30/4/14

Τέλος έλαβαν οι συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων πριν καν αρχίσουν

Κατέρρευσαν κάνοντας πιο μεγάλη την απόσταση των δύο μερών
Παλαιστίνιοι μαχητές από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) συμμετέχουν σε μια στρατιωτική επίδειξη στο Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 29 Απριλίου, 2014 (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa) 
H εκκωφαντική σιωπή στο Ισραήλ μετά την τυπική εκπνοή της προθεσμίας στις διαβουλεύσεις με τους Παλαιστίνιους έβαλε την τελική σφραγίδα σε άλλη μία αποτυχία να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες. Οι δύο πλευρές όχι μόνο δεν κατάφεραν να έρθουν σε συνεννόηση, αλλά με την προσέγγιση PLO και Χαμάς εμφανίζονται σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση από εκείνη που είχαν στη γραμμή της αφετηρίας.
Η αποτυχία της αμερικανικής προσπάθειας έγινε οριστική την Τρίτη, οπότε και εξέπνευσε μέσα σε απόλυτη ακινησία η προθεσμία για να συμφωνηθεί πώς θα ξεκινούσαν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η απόπειρα είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο και γρήγορα εγκλωβίστηκε σε έναν ατέρμονο κύκλο διαφωνιών και πισωγυρισμάτων, με τον καιρό να περνάει χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα.

Παράλληλα με τις εννιάμηνες άκαρπες διαβουλεύσεις, οι λόγοι πίσω από το τέλμα φάνηκαν με το σίριαλ γύρω από τα μοναδικά βήματα που είχαν προσυμφωνηθεί, ως κινήσεις καλής θέλησης: Την απελευθέρωση λίγων παραπάνω από 100 παλαιστίνιων κρατουμένων, που είχαν περάσει τουλάχιστον είκοσι χρόνια στη φυλακή.

Κάθε τμηματική απελευθέρωση -συνολικά θα γίνονταν τρεις- γινόταν με κύμα ηχηρών αντιδράσεων από Ισραηλινούς. Προφανώς με το βλέμμα και σε αυτές, το Ισραήλ τις «συνόδευε» με μαζική έγκριση οικοδόμησης νέων κατοικιών, συνεχίζοντας το εποικιστικό πρόγραμμα (που καταδικάζει σύσσωμη η διεθνής κοινότητα) και προκαλώντας τις αντιδράσεις των Παλαιστινίων.

Η ώρα της αλήθειας για τις βαλτωμένες συνομιλίες έφτασε από μερικές εβδομάδες: Όλα θα κρίνονταν με την απόφαση του Ισραήλ να μην προχωρήσει στο τελευταίο «κύμα» απελευθερώσεων εάν δεν έβλεπε πρόοδο. Η κατάσταση κατέρρευσε σχετικά γρήγορα, με τους Παλαιστινίους να προχωρούν εσπευσμένα σε μονομερές αίτημα πλήρους αναγνώρισης σε όργανα του ΟΗΕ, κίνηση που έδωσε τη χαριστική βολή, με το Ισραήλ να ακυρώνει εντελώς την απελευθέρωση.

Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες της Ουάσινγκτον -οι διαβουλεύσεις ήταν προσωπικό στοίχημα του αμερικανικού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι- λύση στο αδιέξοδο δεν βρέθηκε.

Το ναυάγιο έγινε οριστικό με την συμφωνία της PLO και της Χαμάς. Η συνεργασία με την ομάδα που θεωρούν τρομοκρατική Ισραήλ, ΗΠΑ και ΕΕ απομάκρυνε τους Παλαιστίνιους και το Ισραήλ από το τραπέζι.

Αφού λοιπόν οι εννεάμηνες συνομιλίες πέρασαν στην ιστορία, Ισραήλ και Παλαιστίνιοι βρίσκονται ακόμη πιο μακριά: Η προοπτική στήριξης της Χαμάς στην παλαιστινιακή κυβέρνηση περιορίζει ακόμη περισσότερο τους ήδη ελάχιστα λειτουργικούς διαύλους επικοινωνίας με το Ισραήλ.

Η κατάσταση συνοψίστηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) στα κεντρικά των Ηνωμένων Εθνών, με τους απεσταλμένους Ισραήλ και Παλαιστινίων να ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για το ναυάγιο και την πρέσβη των ΗΠΑ να λέει ότι η Ουάσινγκτον «θα συνεχίσει να στηρίζει το διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών».
BHMA

1 σχόλιο:

  1. Υπάρχει κανένας που πιστεύει ότι το Παλαιστινιακό θα λυθεί με συνομιλίες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.