27/4/14

Η στρατηγική της Τουρκίας στη Θράκη

Γράφει ο Χρήστος. Κουτσογιαννόπουλος*
“Η Έμμεση στρατηγική επιδιώκει αποτέλεσμα όχι με στρατιωτική νίκη αλλά με έμμεσες ενέργειες στον διπλωματικό, πολιτικό και οικονομικό τομέα”.
Είναι σίγουρο ότι θα τρίβουν τα χέρια τους και θα χαμογελούν οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και στο Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής από το θλιβερό θέαμα που παρουσιάζει η ελληνική πολιτική σκηνή στα τηλεοπτικά παράθυρα λόγω της επιλογής και στην συνέχεια  αποπομπής υποψηφίων από τη μουσουλμανική μειονότητα για να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια για τις τοπικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές.
Για μία ακόμη φορά οι μικροκομματικοί υπολογισμοί οι ιδεοληψίες και το κυνήγι των ψήφων μετέτρεψαν σε θλιβερό και εθνικά επικίνδυνο κάτι το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να αποτελεί προϊόν σοβαρών και υπεύθυνων πολιτικών διεργασιών το οποίο δεν θα έστελνε “αέρα στα πανιά” στους σχεδιασμούς του τουρκικού προξενείου. Δεν είναι δυνατόν πολιτικοί παράγοντες να μην γνωρίζουν ότι η παρουσία της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη είναι αποτέλεσμα των ρυθμίσεων της Συνθήκης της Λωζάνης και ειδικότερα της εξαιρέσεώς της από την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών με αντιστάθμισμα την αντίστοιχη εξαίρεση των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως, της Ίμβρου και της Τενέδου και η φυλετική σύνθεση της μειονότητας είναι, κατά βάση τριπλής προελεύσεως. Οι Τουρκογενείς, αποτελούν το 47, 37%, οι Πομάκοι το 31,58% και οι Αθίγγανοι το 21,05% των μουσουλμάνων της Θράκης.
  
Επίσης πρέπει να γνωρίζουν ότι η αποτυχία της Ελληνικής πολιτικής  μέχρι τώρα να προστατεύσει την μουσουλμανική μειονότητα και ειδικότερα τους Πομάκους και Αθιγγάνους τους έστειλε και τους στέλνει στην αγκαλιά του τουρκικού προξενείου. Οι μικρόμυαλοι πολιτικά πρέπει να κατανοήσουν τον τουρκικό σχεδιασμό τον οποίο  Ελληνικές υπηρεσίες (ΥΠΕΞ-ΕΥΠ)  παρακολουθούν και αξιολογούν τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή της Θράκης  τα οποία ενδέχεται να αποδειχθούν κρίσιμες παράμετροι στο γεωπολιτικό παιχνίδι της Τουρκίας στα Βαλκάνια.
Σύμφωνα με τις αναφορές των υπηρεσιών αυτών από την στιγμή που η κυβέρνηση της Πρίστινας ανακήρυξε την ανεξαρτησία του Κοσόβου εμφανίστηκαν και συνεχίζουν να εμφανίζονται ηλεκτρονικά μηνύματα προερχόμενα από κεντρική περιοχή της Θράκης τα οποία συνδέουν τις εξελίξεις στο Κόσοβο με την “Ανεξάρτητη Θράκη”. Συγκεκριμένα διακινούνται στη Θράκη μηνύματα και δημοσιεύματα τα οποία καλούν τους μουσουλμάνους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και την διασφάλιση των συμφερόντων τους.

Χαρακτηριστική επίσης είναι η προβολή στα γραφεία των ενώσεων των πολιτιστικών συλλόγων σε ξένες εφημερίδες και στο διαδίκτυο της σημαίας της “3ης Τούρκικης Δημοκρατίας της Ανεξάρτητης Θράκης». Το πράσινο χρώμα κυριαρχεί στη σημαία ενώ δεσπόζει η ημισέληνος με τρία αστέρια το ένα κάτω από το άλλο που συμβολίζουν την Τουρκική Δημοκρατία την “Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” και την οραματιζόμενη . Υπάρχει και o εθνικός ύμνος της “Ανεξάρτητης Θράκης” από  τουρκικό κείμενο του 1913 στον οποίο ξεχωρίζουν εκφράσεις όπως «…αυτά τα μέρη όπου πατάς είναι γεμάτα με δοξασμένους πεσόντες ήρωες…», «…στην πατρίδα πνέει ο άνεμος της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας…».

