29/4/14

Συνάντηση με Γκιουλ και Ερντογάν

Σταμάτης Ασημένιος
 Με τον τούρκο ομόλογό του Αμπ. Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν συναντάται σήμερα στην Άγκυρα ο Γιόαχιμ Γκάουκ. Ο γερμανός πρόεδρος απονέμει εύσημα στην Τουρκία για τη βοήθειά της προς τους σύρους πρόσφυγες.

Ο Γιόαχιμ Γκάουκ απονέμει εύσημα στην Άγκυρα για τη βοήθειά της προς τους πρόσφυγες από τη Συρία. «Έχω μεγάλο σεβασμό προς τις τουρκικές προσπάθειες», τόνισε ο πρόεδρος της Γερμανίας που επισκέπεται από το περασμένο Σάββατο την Τουρκία. Ο Γιόαχιμ Γκάουκ επισκέφθηκε χθες καταυλισμό προσφύγων στην πόλη Καραμανμαράς, όπου φιλοξενούνται 16 χιλιάδες άνθρωποι.

Η Γερμανία δεν έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της
Ο γερμανός πρόεδρος Γκάουκ σε καταυλισμό προσφύγων από τη Συρία
Ο γερμανός πρόεδρος Γκάουκ σε καταυλισμό προσφύγων από τη Συρία
«Βλέποντας τις προσπάθειες των γειτονικών με τη Συρία χωρών, της Τουρκίας, της Ιορδανίας και του Λιβάνου θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν εμείς στην πλούσια και ευημερούσα χώρα μας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να σταματήσουμε τους σκοτωμούς στη Συρία, αλλά θα πρέπει ίσως να αναρωτηθούμε εάν έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας στο πεδίο της αρωγής αυτών των ανθρώπων», τόνισε ο γερμανός πρόεδρος.

Οι έπαινοι του γερμανού προέδρου προς την Τουρκία στο συριακό θα διευκολύνουν και πιο κριτικές παρατηρήσεις κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ και κυρίως με τον πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ, ο Γιόαχιμ Γκάουκ είναι αποφασισμένος να θίξει τα κακώς κείμενα, με ιδιαίτερη έμφαση στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Ξεκάθαρα λόγια ζητά ο γερμανικός τύπος
Οι έπαινοι του γερμανού προέδρου προς την Τουρκία στο συριακό θα διευκολύνουν και πιο κριτικές παρατηρήσεις κατά τις σημερινές του συναντήσεις

Ό γερμανικός τύπος καλεί πάντως τον πρόεδρο της χώρας να «πει με σαφήνεια» στον τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν ότι οι ιδέες του περί ελευθερίας στο διαδίκτυο δεν συνάδουν με τις αξίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Όπως υπογραμμίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, «γερμανοί στρατιώτες σταθμεύουν στην Τουρκία για την υπεράσπιση αυτών των αξιών. Οι φαντασίες περί παντοδυναμίας και ο περιορισμός των ελευθεριών δεν συνάδουν με αυτές τις αξίες».

Στο ίδιο μήξος κύματος και η εφημερίδα Badische Neueste Nachrichten που παρατηρεί: «Πιθανότατα, ο πρόεδρος θα αξιοποιήσει την σημερινή του ομιλία σε τουρκικό πανεπιστήμιο για να σχολιάσει το ζήτημα της ελευθερίας στην Τουρκία. Δεν επιτρέπεται να περιοριστεί σε γενικότητες, αλλά να γίνει όσο το δυνατό πιο συγκεκριμένος. Τα ξεκάθαρα λόγια θα δώσουν θάρρος σε όλους εκείνους στην Τουρκία που αγωνίζονται ενάντια στην υπερσυγκέντρωση εξουσίας από τον Ερντογάν».

Σταμάτης Ασημένιος, dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.