28/4/14

Ουκρανία: Μπαράζ καταλήψεων από φιλορώσους-Κυρώσεις ΗΠΑ σε Ρωσία

Σε κυβερνητικά στελέχη και εταιρείες που συνδέονται με Πούτιν-Τι απαντά η ΜόσχαΤο τοπικό αρχηγείο της αστυνομίας στην Κοστιαντίνιβκα της ανατολικής Ουκρανίας κατέλαβαν φιλορώσοι ένοπλοι, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση (REUTERS)
Κίεβο 
Νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ με το βλέμμα στις εξελίξεις στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά επτά κυβερνητικών στελεχών της Ρωσίας και 17 εταιρειών που συνδέονται με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι σε επτά Ρώσους, μεταξύ των οποίων και δύο από τον στενό κύκλο του Πούτιν, επιβάλλεται πάγωμα οποιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων έχουν στις ΗΠΑ και ταξιδιωτική απαγόρευση αν θελήσουν να μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ θα απορρίπτουν τις αιτήσεις για άδειες εξαγωγής για οποιαδήποτε αντικείμενα υψηλής τεχνολογίας θα μπορούσαν να συμβάλουν στις ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες.

Τα υπουργεία Εμπορίου και Εξωτερικών θα ανακαλέσουν οποιαδήποτε τρέχουσα άδεια εξαγωγής την οποία αφορούν αυτοί οι όροι, σημείωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ αφορούν και τον επικεφαλής της Rosneft Ίγκορ Σετσίν.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, την ώρα που οΜπαράκ Ομπάμα βρίσκεται στη Μανίλα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ασία.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι νέες κυρώσεις επιβάλονται, επειδή η Ρωσία δεν έχει σεβαστεί τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας της Γενεύης για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. Μάλιστα οι ΗΠΑ δηλώνουν διατεθειμένες «να επιβάλλουν ακόμη μεγαλύτερες κυρώσεις» εάν η Ρωσία συνεχίσει τις προκλήσεις στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, οι αρχές της Ρωσίας αποφάσισαν να απελάσουν τέσσερις Αμερικανούς οι οποίοι είχαν μπει στη χώρα με τουριστική βίζα αλλά στην πραγματικότητα δίδασκαν αγγλικά και επιδίδονταν σε «προπαγάνδα υπέρ των αμερικανικών αξιών», όπως ανακοίνωσε η ρωσική υπηρεσία μετανάστευσης (FMS).

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε τους τέσσερις Αμερικανούς και έδωσε εντολή να εγκαταλείψουν το ρωσικό έδαφος και να καταβάλουν πρόστιμο 2.000 ρουβλίων.

Στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία μετανάστευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας σημειώνει ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες, ο ένας Αμερικανός είχε μεταβεί στη Ρωσία το 2001, απεσταλμένος της οργάνωσης Σώμα Ειρήνης (Peace Corps), η δράση της οποίας είχε απαγορευθεί την επόμενη χρονιά στη χώρα, διότι υπήρχαν υποψίες ότι επιδιδόταν σε κατασκοπεία.

Θα απαντήσουμε, λέει η Ρωσία

«Αηδιασμένος» από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος ρώσων αξιωματούχων και εταιρειών που συνδέονται με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ.
«Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Λευκού Οίκου (για τις νέες κυρώσεις με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία) προκαλεί αηδία» φέρεται να δήλωσε ο Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Η ανακοίνωση αυτή «καταδεικνύει την πλήρη έλλειψη κατανόησης των συναδέλφων μας στην Ουάσινγκτον για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία» πρόσθεσε.
«Κάθε λέξη που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου (σ.σ. ο Τζέι Κάρνεϊ) μαρτυρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει εντελώς την αίσθηση της πραγματικότητας και οδηγούν τα πράγματα σε μια επιδείνωση της κρίσης» υποστήριξε.
Ο ρώσος υφυπουργός τόνισε ότι η Μόσχα θα απαντήσει στις νέες κυρώσεις.
«Ασφαλώς, θα απαντήσουμε. Είμαστε βέβαιοι ότι η απάντηση αυτή θα έχει οδυνηρές συνέπειες για την Ουάσινγκτον» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η Ρωσία έχει στη διάθεσή της πολλές επιλογές. Απέφυγε ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Οι αρχές της Ρωσίας αποφάσισαν να απελάσουν τέσσερις Αμερικανούς οι οποίοι είχαν μπει στη χώρα με τουριστική βίζα αλλά στην πραγματικότητα δίδασκαν αγγλικά και επιδίδονταν σε «προπαγάνδα υπέρ των αμερικανικών αξιών», όπως ανακοίνωσε η ρωσική υπηρεσία μετανάστευσης (FMS).