Το ερώτημα που τίθεται  είναι μπορεί να δημιουργηθεί μια “Ανεξάρτητη Θράκη” στα βήματα του Κόσοβου στη Θράκη;
Η απάντηση είναι ότι μπορεί να συμβεί αφού ήδη εφαρμόζεται συγκροτημένο στρατηγικό σχέδιο της Τουρκίας το οποίο σε γενικές γραμμές  αποσκοπεί:
Στην αναγνώριση της μουσουλμανικής μειονότητας ως μιας ενιαίας τουρκικής κοινότητας σε μια ενιαία εδαφική βάση με την κατά το δυνατόν επέκταση της βάσης αυτής μέχρι τα σύνορα ώστε να δημιουργηθεί εδαφική συνέχεια με την Τουρκία.
Την συνένωση όλων  των μουσουλμανικών μειονοτήτων περιλαμβανόμενων των πομάκων και αθίγγανων ώστε να αποκτήσουν τούρκικη συνείδηση και να θεωρήσουν την Τουρκία μητέρα πατρίδα τους 
Αναβάθμιση της μουσουλμανικής μειονότητας σε τουρκική, πρόσφατο παράδειγμα η αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τούρκικής της μουσουλμανικής ένωσης Ξάνθης.
Πυκνές επισκέψεις τούρκων αξιωματούχων δείχνοντας ότι η Τουρκία μόνο και όχι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.
Παροχή δανείων για αγορά γης από τα υποκατάστημα της τούρκικης τράπεζας( Ziraat Bankasi) στην Κομοτηνή και Ξάνθη.
Για να επιτύχει όλα αυτά η Τουρκία δαπανά μεγάλα ποσά μέσω του Τουρκικού  Γενικού Προξενείου Κομοτηνής το οποίο επέλεξε τώρα να κάνει επίδειξη δύναμης στις ευρωεκλογές του 2014 κατεβάζοντας το κόμμα Φιλία-Ισότητα-Ειρήνη (DEB) που είχε ιδρύσει ο μακαρίτης αυτονομιστής Σαδίκ. Παράλληλα άσκησε πιέσεις ώστε οι μουσουλμάνοι βουλευτές πολιτευτές και παράγοντες να αρνηθούν τη συμμετοχή τους στα ευρωψηφοδέλτια των ελληνικών κομμάτων στα οποία ανήκουν. Το τουρκικό προξενείο έχει υιοθετήσει στόχους και μεθόδους που δεν συνάδουν με τις αρμοδιότητες του χωρίς ίχνος νομιμότητας καμία ανεκτικότητα απέναντι στις ετερόκλητες εθνοτικές ομάδες καθώς επίσης και κανένα σεβασμό απέναντι στην εθνική κυριαρχία του φιλοξενούντος κράτους.

Μετά από όλα αυτά δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις και η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει και να καταργήσει άμεσα το τουρκικό Γενικό Προξενείο στην Κομοτηνή και να περιορίσει κάθε πράξη υπονομευτική από στοιχεία της μουσουλμανικής μειονότητας κατά της ελληνικής κυριαρχίας.
Να εξασφαλίσει την άσκηση όλων των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας ειδικά των Πομάκων και Αθιγγάνων ώστε να μη καταστούν θύματα του τουρκικού προξενείου όπως οι Τουρκοκύπριοι που αναγκάζονται να εγκαταλείπουν την Κύπρο υπό την πίεση των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής και τέλος ενα πρόγραμμα πολιτιστικής –εκπαιδευτικής και οικονομικής ανασυγκρότησης της περιοχής
Η πολιτική αυτή σύμφωνα με τους πιο έμπειρους Έλληνες διπλωμάτες που ασχολήθηκαν χρόνια με την Θράκη πρέπει να γίνει γνωστή στα διεθνή φόρα ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει πλέον πως η Τουρκία έχει οποιοδήποτε δικαίωμα να αναμειγνύεται σε θέματα ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.


*Ο Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος είναι Ταξίαρχος (εα) κάτοχος ΜΑ .Διεθνείς Σχέσεις και PhD. Επιχειρησιακή Οργάνωση

2 σχόλια:

  1. Vale kai auto edo re Savva gia na blepoune merikoi oti den einai mono o Nassos Theodoridis, Yaitani, Yianopoulos ...kai sia alla kai para polloi Diethnistes Syrizaioi proin KKE meta Pasok edo fagane ta lefta kai tora mas to paizoune aristeroi me deksies tsepes.. Apo Skopiani pigi....

    http://www.independent.mk/articles/3093/Greek+Journalist+Stelios+Kouloglou+Naming+Row+is+Ridiculous+Dispute

    Greek Journalist Stelios Kouloglou: Naming Row is Ridiculous Dispute March 26, 2014, Wednesday @ 16:01 in Independent Insider » SPECIAL REPORT | Views: 2508 - See more at: http://www.independent.mk/articles/3093/Greek+Journalist+Stelios+Kouloglou+Naming+Row+is+Ridiculous+Dispute#sthash.9tQyEjzu.dpuf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. tora tha mas pei o kouloglou oti oi Skopianoi lene psemata kai oti tous plirose o Samaras??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.