όταν η Γερμανική Τράπεζα δανείζεται από την ΕΚΤ (που είναι ΚΑΙ η δική μας τράπεζα, αφού έχει πάρει τον χρυσό μας) με 0 σπρέντ και μετά δανείζει εμάς με 5-6 ή 7% αυτό λέγεται καλοσύνη των ξένων.

    Έχουμε γίνει ένας λαός ηλιθίων, αγράμματων και δοσίλογων.

    Πώς τολμάνε να μιλάνε ακόμα για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

    Να διώξουμε τους δημόσιους υπαλλήλους και να πάρουμε Πακιστανούς που είναι φτηνοί και ανασφάλιστοι. Κάποιοι θα πλουτίσουν και τα ταμεία μας θα αδειάσουν μέχρι να μην δίνονται πια συντάξεις και να μην παρέχεται δημόσια υγεία και παιδεία.

    Καλά είναι όλα αυτά. Στο τέλος θα πεθάνουμε. Καλό είναι και αυτό.
    Αφού δεν μπορούμε να ζούμε ελεύθεροι, ας πεθάνουμε.

    Βέβαια θα πεθάνουμε στην λάσπη, αλλά ποιός νοιάζεται! Ασε πρώτα να διώξουμε τους δημόσιους υπαλλήλους και μετά βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. >>ange-ta είπε...
    Καλά είναι αυτά τα άρθρα για να κάνουμε γυμναστική στα νεύρα μας.
    Ποιό είναι αυτό το κύριος που γράφει ότι απευθυνθήκαμε στην καλοσύνη των ξένων. Ποια καλοσύνη ορέ ζυγούρι;
    Όταν εδώ κουρεύτηκαν κατά 80% τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κρατούσαν στα χέρια τους Έλληνες, η ΕΚΤ τράπεζα κέρδισε 45% ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
    Μήπως αυτό ΔΕν είναι τοκογλυφία;
    Όταν η Γερμανική Τράπεζα δανείζεται από την ΕΚΤ (που είναι ΚΑΙ η δική μας τράπεζα, αφού έχει πάρει τον χρυσό μας) με 0 σπρέντ και μετά δανείζει εμάς με 5-6 ή 7% αυτό λέγεται καλοσύνη των ξένων.<<

    Ας κανουμε πρωτα τα του οικου μας, και μετα δινουμε και συμβουλες για να αλλαξει ο κοσμος.

    - Στουπας, Τους τα φάγαμε τα λεφτά πατριώτες...
    http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=1899503

    >>Έχουμε γίνει ένας λαός ηλιθίων, αγράμματων και δοσίλογων.
    Πώς τολμάνε να μιλάνε ακόμα για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
    Να διώξουμε τους δημόσιους υπαλλήλους και να πάρουμε Πακιστανούς που είναι φτηνοί και ανασφάλιστοι. Κάποιοι θα πλουτίσουν και τα ταμεία μας θα αδειάσουν μέχρι να μην δίνονται πια συντάξεις και να μην παρέχεται δημόσια υγεία και παιδεία.
    Καλά είναι όλα αυτά. Στο τέλος θα πεθάνουμε. Καλό είναι και αυτό.
    Αφού δεν μπορούμε να ζούμε ελεύθεροι, ας πεθάνουμε.
    Βέβαια θα πεθάνουμε στην λάσπη, αλλά ποιός νοιάζεται! Ασε πρώτα να διώξουμε τους δημόσιους υπαλλήλους και μετά βλέπουμε.
    31 Οκτωβρίου 2013 - 11:17 π.μ.<<

    Και ευτυχως που υπαρχουν οι ΤσιριζοΚΚαμμενοι Ζητιανοι που θα μας σωσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.