27/4/14

Στον χάρτη των διεθνών συνεδριακών προορισμών ξαναμπαίνει η Ελλάδα

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΝΗΣ
Μεγάλη συμβολή στην αύξηση των συνεδρίων έχει η ανάληψη από την Ελλάδα της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Δυναμική επιστροφή στον xάρτη των διεθνών συνεδριακών προορισμών καταγράφει η Ελλάδα τη φετινή σεζόν.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Συνεδρίων (HAPCO) και πρώην πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Congress Rental Network, Παναγιώτη Ποδηματά, ο αριθμός των εκδηλώσεων από ξένες εταιρείες στη χώρα μας παρουσιάζει αύξηση σε ποσοστό 30% σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια ώρα, όμως, αύξηση κατά 16% εμφανίζει και ο αριθμός των εκδηλώσεων από ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση συνεδρίων φτάνει στο 32%.
Η ελληνική προεδρία

Ο κ. Ποδηματάς επισημαίνει ότι μεγάλη συμβολή στην αύξηση των συνεδρίων έχει η ανάληψη από την Ελλάδα της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Μόνο στην Αθήνα ο αριθμός των συνεδρίων, λόγω της προεδρίας, αυξήθηκε έως και 30%, όπως τονίζει. Επίσης, η προεδρία βοήθησε ώστε ο ελληνικός προορισμός να προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων φορέων και οργανισμών για τον ίδιο λόγο. Πέραν, όμως, της αλλαγής του κλίματος για την Ελλάδα ως συνεδριακού προορισμού, θετικά συνέβαλε και το γεγονός ότι σταμάτησαν τα επεισόδια στην Αθήνα, που τα προηγούμενα χρόνια τροφοδοτούσαν με αρνητικές εικόνες τα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Ο κ. Ποδηματάς υπενθυμίζει ότι το 2010 καταγράφηκαν 41 ακυρώσεις συνεδρίων και εταιρικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Για τη φετινή σεζόν παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για τη διοργάνωση εκδηλώσεων από εταιρείες με έδρα στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία. Στη κορυφή των προτιμήσεων των ξένων για την πραγματοποίηση συνεδρίων και εταιρικών εκδηλώσεων βρίσκονται η Αθήνα, η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Κως. Ως παραδείγματα μεγάλων εταιρειών που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και θα διοργανώσουν εκδηλώσεις τους το επόμενο διάστημα στη χώρα μας αναφέρει την αμερικανική εταιρεία Amway (στη Κρήτη), την αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen (Πελοπόννησο) και τη Vodafone Ιταλίας (Πελοπόννησο). Επίσης, φέτος επανεμφανίστηκαν ελληνικές εταιρείες, όπως, για παράδειγμα, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, για τη διοργάνωση παρουσιάσεων έπειτα από τρία χρόνια απουσίας.

Οι κρατήσεις το 2015

Ο αντιπρόεδρος του HAPCO σημειώνει ότι πολύ καλά εξελίσσονται και οι κρατήσεις για τον κλάδο τη σεζόν του 2015, καθώς καταγράφεται αύξηση έως 15% του αριθμού των διοργανώσεων εταιρικών και διεθνών εκδηλώσεων. Για τη σταθερή διατήρηση της ανοδικής πορείας του κλάδου υποστηρίζει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η ομαλότητα στη πολιτική ζωή του τόπου και η βελτίωση των οικονομικών δεικτών. Οπως συμπληρώνει, το κλείσιμο των διεθνών συνεδρίων γίνεται από 3 έως 5 χρόνια πριν από τη διοργάνωσή τους σε έναν προορισμό. Παράλληλα, θα πρέπει να προβληθεί περισσότερο το συνεδριακό προϊόν της χώρας και να γίνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επαγγέλματα με τη διοργάνωση συνεδρίων και εταιρικών εκδηλώσεων.

Τα οφέλη

Σε ό,τι αφορά τα οφέλη που προκύπτουν από τη διοργάνωση εκδηλώσεων, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι ένας σύνεδρος δαπανά κατά μέσον όρο από 5 έως 7 φορές περισσότερα χρήματα από τον μέσο τουρίστα σε έναν προορισμό. Για τη συμβολή του κλάδου στην απασχόληση τονίζει ότι από τη διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων σε έναν προορισμό επωφελούνται συνολικά 63 επαγγέλματα (διαμονή, διατροφή, μεταφορές, εκδρομές κ.ά.).

Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι μία ξένη αεροπορική εταιρεία διοργάνωσε πέρυσι μία μεγάλη εκδήλωση στη χώρα μας φέρνοντας τρία γκρουπ, το καθένα 1.500 ατόμων για μία εβδομάδα, ξοδεύοντας πάνω από 3 εκατ. ευρώ. Στις δυσκολίες που υπάρχουν για περαιτέρω τόνωση του συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα σημειώνεται η έλλειψη μεγάλου συνεδριακού κέντρου στην Αθήνα για εκδηλώσεις από 5.000 έως 10.000 ατόμων. Γι’ αυτό η χώρα μας προσελκύει συνέδρια για την εξυπηρέτηση το πολύ έως 3.500 ατόμων. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν προβλήματα στην προσέλκυση περισσότερων ιατρικών συνεδρίων, λόγω των πολιτικών που εφαρμόζουν φαρμακευτικοί φορείς της χώρας.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.