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε τους τέσσερις Αμερικανούς και έδωσε εντολή να εγκαταλείψουν το ρωσικό έδαφος και να καταβάλουν πρόστιμο 2.000 ρουβλίων.

Στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία μετανάστευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας σημειώνει ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες, ο ένας Αμερικανός είχε μεταβεί στη Ρωσία το 2001, απεσταλμένος της οργάνωσης Σώμα Ειρήνης (Peace Corps), η δράση της οποίας είχε απαγορευθεί την επόμενη χρονιά στη χώρα, διότι υπήρχαν υποψίες ότι επιδιδόταν σε κατασκοπεία.

Μπαράζ καταλήψεων στην ανατολική Ουκρανία


Το τοπικό αρχηγείο της αστυνομίας στην Κοστιαντίνιβκα της ανατολικής Ουκρανίας κατέλαβαν φιλορώσοι ένοπλοι, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση.

Οι ένοπλοι μπήκαν στο κτίριο το πρωί και δεν έχουν εκφράσει αιτήματα, σύμφωνα με το Κίεβο. Παράλληλα, στο Σλαβιάνσκ συνεχίζεται το θρίλερ με τους παρατηρήτες του ΟΑΣΕ, με τους ενόπλους που τους κρατούν να λένε ότι χρειάζονται «περαιτέρω συνομιλίες» για να απελευθερωθούν.

Τη Δευτέρα, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ομάδα περίπου 30 ενόπλων εισέβαλε το πρωί στο τοπικό αρχηγείο της αστυνομία στην Κοστιαντίνιβκα. Η πόλη βρίσκεται στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Λίγο αργότερα, δεύτερο κτίριο στην ίδια πόλη, το κτίριο της δημοτικής διοίκησης, τέθηκε επίσης υπό τον έλεγχο φιλορώσων ενόπλων, σύμφωνα με εκπρόσωπο της περιφέρειας.

Ανταποκριτής του Reuters ανέφερε ότι στη δεύτερη περίπτωση είδε ομάδα περίπου 20 ατόμων που φορούσαν μάσκες και στολές παραλλαγής.

Θρίλερ με τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Την ίδια στιγμή, το θρίλερ με την ομάδα των παρατηρητών του ΟΑΣΕ που κρατούνται στο Σλαβιάνσκ συνεχίζεται. Το μεσημέρι της Κυριακής, ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος του Σλαβιάνσκ είχε «παρουσιάσει» σε συνέντευξη Τύπου τους οκτώ παρατηρητές. Το απόγευμα, απελευθερώθηκε ένας από αυτούς που πάσχει από διαβήτη.

Οι φιλορώσοι ένοπλοι έχουν δείξει ότι προτίθενται να επιδιώξουν «ανταλλαγή» των αξιωματούχων με φιλορώσους που έχουν συλληφθεί από τις ουκρανικές αρχές. Την Κυριακή, είχε πει, είχε βρεθεί στην πόλη αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ για διαβουλεύσεις.

Μιλώντας τη Δευτέρα στη ρωσική τηλεόραση, ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος του Σλαβιάνσκ Β.Πονομάριοφ είπε πως ακόμη χρειάζονται «περαιτέρω συνομιλίες».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο γερμανός ομόλογός του,Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ συζήτησαν για το θέμα. Το ρωσικό ΥΠΕΞ δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τη συνδιάλεξη, αναφέροντας απλώς ότι έγινε με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γερμανίας κάλεσε τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.