29/10/13

Απασφάλισαν οι «γαλάζιοι» και ετοιμάζουν «βόμβες βυθού» για τα υποβρύχια!

Καζάνι που βράζει θυμίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εν αναμονή της κατάθεσης από τον ΣΥΡΙΖΑ της πρότασης εξεταστικής επιτροπής για τη σύμβαση που υπέγραψαν το 2010 Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παραχωρώντας τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στον Λιβανέζο επιχειρηματία Ισκαντάρ Σάφα.
Η πρωτοβουλία του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου να καλύψει με ανακοίνωσή του τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μολονότι το 2010 η Νέα Δημοκρατία με κορυφαία στελέχη της μιλούσε για επαχθή σύμβαση και οσμή σκανδάλου, έβγαλε από τα ρούχα τους πολλούς νεοδημοκράτες βουλευτές.
Το κατάλαβε και ο ίδιος ο κ. Κεδίκογλου όταν το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, βουλευτές σε «γαλάζιο» πηγαδάκι με επικεφαλής τον Γιώργο Βλάχο τον στρίμωξαν για τα καλά. «Σίμο, γιατί το κάνατε αυτό; Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Δεν μπορούμε να ξεφτιλιζόμαστε έτσι. Δεν μπορούμε να πουλάμε τόσο εύκολα τις αρχές και τις θέσεις μας για να καλύπτουμε τον Βενιζέλο» ακούστηκε να λέει ο κ. Βλάχος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μην απαντά. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αρκετοί βουλευτές σκέφτηκαν να φτάσουν το θέμα σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου και να καταθέσουν ερώτηση στον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη, ώστε να τους απαντήσει πότε η Νέα Δημοκρατία είχε δίκιο. Το 2010 ή σήμερα; Με άνωθεν παρέμβαση ωστόσο η ερώτηση δεν κατατέθηκε ποτέ.

Με τα παραπάνω δεδομένα και τους νεοδημοκράτες βουλευτές να έχουν «απασφαλίσει» έπειτα και από την ανοίκεια επίθεση Βενιζέλου στον αντιπρόεδρο του κόμματος και νυν υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, το μεγάλο άγχος της κυβέρνησης είναι το πότε θα διεξαχθεί η ψηφοφορία επί του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το τι θα γίνει εκεί.

Ανάλογα με τον τύπο του αιτήματος (δηλαδή για εξεταστική ή προκαταρκτική επιτροπή) θα διεξαχθεί και η αντίστοιχη ψηφοφορία. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει πρόταση εξεταστικής, η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική και φανερή. Το σενάριο αυτό καθησυχάζει σε μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση, καθώς θεωρείται ότι δεν θα βρεθεί κυβερνητικός βουλευτής που θα ψηφίσει δημοσίως υπέρ της σύστασης πρότασης εξεταστικής κατά του κ. Βενιζέλου.

Τα πράγματα περιπλέκονται σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα για προκαταρκτική, όσο και αν αυτό θεωρείται δύσκολο, καθώς ο κ. Βενιζέλος έχει στο «οπλοστάσιό» του και το επιχείρημα ότι πρόκειται περί εκτέλεσης ψηφισθέντος νόμου.

Πάντως σε μια τέτοια περίπτωση η ψηφοφορία θα είναι μυστική. Μια τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε τον δρόμο σε αντάρτικα «γαλάζιων» βουλευτών, οι οποίοι υπό την κάλυψη της ανωνυμίας θα μπορούσαν να εκφράσουν τη δυσφορία τους για τα τερτίπια του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Την ίδια ώρα, αυτό που επισημαίνουν πολλοί βουλευτές είναι η υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και εν γένει της Αριστεράς. Και αυτό γιατί στην εξεταστική για τους TOR τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκαν ούτε καν ενδείξεις ποινικών ευθυνών στον Ακη Τσοχατζόπουλο. «Ως προς την ύπαρξη τυχόν μίζας για την προμήθεια των TOR M1 τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται στην εισαγγελική αναφορά που διαβιβάστηκε στη Βουλή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γ. Πατσιλινάκος εκ μέρους του ΚΚΕ, ενώ η Ασ. Ξηροτύρη, τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έβγαζε και αυτή λάδι τον κ. Τσοχατζόπουλο.

Γιώργος Λυκουρέντζος
"δημοκρατία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.